Spelen in uitdagende hoeken: aanbod hoekenpakketten

0
732
spelen in uitdagende hoeken

Een hoek inrichten… ik vind het heerlijk! Al jarenlang is dit iets waar ik mijn energie graag in stop én waar ik door het spel en de reacties van kinderen ook weer veel energie van krijg. Het uitdenken van hoeken, het maken van de materialen die nodig zijn en het uitdenken van een hoek om hier zoveel mogelijk effectieve leermomenten van te maken, zorgt voor mijn enthousiasme. Zo kunnen kinderen spelen in uitdagende hoeken. Al mijn los bij elkaar verzamelde ideeen en materialen vorm ik nu tot een hoekenpakketten waar vanuit de leerlijnen door spel geleerd zal worden. En spelen stopt niet na de kleutergroepen, dus de kinderen in groep 3 en 4 spelen en leren verder mee!

Waarom deze hoekenpakketten het spelen in uitdagende hoeken stimuleert.

Zelf ben ik een voorstander van thematisch werken, waarbij leerdoelen in spel of door middel van spel wordt aangeboden. Al een aantal jaar probeer ik dit ook binnen de groepen 3 en 4 vorm te geven. Eerder schreef ik hier al een reeks blogs over. Zelf ben ik helemaal geïnspireerd om de overgang te maken naar thematiseren. Ik heb mij laten inspireren door dit boek (aanrader voor alle leerkrachten van groep 1 t/m 4!)

Bij het ontwikkelen van mijn kennis en vaardigheden op het gebied van spel en spel in uitdagende hoeken heb ik veel gebruik gemaakt van dit boek:

Door via bovenstaande link een bestelling te plaatsen, ontvang ik een kleine commissie voor de onkosten van de website.

Er zijn al vele hoekenpakketten verkrijgbaar, zul je misschien denken. Dat er al een aanbod is, dat is zeker. Al denk ik dat het nog er nog veel verschil is in het aanbod. Daarom is het belangrijk om duidelijk te maken wat ik onder een hoekenpakket versta. Want dit is meer dan materialen voor de inrichting van een hoek.

Uitgangspunten om te kunnen spelen in uitdagende hoeken

Bij het vormen van het hoekenpakket heb ik rekening gehouden met leerkrachten die thematisch werken en leerkrachten die thematiseren. Bij dit hoekenpakket heb ik dit zoveel mogelijk passend gemaakt bij alle visies op thematisch werken en/of thematiseren en daarbij de rol van de leerlingen in dit proces.

Algemene inhoud van hoekenpakket

Wat kun je verwachten bij dit themapakket?

  • Materialenoverzicht met basismateriaal dat je zelf nog moet verzamelen
  • SLO leerdoelenoverzicht: een overzicht met mogelijke activiteiten en welke materialen uit het hoekenpakket je hierbij kunt gebruiken. Natuurlijk komen door het spel van de kinderen meer (verbindende) doelen aan bod, maar dit hoekenpakket richt zich vooral specifieke onderdelen van bepaalde domeinen.
  • Materialen om hoeken aan te kleden. Je kunt dan denken aan: vlaggetjes, posters en ander promotiemateriaal. Binnen dit materiaal zijn er vaak verschillende exemplaren beschikbaar afhankelijk van de hoeveelheid eigenaarschap je aan de kinderen geeft.
  • Materialen om leeractiviteiten verder te kunnen verdiepen. Je kunt dan denken aan: opdrachtenkaartjes of speelgeld.
  • Geschikt voor de groepen 1 t/m 4: alle materialen zijn in verschillende varianten in te zetten, zodat het geschikt is voor zowel jonge als oudere kinderen. Voor de oudere kinderen zijn er meer specifieke leeractiviteiten die je toevoegt aan de hoek.
  • Differentiatie in niveau en eigenaarschap: afhankelijk van jullie visie wil je de kinderen meer of minder ruimte geven bij de inzet van materialen/activiteiten. In de materialen is hier rekening mee gehouden.
  • Materialen die je kunt inzetten om het spel van de kinderen te structureren of te verdiepen.

Aanschaf van hoekenpakket

Het aanbod van de hoekenpakketten zal worden uitgebreid.
Alle hoekenpakketten zijn verkrijgbaar via Voor de Leerkracht.
Na betaling zal het downloadbare digitale pdf-document in je account bij Voor de Leerkracht voor je klaar staan.
Deze download is speciaal voor jou: je kunt meerdere keren de materialen uitprinten en gebruiken.

Aanbod hoekenpakketten

Op dit moment zijn de volgende pakketten in voorbereiding of verkrijgbaar:

Hoekenpakket de apotheek

speelhoek apotheek

Het hoekenpakket de apotheek is goed in te zetten tijdens project ziek zijn, het ziekenhuis of de dokter. In deze bundel van ruim 200 pagina’s met materiaal om je hoek aan te kleden en materialen voor groep 1 t/m 4 om te werken aan focusdoelen.

Hoekenpakket de herfstwinkel

herfst thema hoeken

Kom spelenderwijs in aanraking met vooral wegen en betalen en daarnaast met zoveel andere doelen. In de herfstwinkel komen de kinderen herfstfruit en herfstvruchten kopen. Door materialen uit het hoekenpakket toe te voegen, komen ook de leerdoelen voor groep 3 en 4 in de hoek aan bod. Spelenderwijs oefenen de kinderen met de leerstof.
Lees hier alles over dit hoekenpakket.

Hoekenpakketten in ontwikkeling

Na geweldige reacties op de eerste twee hoekenpakketten zit ik nog vol ideeen om meerdere thema’s te verwerken. Er zit soms veel denkwerk in het combineren van leerlijnen en spel. De volgende hoekenpakketten kun je in ieder geval verwachten:

  • Hoekenpakket het pizzarestaurant
  • Hoekenpakket de speelgoedfabriek

Bestellen en levering

Alle hoekenpakketten bestaan uit pdf-bestanden.
Ze zijn verkrijgbaar via Voor de Leerkracht (VDL). Na bestelling en betaling via VDL, kun je binnen het account van VDL het product downloaden. Het product is voor persoonlijk gebruik en deze download kun je elke keer opnieuw uitprinten en gebruiken.

Vorig artikelVerteltafel rond de boerderij
Volgend artikelEscape school – het gevaarlijke toverboek
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in