Samengestelde schatkaarten

0
2421
samengestelde schatkaarten

Tijdens de project piraten staat bij spelling het leerdoel ‘samenstellingen’ centraal. En natuurlijk oefenen wij dit leerdoel ook dit keer op een actieve manier in. Dit keer met het spel: samengestelde schatkaarten waarbij de kinderen een deel van een schatkaart vinden en zoek het andere deel op. Door het maken van een samenstelling ontdek je welke andere helft passend is.

Samengestelde woorden

Het herkennen van samenstellingen is een uitdaging en het is altijd een ontdekking dat beide losse woorden zijn, maar ook samen kunnen. Om hier inzicht in te krijgen heb ik een nieuw spel bedacht om de samenstellingen te oefenen. Dit keer in twee versies:

Samenstellingen lezen en zoeken

Zo speel je het spel:
Print de halve schatkaarten van onderstaand document uit en lamineer ze. Verdeel de schatkaarten door de ruimte. Laat de kinderen de schatkaarten zoeken. Hierna gaan ze met een halve schatkaart naar ander kind gaan. Samen ontdekken ze met de woorden die ze allebei op de schatkaart lezen of ze een samenstelling kunnen maken.

Samenstellingen vormen en schrijven

Dit spel speel je op dezelfde manier als bovenstaand spel, maar op de schatkaarten staan nu geen woorden maar afbeeldingen. Je kunt hier op meerdere manieren mee omgaan: de kinderen die nog niet voldoende kunnen lezen kunnen toch meedoen met het vormen van samenstellingen. Of je kunt de kinderen met een whiteboardstift het woord onder de afbeelding laten schrijven of je kiest ervoor dat ze het gehele woord op een echte schatkaart schrijven.

Op zoek naar andere piraten (maar leerzame) activiteiten voor groep 3 en 4? Bekijk dan zeker eens: schatkist lezen, graaf en zoek de schatkisten én verzamel de rijmmunten.

Vorig artikelZo zorg jij voor de aankleding van paasontbijt of paaslunch!
Volgend artikelDagritmekaarten monsters
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in