Samenwerken peuterspeelzaal en basisschool

2
5567
samenwerking peuterspeelzaal en basisschool

Een aantal jaar geleden mochten wij een peuterspeelzaal in onze school verwelkomen. Tussen een peuterspeelzaal en een basisschool zijn veel verschillen, maar één grote overeenkomst: alle aandacht voor het kind. Samen kun je zoveel van elkaar leren en ontstaat er ook een verbondenheid met elkaar.  In de afgelopen vier jaar is de samenwerking uitgegroeid tot iets moois. Samenwerken peuterspeelzaal en basisschool maakt het voor het kind zeker waardevol! En dat moois deel ik graag in deze blog! 

 

Waarom samenwerken met de peuterspeelzaal?

Er werd mij eens gevraagd, maar wat is het doel van samenwerken met een peuterspeelzaal?
Natuurlijk start je niet een samenwerking zomaar. Ik denk dat er veel verschillende doelen zijn om een samenwerking te starten.
Ondanks dat we een andere doelgroep hebben met de eigen behoeften en zorgen, zijn er ook veel overeenkomsten. Juist daar kun je gebruik van maken.   Samen sta je sterk!  Daarom is het ook goed om met elkaar te delen en samen met elkaar ervaringen op te doen, elkaar te leren kennen en met elkaar meeleven wanneer dit nodig is.
Misschien denk je nu dat deze samenwerking alleen gericht is op leid(st)er- juf/meesterniveau, maar dit zeker niet. Ook de peuters horen erbij en een samenwerking is ook gericht op het betrekken bij alle activiteiten.

Hoe ziet een samenwerking met een peuterspeelzaal er dan uit?

samenwerking met peuterspeelzaalEen samenwerking kun je natuurlijk helemaal zelf vormgeven. Vooraf is het goed om zelf na te denken over hoe jij een samenwerking eruit zou willen laten zien. Welke mogelijkheden zie jij?
Bij een samenwerking is het natuurlijk belangrijk om samen tot een compromis te komen. Misschien denk jij graag in mogelijkheden en heeft een ander meer tijd nodig om te ervaren óf andersom natuurlijk. Bespreek elkaars visie en probeer met elkaar te komen tot een aantal actiepunten. Waar ga je mee starten?  Maak met elkaar afspraken en deel met elkaar waar er eventueel aanpassingen nodig zijn voor de peuters of kleuters.  Je kunt natuurlijk direct starten met een intensieve samenwerking, maar mijn ervaring is dat een rustige start voor een ieder wel fijn is. Dit kun je steeds verder uitbouwen tot een intensieve samenwerking.  Bij deze samenwerking is het vooral belangrijk om contact te houden: probeer alles open en eerlijk te bespreken. Neem ook de tijd om een band op te bouwen zoals je ook met je collega’s zou opbouwen.

Hoe ga je samenwerken met een peuterspeelzaal?

Zoals ik al eerder schreef, kan een samenwerking er heel verschillend uit zien. De invulling van de samenwerking is afhankelijk van het zien van de mogelijkheden en vraagt vooral veel organisatorische vaardigheden van een ieder. Maar daar krijg je veel voor terug!
Om je toch een idee te geven, geef ik een aantal voorbeelden waarmee ik je hoop te inspireren. Natuurlijk moeten de activiteiten bij jou, de andere leidsters en de school/peuterspeelzaal passen. Daarnaast moet je het ook opbouwen; niet alles tegelijk willen, maar juist de tijd nemen om een activiteit goed op te zetten.

Let’s inspire each other en create new things! 

samenwerking peuterspeelzaal en basisschool

Aantal voorbeelden van samenwerkingen

Zoals ik hierboven al schreef kun je zelf een invulling geven aan de samenwerking of misschien zelfs helemaal groeien tot een IKC. Wat jullie doel of visie ook is, hoe geef je deze samenwerking vorm?

Doorgaande leerlijn van peuterschool tot basisschool

De doorgaande leerlijn is echt iets wat jullie allebei veel kan opbrengen en uiteindelijk het meest waardevol is voor elk kind. Een doorgaande leerlijn is er niet zomaar en dit is niet iets waar je mee start bij een beginnende samenwerking.

Maar… hoe mooi is het om je onderwijsaanbod af te stemmen op elkaar? Allereest is het handig om een aansluitende of dezelfde leerlingvolgsysteem te gebruiken. Je werkt dan op de peuterspeelzaal aan doelen en je kunt direct bij de start van de basisschool stappen ondernemen om de ontwikkeling voort te zetten.
Op een later moment kun je dan ook zeker het onderwijsaanbod afstemmen. Een voorbeeld hiervan is om te kijken wat de peuterspeelzaal aanbiedt en waar de school een vervolg aan geeft zoals bijv. de ontwikkeling van het knippen.

Maar om de ontwikkeling direct te kunnen voor zetten is de warme overdracht dan ook erg belangrijk.

Warme overdracht

Als ib’er bezoek ik regelmatig de peuterspeelzaal. Hier delen de leidsters de bijzondere gegevens vanuit het leerlingvolgsysteem, maar daarnaast observeer ik de leerling, voer ik een kort gesprekje en speel ik soms even mee. Dit geeft mij direct een beeld (naast alle gegevens op papier) over zijn/haar ontwikkeling. Waardevol! Direct kun je ook aandachtspunten meenemen en deze gaan direct in het leerlingendossier. De leerkrachten kunnen hier direct vanaf de start op inspelen.

Aansluiten bij de dagelijkse onderwijspraktijk

Maar ook in de dagelijkse onderwijspraktijk is er veel aansluiting nodig. Een aantal kleine voorbeelden over activiteiten die wij samen uitvoeren:

Thematisch werken

wenmoment kleutersOok op de peuterspeelzaal werken ze thematisch, dus waarom niet op elkaar afstemmen? Bij de start van het schooljaar kun je samen een rooster maken. Je kunt ook kiezen om een aantal thema’s op elkaar af te stemmen. Tip: kies in eerste instantie voor een samenwerking waarbij bijv. een feestelijke afsluiting komt kijken. Ook dan kun je daar de samenwerking zoeken in voorbereiding en komt het ook de gezelligheid en samenhorigheid ten goede. Ik denk dan aan een thema als sinterklaas, kerst of een thema rond een zomer- of winterfeest.

Niet alleen de uitstraling (omdat je in de klassen hetzelfde onderwerp terug ziet komen) maar ook in de activiteiten kun je de samenwerking zoeken. Wij bespreken bij de voorbereiding van een gezamenlijk thema altijd vooraf welke activiteiten we samen ondernemen. Ik denk dan aan: samen liedjes zingen, één van de juffen leest voor of denk aan poppenspel in de poppenkast.

samenwerken peuters en kleuters

Events samen plannen

Door het schooljaar heen zijn er verschillende events. Per school kan dit nog erg verschillen. Heb jij wel eens de peuterspeelzaal mee laten denken? Of gevraagd welke rol zij willen bij een event?  Bij de voorbereiding is het goed om te weten of er een samenwerking is bij deze activiteit en hoe de activiteit organisatorisch goed kan verlopen voor zowel peuterspeelzaal als basisschool.  Zo sporten de peuters op een afgebakend gebied mee tijdens de Koningsspelen op het sportveld. Samen, maar toch op de eigen manier. Of juist peuters en kleuters gemengd?  Samen bepaal je wat het beste is voor jullie kinderen

samenwerking peuterspeelzaal

Samen spelen….,

Samen delen! Bij een samenwerking komt meer kijken dan alleen elkaar opzoeken, maar natuurlijk is daar niets mis mee. Elke vrijdag hebben wij een speeluurtje. Elke vrijdag gaan er ca. vier kinderen spelen bij de peutergroep. Altijd leuk om met ander speelgoed te spelen, maar ook spannend om samen te spelen met peuters.

En niet alleen de peuters en kleuters gaan heel goed samen, ook de bovenbouwleerlingen van de basisschool komen elke week op bezoek bij hun maatje bij de peuters. Samen spelen ze spel of de bovenbouwleerling leest een prentenboek voor.



En nog een aantal praktische zaken…

Natuurlijk zijn er ook nog een aantal praktische zaken waar je wel met elkaar over gesproken moet hebben:

  • Maken jullie allebei gebruik van het speellokaal? Maak een rooster met vaste momenten in de week. Bij slecht weer verdeel je de tijd even met elkaar zodat iedereen er gebruik van kan maken.
  • Deel je het speelplein? De peuterspeelzaal moet aan andere veiligheidseisen voldoen. Stem even met elkaar af hoe je het speelplein voor iedereen veilig houdt. Daarnaast is het ook wel handig om tijden af te spreken. Verloopt een dag eens anders? Wees ook flexibel wanneer de ander vraagt om van tijden te ruilen.
  • Begroet elkaar ’s ochtends en maak af en toe een praatje. Zo leer je elkaar beter kennen en elkaars visie. Het zorgt voor hele leuke contacten en zo heb je er toch een aantal nieuwe collega’s bij.
  • Betrek je peutercollega’s bij je team:  nodig hen uit voor een borrel of start van het schooljaar. Informeer hen over bijzonderheden en deel bijvoorbeeld de nieuwsbrief met elkaar. Vier samen het kerstfeest of…….
  • Deel ook ‘de kleine activiteiten’ zodat ook ouders deze samenwerking gaan voelen en ervaren en daardoor ook een band gaan voelen met elkaar.

 

Always better together 

 

Wat deze samenwerking mij gebracht heeft?

Ik heb er een aantal nieuwe collega’s bij,  waar ik lief en leed deel. We hebben meer inzicht en begrip voor elkaar kunnen ontwikkelen. We delen alledaagse dingen met elkaar en we zijn flexibeler naar elkaar geworden. We kunnen ook eerlijk met elkaar delen dat het ook niet altijd helemaal loopt, maar dat we allemaal de samenwerking waardevol blijven vinden. Daarnaast is overgang van peuterspeelzaal naar basisschool kleiner geworden en ook hierin hebben we elkaar opgezocht. Daarnaast kunnen we bij het uitvoeren van een gezamenlijke activiteit gebruik maken van elkaars talenten. Hoe mooi is het dat we zo met elkaar iets moois kunnen bieden aan de kinderen!

 

Afbeeldingen: Pixabay

Vorig artikelMinder onderwijzen, meer leren (HGW 2.0)
Volgend artikelBang voor boos?
Juf Anja
Zelf denk ik graag in projecten/thema's en vanuit mijn ervaring in het basisonderwijs ontwerp ik materiaal dat ondersteunend kan zijn aan het lesdoel en deel ik onderwijstips.

2 REACTIES

  1. Hoi Anja,
    Ik ben leerkracht van groep 1/2. Mij is gevraagd om na te denken over een grotere samenwerking met de psz en het kinderdagverblijf waar wij het gebouw mee delen. Je schrijft `Om je toch een idee te geven, geef ik een aantal voorbeelden waarmee ik je hoop te inspireren`, ik mis echter de voorbeelden. Ik zou die wel heel graag willen lezen/weten ter inspiratie.
    Zou je mij die willen/kunnen mailen?
    Alvast heel erg bedankt

    • Ha Judy,

      Heel vreemd dat dit stukje informatie weggevallen is. Ik heb inmiddels de praktische tips en de voorbeelden vanuit de praktijk toegevoegd aan mijn blog. Ik hoop dat jou dit kan inspireren. Stuur mij gerust een mail als je nog meer zou willen weten.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in