Maak een rondreis door het prachtige IJsland!

0
2572

Naast haar fulltime-baan reist deze juf graag naar nieuwe plekken om ook dat stukje van de wereld te verkennen. Ben jij ook zo’n reislustige juf/meester? Ik deel je graag mijn tips voor ook prachtige (niet-)toeristische omgevingen.  Al eerder schreef ik over mijn stedentrip naar Edinburgh en nu deel ik vandaag mijn ontdekkingen in IJsland. 

 

 

Rondreis door IJsland

Wanneer je reisplannen hebt en ook zeker IJsland een keer wilt bezoeken is het goed om na te denken over hoe je de reis precies voor je ziet:  wil je een rondreis en een groot gedeelte van het land zien of wil je op zoek naar bekende plekjes?
Om deze keuze te kunnen maken, zal ik je hierover wat meer vertellen.

-IJsland is erg gericht op Europese en Amerikaanse toeristen. Dit betekent dat wanneer je alle highlights van IJsland wilt bezoeken, dat dit heel goed mogelijk is vanuit Reykjavik. Je boekt een excursie en in bussen wordt je naar alle bekende plekjes gebracht en krijg je de tijd om alles te zien en te ervaren.
– Het is ook mogelijk om zelf een auto te huren en een route vast te stellen door het land. Alle bekende plekjes zijn vooral in het zuiden en in het noorden/noord-westen.  Het doorkruizen van het midden van het land kost misschien wat meer moeite (afhankelijk van tijd van het jaar)
– Je kunt ook de keus maken om op een bepaalde plek te verblijven en van daaruit alle plekken te bezoeken.

Welke keus je ook maakt en waar je ook verblijft;  elke plek zal je even laten stil staan bij de schoonheid van de natuur.

Deze plekken moet je echt bezoeken!

In IJsland zijn er echt heel veel plekken die het waard zijn om te bezoeken. Alleen al rondrijden geeft je al zo veel te zien en te ervaren.
In het zuiden van het land kun je de Golden cirkle vinden;  in deze ring zijn er veel toeristische activiteiten te vinden.  Maar naast deze bekende plekjes, kan ik je ook sommige onbekende plekjes aanraden:

Watervallen

In IJsland zijn er ontzettend veel watervallen te vinden. Sommige bekend, andere (nog) onbekend. Elke waterval is toch weer anders en dit blijft een wonderschoon natuureffect.

Skogafoss

Deze waterval is een toeristische trekpleister. Bij deze waterval kun je een groot parkeerterrein, hotel en restaurant vinden. Je hebt hier alle ruimte om mooie foto’s te kunnen maken. Naast de waterval is een goede trap gebouwd waarmee je helemaal boven de waterval kunt komen. Een stevige klim, maar wat een uitzicht!

 

Faxi

Faxi is een minder bekende en bezochte waterval. Tijdens onze reis hebben we heel kort een paar mensen gezien, maar verder waren we helemaal alleen bij al dat natuurgeweld.   Je kunt onderaan de waterval staan of boven langs de waterval wandelen.

Svartifoss

Hier moet je echt geweest zijn! Wat was dit een mooi en rustgevend plekje, ondanks dat je hier veel mensen tegenkomt. Om bij Svartifoss te komen, heb je wel een wandeltocht voor de boeg, maar dit is het zeker waard.  Onderaan Svartifoss kun je over de stenen lopen en dichterbij komen. Met een kleine trap omhoog, krijg je een nog beter op de rotswand en een uitzicht om de omgeving hier om heen.

Ik heb hier heerlijk op een steen gezeten en genoten van het neervallende water, het kabbelende water tussen de stenen door en het suizen van de wind.

 

Soms is het even zoeken, maar dichtbij de trekpleisters kun je soms nog onbekende watervallen vinden. En… vaak staan er speciale trappetjes om over de hekken heen te klimmen en op ontdekking te gaan in IJsland.

 

 

 

Thermale baden

In IJsland kun je je ook heerlijk ontspannen, door lekker te zwemmen. Het viel ons op dat zelfs hele kleine dorpjes een zwembad hebben. Maar er zijn ook thermale baden te vinden; dit zijn baden die worden verwarmd door warmwaterbronnen.

The Blue Lagoon

De blue lagoon is de bekendste warmwaterbron in IJsland, maar daardoor ook een erg drukke plek.  Het is prachtig en mooi en het is echt genieten. Maar er zijn nog zoveel meer baden die wat verscholen liggen en niet bekend zijn waar je ook kunt genieten van een warm waterbron. The Blue Lagoon is bereikbaar vanaf het vliegveld en heeft als extra dat je ook kunt gebruik maken van masker of creme van zeewier.

Secret Lagoon

De Secreat Lagoon ligt zoals de naam al een beetje aangeeft verscholen en is niet te vinden wanneer je niet weet waar je hem moet zoeken. Dit bad is veel kleinschaliger, maar zul je het bad niet als enorm druk ervaren. Je heb de tijd om te genieten van het heerlijke warme water. De toegangsprijs ligt hier veel lager dan bij Blue Lagoon.  Bij ons bezoek werd het rond 12 uur wat drukker. Zelfs in een regenbui is het nog genieten in het water.

 

Tip: Als je je zwemkleding vergeten bent, kun je redelijk voordelig een nieuw setje zwemkleding aanschaffen in het grote winkelcentrum in Reykjavik.

 

Natuurgebieden

IJsland is één en al natuur en kan opeens overgaan en een heel ander beeld geven. In het voorjaar met sneeuw en ijs, in de (na)zomer met een groen uiterlijk en soms gaat opeens over in een ander soort natuur.  Het is dan ook heel gaaf om door het hele land heen te reizen. Het midden van het land is vooral tijdens de zomermaanden goed toegankelijk. Het noorden, westen en zuiden kun je gerust het hele jaar zelf met de auto bezoeken.

Toch kan ik je aanraden om de volgende natuurgebieden zeker te bezoeken:

Pingverllir

Het IJslandse nationaal Park Thingvellir (Pingverllir is IJslandse naam) is echt één van de meeste prachtige en natuurlijke gebieden in IJsland. Binnen dit gebied is er een spleet ontstaan tussen tektonische platen. Binnen het gebied kun je daarom ook een prachtig meer vinden en geweldige kliffen.
Verschillende tv-series of films hebben opnames in dit gebied gemaakt.  Er zijn prachtige wandelroutes gemaakt, is een grote en nette parkeerplaats in de omgeving.

 

Vatnajokull nationaal park

In dit enorme natuurgebied kun je heerlijk wandelen en genieten van de natuur. Te voet kun je Svartifoss (waterval) bezoeken. Wanneer je daar aangekomen bent, zijn er voldoende plekjes om te genieten van dit natuurgeweld.
Naast het bekijken van een gletsjer van bovenaf is het ook leuk om naar het gletsjermeer te gaan. Hier kun je met de auto dichtbij komen. Het afgebrokkelde ijs van de gletsjer drijft hier naar open zee toe, maar wordt soms ook tegengehouden door de stroming uit zee.   Een ware belevenis vond ik dit!

Ook de vallei Kjos is te vinden binnen dit nationaal Park en dit laat een prachtige vallei zien.

Laufskálavarda

Wij waren onderweg naar een hotspot toen wij in dit gebied tussen Vik en Skaftafell terecht kwamen. Van een grote plaats naar een gebied wat rust uitstraalt, je niemand tegenkomt en dit bijzondere tafereel ziet.  In dit gebied zie je veel opgestapelde stenen:  iedereen die dit gebied betreed stapelt stenen op elkaar tot ‘mannentjes’  zodat ze voorspoed behouden. Zo zie je dan een landschap wel met honderden mannetjes. Een korte stop moet je zeker maken voor het maken van een mannetje, foto’s en om te genieten van de rust en natuur in dit gebied. Indrukwekkend!

Kerio

Een echt natuurgebied is Kerio ook niet, maar om deze vulkaankrater kun je een prachtige wandeling maken. Want bijzonder is dit gat midden in de natuur toch echt wel.
Deze krater heeft een bijzonder rode wand waar ook mos op groeit.  Bovenlangs kun langs de krater een wandeling maken en er staan ook bankjes om even te genieten van ook dit stukje mooie natuur.  Kerio is niet zichtbaar vanaf de weg, maar makkelijk te bereiken. Voldoende parkeerplaatsen, maar er is wel een toegangsprijs.

Black Sand beach

De omgeving van Black sand beach is prachtig. Vooral wanneer het weer het toe laat om met je voeten eens lekker door het zwarte zand te lopen. Het blijft vreemd om dit zwarte zand dat door vulkanisch as zwart is gekleurd, tussen je tenen te voelen. Naast een mooie wandeling over het strand, zijn de heuvels in de buurt waarop je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving.  Daarnaast kun je ook nog gesteente vinden in het water wat een prachtig plaatje oplevert.

Black sand beach ijsland

Verblijf in IJsland

verblijf in ijslandVerblijven in IJsland kan op verschillende manieren:

  • Er zijn veel hotels in Reykjavik. Wanneer je excursies boekt, wordt je meestal opgehaald bij het hotel. Je kunt dus echte trekpleisters vanuit het hotel bezoeken. In Reykjavik heb je veel keus voor hotels maar het verblijf is daar wel prijzig. Verder landinwaarts zijn er ook wel hotels te vinden, maar moet je wat meer zoeken.
  • Veel IJslanders zijn in het bezit van een tweede huisje. Ze verhuren deze vooral aan toeristen. Via AirBNB is er veel te vinden. Je kunt ervoor kiezen om een route te plannen en elke nacht een ander huisje te boeken, maar ook vanuit een huisje elke dag vertrekken. Vaak staan deze huisjes op een park dat afgesloten is met een slagboom.  Wij hebben goede ervaringen met deze manier van verblijven.

 

Tip:  Wanneer je via deze link bij booking.com een verblijf boekt in IJsland krijg je 10% terug na het verblijf.

Vervoer door IJsland

Wij hebben er zelf voor gekozen om niet alleen de toeristische trekpleisters te bezoeken, maar ook kleine afgelegen plekjes die nog ontdekt moeten worden. Dit zorgt er voor dat wij geen excursie hebben geboekt.  Wanneer je een excursie boekt, word je vaak opgehaald bij de bekende hotels in Reykjavik of andere belangrijke routepunten in het land. Wat wij hier nadelig aan vonden, was dat je maar kort de tijd kreeg om alles te bekijken en je niet echt toe kwam aan de natuurbeleving omdat je met een grote groep tegelijk iets bezoekt.  Terwijl wij nu soms alleen waren op bijzonder plekken.

Dat is de reden dat wij gekozen hebben om een auto te huren. Rond het vliegveld van Reykjavik heb je verschillende autoverhuurders. Wat wij heel fijn vonden was dat je bij aankomst belde naar de autoverhuurder en dat ze je bijna direct kwamen ophalen. Ook brengen ze bij het inleveren van de auto je weer naar de terminal en dat 24 uur per dag.
De keuze voor een auto laat ik helemaal aan jou zelf over, maar wij kozen voor een meer terreinwagen omdat wij ook van de vrije natuur wilden genieten wanneer dit mogelijk was.

Verbaas je trouwens niet over de banden: deze kunnen spijkers hebben om meer grip te hebben. Ons bezoek was eind april en er was nog sprake van sneeuw/ijs. Zeker wanneer je door het wat minder begaanbare midden van het land zou willen is dit zeker een aanrader. Verbaas je dan ook niet dat soms de weg wat slecht is, want deze spijkers zorgen ook wel voor wat schade aan de weg.   Een verzekering voor schade aan auto voor stenen is dan zeker ook aan te raden.

Je snelheid is toch wel heel belangrijk. De wegen lokken het uit om even wat gas te geven, maar ook hier is de politie alert. Wij werden gewaarschuwd voor deze controles vanuit de lucht en langs de weg. We hebben ze wel een aantal keer gezien, maar dit viel heel erg mee.


Het weer

Wanneer je IJsland bezoekt, dan hangt veel af van het weer.  Alles wat je wilt bezoeken of bekijken is buiten. Maar niets is zo veranderlijk als het weer in IJsland. Binnen het uur kan het weer volledig omslaan. Ook kan het 8 graden zijn maar met een enorme koud wind, waardoor het lijkt alsof het goed vriest.  Zorg ervoor dat je verschillende lagen kleding kunt dragen. Aan het eind van onze rondreis was er in de auto een stapeltje kleding ontstaan om ons warmer of juist kouder te kleden. Want als de zon gaat schijnen… kan dit ook heerlijk veel warmte geven. Ik reis graag de wereld rond en ik deel ook mijn reisverhalen hier.

Welk land of welke plaats staat op jouw bucketlist van te bezoeken plekken?

 

Vorig artikelKind van de dag
Volgend artikelReview: New York kerstmis bakboek
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in