Schatkist lezen

0
3335
lezen de schat

In groep 3 staat het oefenen met lezen (naast leesbevordering) centraal. Om lezen ook leuk te houden is het van belang om verschillende actieve werkvormen in te zetten of op verschillende manieren te oefenen. Schatkist lezen is één werkvorm dat passend is bij een project over piraten.

Lees wat er in de schatkist verstopt zit

In de schatkisten zitten woordenlijsten verstopt. Maar de boodschap die overgebracht moet worden, moet natuurlijk niet voor iedereen te lezen zijn. Alleen de slimme piraten uit groep 3 kunnen deze woorden lezen. Je kunt dit spel op twee manieren spelen.

Graven naar de schatkist

Graaf de schatkisten op in uit de zandbak, ren naar de manden waar een zaklamp in verstopt ligt en zoek een donker plekje om je buit te bekijken en hardop voor te lezen.

Zoek de schatkisten met een schatkaart

Wanneer je geen zandbak tot je beschikking hebt, kun je de de schatkisten ook over de speelruimte verstoppen en de kinderen met een schatkaart de schatkisten laten zoeken. Natuurlijk kun je de woordrijen ook verstoppen in schatkisten.

Schatkist lezen in de piratenhoek

Deze leeskaarten zijn ook erg goed in te zetten in een piratenhoek. Zet hier een lichtbak (of een embossinglichtbak) neer of voeg een zaklamp toe. Laat de kinderen de woordrijtjes lezen of maak zelf geheime boodschappen die de kinderen kunnen lezen.

Download de materialen voor schatkistlezen

Voorbereiding

Print de download uit. Knip de plaatje met schatkist uit (maak een keuze uit een wit schatkist of gekleurde schatkist) en plak een kaartje met woordrij hierachter met de tekst naar boven. Lamineer de kaartjes.

Kijk op deze pagina eens voor alle piratenmaterialen voor groep 1 t/m 4! Of ben je op zoek naar andere lees- en spellingsactiviteiten rond piraten? Kijk eens bij ‘schrijf wat er in de schatkist verstopt zit’ en ‘verzamel de rijmmunten

Vorig artikelBasispakket rekenen: telkaartjes
Volgend artikelGraaf en zoek de schatkisten!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in