Rijmen met sinterklaas

0
216
rijmen sinterklaas

De sinterklaastijd is bij uitstek de tijd om te rijmen! En natuurlijk rijmen wij graag in de kleuterklas, maar wel spelenderwijs natuurlijk. Rijmen met sinterklaas (en natuurlijk ook met de rijmpiet) is een heerlijk spel! Deze activiteit levert daar een bijdrage aan de taalontwikkeling en met verschillende werkvormen kan iedereen op eigen niveau mee rijmen. Weet je overigens dat er nog veel meer sinterklaasmaterialen beschikbaar zijn die de taalontwikkeling stimuleren?

Op verschillende manieren rijmen

Sinterklaas en zijn pieten kunnen rijmen, dat zien wij aan de gedichten. Om te leren rijmen maak je een ontwikkeling door. De fases volgen elkaar en zo komt het dat niet alle kinderen op hetzelfde punt in de ontwikkeling zijn. Daardoor kun je met hetzelfde materiaal de activiteit aanpassen bij de ontwikkeling van elk afzonderlijk kind of bouw je de activiteit uit.

Voorbereidingen

Knip de rijmzakken uit onderstaande download uit. Lamineer ze en bevestig de zakken met kneedgum of plak er boeklon over.

Spelactiviteiten rijmen met sinterklaas

Op de volgende manier kunnen kinderen op eigen niveau zich ontwikkelen:

  • Onzinrijmen: gooi een kruidnoot. De leerling loopt naar de zak waar de kruidnoot op valt en benoemt de afbeelding en bedenkt een rijmwoord bij de afbeelding. Of je laat een kind de kruidnoot gooien en de ander een rijmwoord bedenken.
  • Rijmt het of niet: Laat een kind een zak uitkiezen waarbij/waarop hij gaat staan. Laat hem een kruidnoot naar een andere zak gooien. Laat de kinderen de rijmwoorden benoemen. Rijmen ze of rijmen ze niet?
  • Rijmwoorden bedenken: gooi een kruidnoot. Leerling loopt naar de zak waar de kruidnoot op valt en benoemt de afbeelding. Hierna bedenkt hij/zij een rijmwoord. Een mogelijkheid is om dit op een lege zak te tekenen en deze bij de andere zakken te plaatsen.
  • Rijmen met rijmpiet: Rijmpiet moet de andere pieten helpen. Maar natuurlijk stopt hij alleen voorwerpen in de zak die rijmen. Teken met en Stabilo Woody op de zakken welke woorden rijmen.

Rijmkaarten sinterklaas


Vorig artikelSinterklaas ganzenbord
Volgend artikelBewegend leren met sinterklaas: verlanglijstjes schrijven
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in