Sinterklaas aftelkalender

0
1179

De feestdagen komen weer in zicht. Langzaam gaan wij ons voorbereiden op het sinterklaasfeest. Maar het sinterklaasfeest neemt ook wat spanning voor kinderen mee. Wanneer kun je Sint ontmoeten? Wanneer mag je je schoen zetten en hoeveel nachtjes nog tot het sinterklaasfeest? Een sinterklaas aftelkalender kan een kind (en jezelf!) overzicht geven wanneer de schoen gezet mag worden. Ik deel dan ook graag een aftelkalender voor Nederland én België.

Waarom een sinterklaas aftelkalender?

aftelkalender sint

De sinterperiode kan veel onrust bij kinderen geven. Het is een spannende periode en de kinderen kijken uit naar alle feestmomenten tussendoor: de aankomst en het schoen zetten, maar ook naar uiteindelijk naar pakjesavond.

Overzicht en duidelijkheid over wat er gaat gebeuren is voor elk kind belangrijk. De mate waarin is per kind verschillend. Het kan veel onrust voorkomen en daardoor kunnen kinderen meer plezier beleven aan de activiteit zelf.

Om deze reden is het verstandig om gebruik te maken van een sinterklaas aftelkalender. Deze aftelmomenten zijn zowel in de klas als thuis te gebruiken.

Verschillende posters om af te tellen

sint aftelkalender 2023

Zelf heb ik 3 verschillende aftelkalenders ontworpen: zwart-wit met grachtenpanden, kleur met pakjes en slingers én deze ook in pastel.
Elke kleurversie heeft ook verschillende versies:

  • Lege aftelkalender
  • Aftellen vanaf 10 dagen voor sinterklaasfeest
  • Kalenderblad vanaf datum van aankomst in Nederland tot het sinterklaasfeest in Nederland.
  • kalender met datum van aankomst in Nederland tot het sinterklaasfeest in België.
  • Overzicht met icoontjes op belangrijke dagen zoals schoen zetten, aankomst en sinterklaasfeest.

Download de aftelkalender sinterklaas

Binnen de drie versies kun je nog een keuze maken op welke manier je wil aftellen en hoe lang van tevoren je wilt gaan aftellen:

Zwart-witte versie

Kleurversie

Pastelversie

Deze sinterklaas kalenderbladen hebben een liggend formaat. Elk jaar zullen bovenstaande versies bijgewerkt worden naar het juiste jaartal én naar de aankomstdatum van Sint in Nederland.
–>Staat de nieuwste versie nog niet online? Geef mij een seintje!

Zo zet je de aftelkalenders in!sinterklaas aftelkalender

  1. Download de kalender naar kleurkeuze en maak de keuze voor een versie van de aftelkalender.
  2. Print de sint aftelkalender uit. Wanneer nodig, vul je de kalender in.
  3. Bespreek de icootnjes van de aftelkalender en spreek een bepaald moment van de dag af dat jullie de kalender zullen afstrepen/ afplakken.
  4. Hang de kalender op een zichtbare plek op. Bijv. de koelkast of op de keukendeur.
  5. Kleur met een potlood elke dag een cirkel of kruis de cirkel elke dag af. Natuurlijk kun je ook sintstickers plakken.

–> Voor meer sinterklaasmateriaal (lestips en lesmateriaal) kijk je op deze pagina!

Vorig artikelBewust zorgen voor jezelf voor en tijdens de oudergesprekken
Volgend artikelHelp?! Rommelpiet komt weer op bezoek!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in