Een aantal jaar geleden mochten wij een peuterspeelzaal in onze school verwelkomen. Tussen een peuterspeelzaal en een basisschool zijn veel verschillen, maar één grote overeenkomst: alle aandacht voor het kind. Samen kun je zoveel van elkaar leren en ontstaat er ook een verbondenheid met elkaar.  In de afgelopen drie jaar is de samenwerking uitgegroeid tot iets moois. En dat moois deel ik graag in deze blog: Samenwerken met een peuterspeelzaal. 

 

 

Waarom samenwerken met de peuterspeelzaal?

Er werd mij eens gevraagd, maar wat is het doel van samenwerken met een peuterspeelzaal?
Natuurlijk start je niet een samenwerking zomaar. Ik denk dat er veel verschillende doelen zijn om een samenwerking te starten.
Ondanks dat we een andere doelgroep hebben met de eigen behoeften en zorgen, zijn er ook veel overeenkomsten. Juist daar kun je gebruik van maken.   Samen sta je sterk!  Daarom is het ook goed om met elkaar te delen en samen met elkaar ervaringen op te doen, elkaar te leren kennen en met elkaar meeleven wanneer dit nodig is.
Misschien denk je nu dat deze samenwerking alleen gericht is op leid(st)er- juf/meesterniveau, maar dit zeker niet. Ook de peuters horen erbij en een samenwerking is ook gericht op het betrekken bij alle activiteiten.

Hoe ziet een samenwerking met een peuterspeelzaal er dan uit?

Een samenwerking kun je natuurlijk helemaal zelf vormgeven. Vooraf is het goed om zelf na te denken over hoe jij een samenwerking eruit zou willen laten zien. Welke mogelijkheden zie jij?
Bij een samenwerking is het natuurlijk belangrijk om samen tot een compromis te komen. Misschien denk jij graag in mogelijkheden en heeft een ander meer tijd nodig om te ervaren óf andersom natuurlijk. Bespreek elkaars visie en probeer met elkaar te komen tot een aantal actiepunten. Waar ga je mee starten?  Maak met elkaar afspraken en deel met elkaar waar er eventueel aanpassingen nodig zijn voor de peuters of kleuters.  Je kunt natuurlijk direct starten met een intensieve samenwerking, maar mijn ervaring is dat een rustige start voor een ieder wel fijn is. Dit kun je steeds verder uitbouwen tot een intensieve samenwerking.  Bij deze samenwerking is het vooral belangrijk om contact te houden: probeer alles open en eerlijk te bespreken. Neem ook de tijd om een band op te bouwen zoals je ook met je collega’s zou opbouwen.

Hoe ga je samenwerken met een peuterspeelzaal?

Zoals ik al eerder schreef, kan een samenwerking er heel verschillend uit zien. De invulling van de samenwerking is afhankelijk van het zien van de mogelijkheden en vraagt vooral veel organisatorische vaardigheden van een ieder. Maar daar krijg je veel voor terug!
Om je toch een idee te geven, geef ik een aantal voorbeelden waarmee ik je hoop te inspireren. Natuurlijk moeten de activiteiten bij jou, de andere leidsters en de school/peuterspeelzaal passen. Daarnaast moet je het ook opbouwen; niet alles tegelijk willen, maar juist de tijd nemen om een activiteit goed op te zetten.

Let’s inspire each other en create new things! 

 

 

 

 

Always better together 

 

Wat deze samenwerking mij gebracht heeft?

Ik heb er een aantal nieuwe collega’s bij,  waar ik lief en leed deel. We hebben meer inzicht en begrip voor elkaar kunnen ontwikkelen. We delen alledaagse dingen met elkaar en we zijn flexibeler naar elkaar geworden. We kunnen ook eerlijk met elkaar delen dat het ook niet altijd helemaal loopt, maar dat we allemaal de samenwerking waardevol blijven vinden. Daarnaast is overgang van peuterspeelzaal naar basisschool kleiner geworden en ook hierin hebben we elkaar opgezocht. Daarnaast kunnen we bij het uitvoeren van een gezamenlijke activiteit gebruik maken van elkaars talenten. Hoe mooi is het dat we zo met elkaar iets moois kunnen bieden aan de kinderen![/vc_column_text]

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Vul hier je naam in