Ruzie is niet fijn, daarom is Bonkie niet blij!

0
1242
bonkie is niet blij

Het prentenboek ‘Bonkie is niet blij’ van Gitte Speel laat duidelijk zien dat Bonkie niet blij is. Misschien vraag je je wat er aan de hand is?

 

 

Titel: Bonkie is niet blij
Auteur: Gitte Spee
Uitgeverij: Leopold, Amsterdam
Eerste druk 2021

Bonkie is niet blij

Bonkie is verdrietig, want het lijkt wel of al zijn vriendjes ruzie met elkaar hebben. Zal alles weer goed komen?

Verhaalschets

Bonkie is niet blij en trekt zich terug in zijn kleine huisje in het bos. Hij is treurig omdat al zijn bosvrienden ruzie maken. In plaats van koekjes eten haalt Vos hem over om samen het bos in te gaan. Het zijn immers allemaal vrienden…

Vos en Bonkie komen tijdens de wandeling alle vrienden nodig die wel een mediator kunnen gebruiken. Zo zijn er misverstanden en zijn er problemen ontstaan die op te lossen zijn. Als je maar samen er het beste van wilt maken. Alle bosvrienden met hun eigen talent kunnen daarbij helpen. En uiteindelijk sluiten de vrienden de dag af, als vrienden! En daar hoort natuurlijk een koekje bij.

Over het prentenboek

De eerste bladzijden geven je direct een treurige stemming. Je merkt al snel dat je dit niet zou willen. Mijn liefde voor baksels krijgt ook zeker aandacht. Terugtrekken bij ruzie is toch niet zo verstandig. In plaats van terugtrekken is er altijd een oplossing bij een conflict. Dat laat dit prentenboek zien. Conflicten ontstaan op veel manieren en zo is er bij elke bosvriend een ander probleem.
Het verhaal speelt zich ook grotendeels in het bos af. Met hele natuurlijke kleuren, veel kenmerken uit het bosleven en soms een beetje geschetste bosdieren is er veel te zien, maar niet teveel. Het past allemaal bij elkaar en toch trekken je ogen naar de situatie waar het om gaat.

In dit prentenboek staan wat langere stukjes tekst. Hierdoor komen de personages echt tot leven. Problemen worden opgelost, maar ze kijken om naar elkaar. Zoals een echte vriendschap hoort te zijn. De situaties zijn passend bij het bosdier en de bosdieren maken gebruik van elkaars talenten.

prentenboek over vriendschap

In eerste instantie vind ik de kaft Bonkie erg zielig. In het prentenboek zie je wel dat Bonkie somber is, maar niet te somber. Gelukkig maar, anders geef je het direct al op. Toch vind ik dat de kaft niet laat zien wat er voor moois verstopt zit in het boek. Prachtige illustraties die het bosleven helemaal tot leven laten komen. Het einde van het verhaal is niet verrassend en toch wil je verder lezen. Ik vind het erg leuk bedacht dat de koekjes van begin tot eind een rol spelen. En ik ben het helemaal eens: koekjes (en andere baksels) kunnen voor samenhang zorgen.

Bonkie in de klas

Bonkie is goed in te zetten tijdens de gouden- en zilveren schoolweken wanneer je werkt aan groepsvorming. Dit verhaalt geeft veel aandacht aan samenwerken, zorgen voor elkaar, gebruik maken van elkaars talenten en vriendjes zijn en blijven.
Bij de projecten ‘de herfst‘ en ‘het bos‘ is dit prentenboek ook zeker goed in te zetten. Dit prentenboek is erg geschikt voor een verteltafel.

Dit prentenboek heb ik ontvangen van Uitgeverij Leopold. In deze blog deel ik mijn persoonlijke mening over dit prentenboek. Lees hier meer over mijn samenwerkingen.

Vorig artikelIs alleen zijn wel zo fijn, Julius Muis?
Volgend artikelWaarom elke klas een verteltafel zou moeten hebben…
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in