Sommen oefenen tot 10, 20 en 50

0
1098
sommen oefenen

Deze blog behoort tot de blogserie met rekenactiviteiten waarbij spel centraal staat. Al eerder schreef ik over het rekencircuit en in deze blogserie deel ik ook per leerdoel verschillende activiteiten om de verschillende leerdoelen in te oefenen. Vandaag deel ik activiteiten om sommen tot 10, 20 of 50 in te oefenen. En soms zijn dezelfde activiteiten ook nog in te zetten met sommen tot 100!

Sommen oefenen in groep 3 – 4

Naar mijn mening moet er in groep 3 en 4 ook nog heerlijk spelenderwijs geoefend worden met de leerdoelen. Juist in deze periode staat het rekenen en/of automatiseren van de sommen tot 10/20 (leerjaar 3) en tot 50/100 (leerjaar 4) centraal. Al eerder schreef ik blogs over het (spelenderwijs) oefenen van splitsingen en de getallenlijn.

Kaboem

Kaboom is een spel dat op veel verschillende manieren ingezet kan worden. Op ijsstokjes noteer je de sommen. De kinderen trekken op tempo na elkaar een ijsstokje, lezen de som en roepen het antwoord. Wanneer het stokje met kaboom erop getrokken wordt, is het snel afgelopen. Wie heeft de meeste stokjes weten te verzamelen?

Sommendarten

Zelf maak ik al jaren met veel plezier gebruik van de klittenband dartborden. Er zijn verschillende dartborden verkrijgbaar waar je verschillende soorten sommen mee kunt aanbieden: optellen en aftrekken (tot 10/20) of optellen en aftrekken met tientallen. Ik heb zelf deze set met 3 dartboarden waar je alle kanten op mee kunt.

Om het spel niet vrijblijvend te houden, kun je ook gebruik maken van onderstaand werkblad en de kinderen dit te laten invullen.
Tip! Leer de kinderen dat ze bij aftreksommen het hoogste getal eerst moeten noteren.

Sommen slaan!

Schrijf met Stabilo Woody’s verschillende uitkomsten van sommen (bij sommen tot 10 de getallen 0 t/m 10, bij sommen tot 20 getallen van 0 t/m 20 etc.) Laat de kinderen sommenkaartjes omdraaien en zo snel mogelijk met de vliegenmepper op het antwoord slaan. Met een vochtig doekje kun je na het spel kun je de tafel/vloer reinigen.

Sommen oefenen met sla op de bel!

spelletje winter

Er zijn al meerdere varianten van sla op de bel beschikbaar zoals de winter en herfsteditie. Je legt dit keer één kaart open en laat om de beurt de kinderen een kaart er open bij leggen. Het kind roept zo snel mogelijk het antwoord van deze optelsom. Heeft de som een vooraf bepaalde uitkomst? Dan slaan de kinderen zo snel mogelijk op de bel.

Lees alle blogs over het rekencircuit of spelende rekenoefeningen voor leerjaar 3 en 4:

Vorig artikelSplitsen oefenen tijdens het rekencircuit
Volgend artikelOefen getalbegrip op school en thuis met deze activiteiten!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in