Spekkie en Sproet – dieven in de nacht

0
528
spekkie en sproet dieven in de nacht

Een nieuw deel in de serie over Spekkie en Sproet. Dit verhaal is getipt voor de kinderboekenweek. Maar hoe komen Spekkie en Sproet in aanraking met de natuur?

Praktische informatie

Titel: Spekkie en Sproet – dieven in de nacht-
Auteur: Vivian den Hollander
Illustrator: Juliette de Wit
Uitgeverij: Ploegsma

Over dieven in de nacht

Spekkie en Sproet zijn terug met een nieuw avontuur. Met de titel ‘dieven in de nacht’ verwacht je misschien niet direct een verhaal dat draait om de natur, maar niets is minder waar!

Verhaallijn

Spekkie en Sproet overnachten een aantal dagen in de stad. Ze worden hier niet alleen geconfronteerd met drukte, maar ook met de uitlaatgassen.

Gelukkig is daar de stadstuin: een oase van groen en rust midden in de stad. Vrij toegankelijk en in beheer door buurtbewoners. Zelf ben ik opgegroeid op het platteland en ik verlang nu ook naar zo’n stadstuin in mijn omgeving.

Maar die rust is er niet lang! Terwijl Spekkie & Sproet de dieren in de moestuin werken en de dieren verzorgen, verdwijnt de elektrische fiets en de bijzondere kikkers, lopen er ’s nachts vreemden in de tuin, wordt er afval gestort en nog veel meer. Is er een verband? Dit is een bedreiging voor de saamhorigheid en de natuur.

Natuurlijk komen Spekkie en Sproet in actie! Wel blijft er weinig tijd over om van het mooie stukje natuur in de stad te genieten….
Kortom, een heerlijke verhaal om voor te lezen in groep 3 en een leuk zelfleesboek voor groep 4/5. Duurzaamheid en natuurbeleving staat centraal en het verhaal laat zien dat dit ook in de stad mogelijk is!

Gebruik in de klas of in de schoolbieb

Tijdens het lezen van dit verhaal kun je veel educatieve activiteiten ondernemen:

  • Start een schoolmoestuin en nodig ouderen uit om kinderen te begeleiden en te adviseren;
  • Ga met natuurzoekkaarten in de omgeving op pad. Welke dieren ontdekken jullie? Neem natuurlijk wel een vergrootglas mee.
  • Knutsel een insectenhotel en plaats deze in de schoolomgeving.
  • Maak een composthoop en vul dit elke dag aan met jullie natuurlijke afval.
  • Verdiep je in nachtdieren. Laat kinderen op een bepaalde manier informatie over een verschillende nachtdieren met elkaar delen.

Met dank aan Uitgeverij Ploegsma voor het beschikbaar stellen van een review-exemplaar.

Vorig artikelEen moeileuke groep
Volgend artikelTim de kleine boswachter – de baas in het bos-
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in