Ridders en kastelen

Werken over thema ridders en kastelen is stoer en de kinderen maken ook kennis met de geschiedenis. Binnen dit thema is er aandacht voor de ridders, kastelen en de prinsessen. Ga terug in de tijd en beleef de riddertijd.
Een stoer thema voor groep 1 t/m 4. 

project ridders en kastelen

Taal

Maak een mindmap n.a.v. een prentenboek. Dit voorbeeld was een eerste mindmap bij het prentenboek ‘ridder rikki’

mindmap ridder rikki

Prentenboeken

Prentenboeken gebruik ik als leiddraad en om een verhaal op te bouwen. Dit zijn mijn aanraders:

Met een aankoop via bovenstaande links kan ik de kosten van deze website bekostigen.

Woordenschat

Binnen dit thema is er aandacht aan de hand van de Basiswoordenlijst voor Amsterdamse kinderen.

Woordkaarten

Woordparachutes

Bij bovenstaande woordnlijst heb ik meerder woordenparachutes gemaakt. Deze geven het verband aan tussen de woorden.  Lees meer over de woordenparaplu in het boek ‘Met woorden in de weer’

Woordenparaplu:  meubels
woordenoverzicht ridder
Woordenparaplu: sieraden
Woordenparaplu: voertuigen in de middeleeuwen

Kringactiviteiten

– Leg de woordkaarten in de kring. Laat verschillende kinderen om de beurt de afbeelding benoemen en hierna de begin- of eindklank benoemen.
– Bedenk woorden welke beginnen met de ‘h van harnas’,  ‘r van ridder’  of ‘j van jonkvrouw’

Rekenen

Kringactiviteiten

– Zet verschillende speelriddertjes op een rij:  laat de verschillende ridders om de beurt een activiteit uitvoeren (Doel: rangtelwoorden passief en actief gebruiken)
– 
Maak in een groot vel karton een sleutelgat. Als schildknaap kon je natuurlijk heel nieuwsgierig zijn naar wat er in het kasteel gebeurde. Leg een aantal voorwerpen achter het vel papier en laat de kinderen kijken en daarna aan de andere kinderen doorgeven wat ze gezien hebben (Doel: versterken van auditief geheugen)

Cijfermuur

Download: cijfermuurkaarten met ridderafbeeldingen
Download: cijfermuurkaarten met cijfers t/m 15

Bewegingsactiviteit

In de middeleeuwen waren de straten erg vies en modderig. Ga dus niet in de modder staan!  Laat de kinder een route afleggen met een aantal matjes of tapijttegels. Door steeds een mat voor je mat te leggen kom je aan het einde van de straat.

Bel werpen:  Gooi de bal tegen de bel.

Creatief

– Samenwerkopdracht:  bouw een kasteel in de bouwhoek.  (Doel:  samenwerken/  bekende onderdelen van kasteel verwerken in bouwwerk)

knutselen kasteel

– Samenwerkopdracht: Bouw een kasteel van wc-rolletjes/keukenrolletjes.  (Doel: samenwerken/ meten/ knippen)
Laat vooraf bij de instructie zien hoe de kinderen kantelen kunnen maken.

schild knutselen-Schild:

Teken vooraf een schild op dik karton. Laat de kinderen dit uitknippen. Laat ze met stroken het schild in 4 stukken verdelen. Geef nu de opdracht om in elk vak één tekening te maken (met verf, viltstift of papier)
Differentiatie: zelf tekening bedenken, figuren inkleuren.

zelfportret in kasteel– Portret

In een kasteel hangen vaak portretten van voorvaderen. Op deze portretten staan de mensen vaak al wat ouder op geportretteerd. Laat de kinderen zichzelf tekenen zoals ze er later als ze oud zijn, er zouden uit zien.
(Doel: stimuleren fijne motoriek/ ontdekken van de wereld)

ridderhelm knutselen

ridderhelm

Deze ridderhelm is op een eenvoudige manier te maken. Je maakt met een hoofdstrook (strook papier voor verjaardagsmutsen) de basis van een verjaardagshoed. Je niet deze vast. De kinderen knippen het scherm van de helm uit en prikken de middenstroken uit. Je maakt dit scherm met twee splitpennen vast aan de hoofdstrook. Zorg ervoor dat er het scherm wat ruimte krijgt zodat de kinderen deze omhoog kunnen zetten.  (Doel: stimuleren van fijne motoriek)

sieraden voor jonkvrouw knutselen-Ketting maken

Koop bij de Action twee bussen spuitverf: goud en zilver. Koop bij een supermarkt penne (pasta) Spuit vooraf thuis de penne in de twee kleuren. Laat nu de kinderen kettingen maken. Je kunt de kinderen een reeks laten maken met deze ‘kralen’. Om een langere reeks te maken kun je nog andere kralen toevoegen. (Doel: stimuleren van fijne motoriek/ reeks maken)

Hoeken

Kleding:

In het kasteel hoort kleding voor alle personages. In mijn huishoek kwamen de volgende personages naar voren:  draak, ridder, jonkvrouw, prinses.
Wanneer je geen kleding hebt, kun je dit met een beetje basiskennis naaien toch zelf maken.

drakenmuts knutselen

Dit is mijn drakenmuts geworden en daarbij heb ik gebruik gemaakt van het patroon van bymiekK

Een ridderoutfit is gemakkelijk te maken met deze tutorial van Mie Flavie

Inrichting van huishoek

Materialen:
– ridderoutfit met toebehoren
– drakenmuts
– prinsessenjurk

Deze hoek is goed in te richten met zelf te maken materialen:
– maak de omkleding van de hoek door op een doek of op ribkarton met een blok uit de bouwhoek een patroon te stempelen. Kies voor roodbruin en/of zilver.
– maak een hangbrug door een vel dik karton (op een plastic plaat) op de grond neer te leggen en deze met een cirkelslinger aan de kasteelmuur te bevestigen. Je kunt water toevoegen door blauwe kleden rond het kasteel aan te brengen.
– Maak een eetzaal in het kasteel. Hang een kroonluchter op (deze is simpel te maken van wc-rolletjes)

Inrichting van de lees-schrijfhoek

Zorg ervoor dat er in ieder geval woordkaartjes rond dit thema aanwezig zijn in de lees- en schrijfhoek. Zorg daarbij dat de kinderen op meerdere manieren de woorden kunnen namaken. Om de hoek aan te passen aan de middeleeuwen kun je voor ‘oud papier’ zorgen:  verfpapier met gescheurde randen of wit papier laten vergelen met theezakjes of koffieprut. Met kroontjespennen kunnen de kinderen brieven schrijven.