Sneeuwballendictee… maar dan anders!

0
3621
sneeuwballendictee

In de wintermaanden is het sneeuwballendictee een hit: leren spellen door bewegend te leren. Op zich een goed principe. Maar de bekende sneeuwballendictees oefenen het woordbeeld in. Maar is spelling niet het leren toepassen van spellingsregels? Daarom een sneeuwballendictee maar dan anders… En natuurlijk ook helemaal passend bij de winter!

Sneeuwballendictee waarbij je oefent met de spellingsregels toe te passen

Door de bekende sneeuwballendictee iets aan te passen, kun je effectief oefenen met het toepassen van spellingsregels in plaats van het woordbeeld in oefenen. Bij de methode Lijn 3 kun je hier gebruik maken van de stickervellen. De spellingsmethode Staal is juist erg bezig met het toepassen van spellingsregels.

Zo speel je sneeuwballendictee

Bij sneeuwballendictee maak je propjes van papier: dit zijn de sneeuwballen. In elke sneeuwbal zit een afbeelding verstopt. Gooi alle sneeuwballen door de klas en laat de kinderen een sneeuwbal pakken, de afbeelding bekijken en het woord dat bij de afbeelding hoort op te schrijven op een blad. Hierna maakt het kind weer een prop van het papier en gooit het weer de klas in. En er ligt weer een nieuwe sneeuwbal klaar om bekeken te worden…

Afbeeldingen op de sneeuwballen

Het is van belang om afbeeldingen te kiezen passend bij de spellingscategorieeen die aangeboden worden in een bepaalde periode:

S3 tot M3: hakwoorden (mkm tot mmkm/mkmm)
M3 tot E3: eer/oor/eur, eeuw, ieuw, eind -d, nk en ng.
E3 tot M4: bovenstaande categorieen met pittigere woorden
M4 tot E4: klankgroepenwoorden: klinkerdief en verdubbelaar

Materialen bij sneeuwballendictee

Lijn 3:
Plak de stickers van de stickervellen witte papieren.

Staal:

Voor alle methodes:

Schrijfblad spellingswoorden

Wil je meer bewegend leeractiviteiten voor spelling ontdekken? Of wil je helemaal in winterse sfeer komen? Dan zijn de thematafel/verteltafel achtergronden winter of project de noord- en zuidpool ook echte aanraders.

Vorig artikelKleikaart nieuwjaar
Volgend artikelVerteltafel de winter
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in