Spelend leren

0
12391
spelend leren

Het afgelopen jaar hoor je binnen het kleuteronderwijs steeds meer aandacht voor het spelend leren. Het spelenderwijs leren lijkt steeds meer te verdwijnen en het lijkt alsof het aanbieden van ‘vakken’ belangrijker is geworden. In deze blog schrijf ik graag over wat spelenderwijs leren nu is en hoe je dit in de dagelijkse praktijk kunt inzetten.

Spelend leren

Iedereen heeft het over spelend leren, maar wat is dit nu precies? Uit de reacties bij verschillende onderwijssites of facebookgroepen blijkt dat hierin nog wel wat verschil zit. Wanneer we het over spelend leren hebben, betekent dit dat een kind vanuit zijn spel ervaringen en ontdekkingen op doet, waarvan hij iets leert.  De leerontwikkeling komt vanuit het kind. De leerkracht zorgt voor een onderwijsaanbod dat het spel van een kind stimuleert en biedt materiaal aan waarbij de kinderen kunnen ervaren en ontdekken. Wanneer we een spelactiviteit aanbieden waarbij de nadruk ligt op het leren van een bepaalde vaardigheid, dan ligt de nadruk op leren.

De rol van spelend leren binnen het onderwijs

De afgelopen jaren is er binnen het kleuteronderwijs steeds meer aandacht gekomen voor het doelgericht werken.Er is steeds meer gekeken of het onderwijsaanbod bij de doelen past en om leerdoelen te behalen. Hierover schrijf ik meer in mijn blog ‘doelgericht werken’
Waar vroeger veel ruimte was voor het spel van kinderen, werd er nu steeds meer van leerkracht verwacht dat ze zich focusten op het behalen van de doelen. Natuurlijk schets ik dit heel zwart-wit, maar deze verandering is wel zichtbaar. Daardoor is het spelenderwijs leren wat meer op de achtergrond geraakt. Aan elke activiteit is een doel gekoppeld en daardoor een opdracht voor de kinderen om uit te voeren.

Maar nu… we willen meer aandacht voor het spelenderwijs leren? Hoe kunnen we dit in de praktijk brengen?

Hoe kunnen we de kleuters spelenderwijs laten leren?

Wanneer je de literatuur en wetenschappelijke artikelen er op naleest past het spelenderwijs leren bij de ontwikkelingsfase van de kleuter. Een kleuter heeft het nog zo nodig om alles te ervaren en te ontdekken in de wereld om hem heen.

Maar ja.. het doelgericht werken enzo he? Is het dan de oplossing om weer helemaal terug te gaan en alles alleen spelenderwijs aan te bieden? Ik denk het niet, maar jij mag hier natuurlijk anders over denken. Ik denk dat er bij het spelend leren en doelgericht werken allebei waardevolle items zitten, die je kunt gebruiken om tegemoet te komen aan de behoeften van onze jonge kids.

spelend leren

Wat zie jij door de zeepbel? Wat zal een kind ontdekken wanneer hij door deze zeepbel kijkt? 

 

 

 

Spelend leren in de praktijk

Zoals ik al aangaf zou ik een keuze maken voor een combinatie van doelgericht leren en spelenderwijs leren.  Maar hoe ga je dit in de praktijk vormgeven?  Ik geef je graag de volgende tips:

  • Hoeken: je hebt een aantal hoeken in de klas. In sommige hoeken kun je bewuste opdrachten aanbieden, maar kies er dan wel voor om in andere hoeken veel verschillende materialen aan te bieden. Zorg dus voor hoeken waar kinderen kunnen ontdekken en ervaren. In een andere hoek kies je voor een hoek met een aantal aangeboden opdrachten.
  • Zorg in de klas voor veel spelmateriaal en kosteloos materiaal waarmee iets te ontdekken valt. Zorg ervoor dat kinderen dit vrij gemakkelijk kunnen pakken en geef ze de vrijheid om op elke plek dit materiaal te gebruiken.
  • Biedt tijdens inloop of wanneer je werkt met ontwikkelingsmateriaal de vrijheid om ‘niet de opdracht’ uit te voeren, maar zelf te ontdekken wat je met de materialen kunt doen. De kinderen bedenken er dan zelf een spel omheen.
  • Zorg bij het buiten spelen voor verschillende materialen dat de kinderen zelf kunnen pakken. Denk niet alleen zandbakmateriaal, fietsen en dergelijk, maar zorg er ook voor dat bakjes, loep, touwtjes, steentjes e.d. beschikbaar zijn. En kijk maar eens wat de kinderen er allemaal mee ontdekken.
  • Tijdens de kring en kleine kring staat het leren meer centraal en biedt je leerstof aan d.m.v. spel. Maar zorg ervoor dat er op andere moment ruim de gelegenheid is om te ontdekken en uit te proberen.

Welke tip neem jij mee dit schooljaar in en wat is jouw voornemen om dit schooljaar anders te doen?’

Vorig artikelBang voor boos?
Volgend artikelMethodes in het kleuteronderwijs
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in