Sinterklaas ABC

0
1148
Sinterklaas ABC

Als je aan de sinterklaastijd denkt, dan denk je snel aan al het rijmen. Sint zat te denken, wat hij jou zou schenken. Dit keer ontving hij geen verzoek, maar schonk hij een boek! En dat er met dat boek veel te rijmen valt, dat is zeker!

Sinterklaas ABC

Leer het alfabet door het ABC en dit keer natuurlijk helemaal in het teken van Sinterklaas!
En juist dat maakt dit boek al aantrekkelijk voor het oog: een alfabet in chocoladeletters en boterletters oftewel een boek om van te genieten!

Titel:  Sinterklaas ABC
Auteur:   Mariska Hammerstein
Illustrator: Juliette de Wit
Uitgeverij:  Ploegsma

Waarom juist dit boek zo geschikt is voor de middenbouw:

  • De letters zijn gevormd met typische producten uit de sinterklaastijd. Elke bladzijde is het waard om eens rustig te bekijken. Er is zoveel te zien!
  • Elke letter komt aan bod in een rijmpje. En je begrijpt dat dit natuurlijk ook helemaal in stijl is.
  • Rijmen lijkt in de middenbouw vaak wat weggezakt. Rijmen is voor kinderen met een anderstalige achtergrond pittig, dus het is leuk om samen te gaan rijmen!

Zo zet je dit Sinterklaas ABC in!

Voor alle kinderen is het natuurlijk heerlijk om te genieten van alle mooie tekeningen. Er is op elke bladzijde veel te zien. Juist alle kleine tekeningen zorgen voor iets moois.

Hier een aantal tips hoe je dit boek in kunt zetten in groep 3 en 4:

  • In dit boek komen alle hoofdletters (als chocoladeletters) aan bod. Speel hoofdlettermemory met chocolade hoofdletters en de blokletters.
  • Juist in deze tijd is het leuk om te rijmen. Verdeel de chocoladeletters onder kinderen en laat elk kind eerst een woord bedenken passend bij de letter. Hierna schrijven de kinderen een rijmpje bij deze letter.
  • Geef de kinderen een blad met hierop een chocoladeletter afgebeeld. Laat de kinderen hieromheen voorwerpen tekenen dat dezelfde beginklank heeft.
  • Laat de kinderen een rijmpje bij een letter lezen en een tekening maken bij het verhaal wat zij lezen.
  • Leg de verschillende voorwerpen uit de verschillende rijmpjes in de klas. Laat de kinderen de chocoladeletters bij de voorwerpen neerleggen.

Dit boek nodigt uit om met (hoofd)letters en rijmen bezig te zijn. Voor de kinderen van groep 3 is het goed om een keuze te maken van de letters. ‘de u van uren’ is niet passend voor de groep 3-leerlingen. In groep 4 kun je dit bespreken en wel inzetten.

Op deze pagina kun je alle sinterklaas lestips en materialen vinden!

Vorig artikelHelp?! Rommelpiet komt weer op bezoek!
Volgend artikelSinterklaas schoenen vulspel
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in