Spelenderwijs leren in de rekenhoek

0
23832

Vorig jaar had ik het plan al in mijn hoofd:  er moest een rekenhoek komen in de klas. Helaas kwam het er toen niet van, maar dit jaar ontstond er een prachtige rekenhoek in de klas. Voordat je een rekenhoek maakt in de klas is het goed om na te denken over de rekenhoek:  waarom wil je deze hoek in de klas en hoe vul je deze op een manier dat het uitdagend en leerzaam is? Juist zo kunnen kinderen spelenderwijs leren in de rekenhoek!

 

Waarom een rekenhoek?

Mijn keuze om dit jaar een rekenhoek te ontwerpen was dat ik de kinderen graag op een speelse wijze kinderen meer zou willen uitdagen om op rekengebied een onderzoekende houding te willen aannemen. Ik zou ze willen laten ervaren dat in het dagelijks leven je gebruik kunt maken van rekenkundige materialen.

Het inrichten

Voor mij was het van belang dat de rekenhoek een duidelijke plaats in de klas zou krijgen. Tijdens de klasinrichting hebben we duidelijk nagedacht over een plek in de klas waar we zicht op hadden, maar ook naar een plek waarbij kinderen de ruimte hadden om dingen uit te proberen.  We hebben de hoek duidelijk zichtbaar gemaakt door gebruik te maken van cijfermatten welke al aangeeft wat er op deze plek te vinden is.



 

Welke materialen kun je in de rekenhoek plaatsen?

Dit zijn de standaard materialen welke aanwezig zijn in de rekenhoek:
* weegschaal
* meetlinten (IKEA)
* cijferkaartjes
* cijfermatten
* eierwekker
* personenweegschaal
* dobbelstenen
* handen

Naast dit basismateriaal (waar soms op het ene materiaal meer nadruk ligt dan op een andere) zorg ik er altijd voor dat er in de rekenhoek bij het thema passend materiaal is te vinden. Een aantal voorbeelden van de activiteiten in de rekenhoek:

Thema Sinterklaas
* pakjes wegen
* kruidnoten en wortels wegen met de weegkaartjes van juf Anke.

* aftelkalender
* meten van cadeaus

Thema herfst
* wegen van dennenappels, kastanjes etc. (gewicht)meetlint gebruiken in rekenhoek
* meten van takken     (meten)
* sorteren van blaadjes (serieren/classificeren)

Thema Post
* wegen van brieven  (gewicht)
* sorteren van brieven op kleur of grootte. (serieren/classificeren)

Thema ziek zijn
sorteren van brede en smalle pleisters
* medicijndoosje vullen met nopjes of knopen (getalbegrip)
*flesjes met drankjes vullen (inhoud)
* jezelf opmeten bij de groeimeter (meten)

 

Zoals je ziet, is er tijdens deze thema’s extra aandacht voor de domeinen wegen en meten. Tijdens andere thema’s kun je ook andere domeinen aan bod laten komen zoals kleuren, vormen en tijd. Het basismateriaal waar tijdens dit thema minder aandacht voor is, ruim ik op in het kastje. Hebben kinderen het toch nodig tijdens de activiteit, dan kunnen ze de materialen alsnog pakken.onderzoekend leren

Begeleiding

Natuurlijk hebben de kinderen enkele begeleiding nodig bij het spelen in de rekenhoek. Er staan veel verschillende materialen, maar soms hebben de kinderen wat begeleiding nodig. Ik kies er voor om alle materialen in een kastje te zitten. De kinderen kunnen het gebruiken en zo iets nieuws ontdekken. Een aantal activiteiten bied ik ook aan tijdens een kringactiviteit. Hierna worden alle materialen in de rekenhoek geplaatst, waarna de kinderen in eerste instantie de activiteit herhalen. Wat ik juist zo waardevol vind, is dat ze hierna al snel verder gaan; de activiteit uitbreiden met nieuwe materialen. De kinderen proberen nu zelf dingen uit en komen nu tot ontdekkend leren. Zo is de rekenhoek een plek om te onderzoeken en te ontdekken!

 

Mijn tips

  • Zorg ervoor dat er  meerdere materialen zijn, maar geef één of twee hoofdopdrachten.
  • Probeer echt bij elk thema iets ‘nieuws’  aan te bieden; zo blijven de kinderen geïnspireerd.
  • Zorg voor een vrolijke aankleding, zodat de hoek aantrekkelijk is
  • Een rekenhoek kun je ook regelmatig aan laten sluiten bij een andere (speel)hoek.
  • Kijk eens rond in je omgeving; er zijn veel (gratis) rekenmaterialen te vinden!

 

Meer inspiratie nodig?

Juf Bianca -> 5 tips voor een uitdagende rekenhoek

 

 

 

Lees meer:

Vorig artikelSchoolreisjes en excursies voor kleuters in Zuid-Holland
Volgend artikelVoor altijd jong: leesbingo!
Juf Anja
Zelf denk ik graag in projecten/thema's en vanuit mijn ervaring in het basisonderwijs ontwerp ik materiaal dat ondersteunend kan zijn aan het lesdoel en deel ik onderwijstips.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in