Ridder Roa en de gevaarlijke draak

0
1128
ridder roa en de gevaarlijke draak

Lezen moet leuk zijn en binnen de school moet er een aanbod zijn was passend is bij de interesse van elke leerling. Natuurlijk is het ook van belang dat kinderen met andere teksten in aanraking komen. Regelmatig lees ik kinderboeken en deel ik mijn mening over deze nieuw verschenen boeken. 

Het eerste boek over ridder Roa

Titel:  Ridder Roa en de gevaarlijke draak
Auteur: Pim Lammers
Illustraties: Natascha Stenvert
Uitgeverij: Zwijsen
Jaar van uitgave: 2021
AVI: M5

Op de achterkant van de kaft is te lezen:
Ridder Roa moet trouwen, alleen kan dat niet: alle ridders zijn op!
Ze probeerden een andere prinses te redden. Maar ze zijn allemaal verslagen door een gevaarlijke draak. Nu zijn er in heel het land geen ridders meer over. En dat is een groot probleem. Want met wie moet Roa nu trouwen? En wie moet de prinses redden? Gelukkig heeft prinses Roa een plan. Zij gaat de prinses gewoon redden!

Over het verhaal van Ridder Roa en de gevaarlijke draak

Bij de start van het lezen van dit verhaal lijkt het een gewoon sprookjesverhaal. Maar al snel krijg je hier bedenkingen bij. Een eigenwijze prinses die geen prinses meer wil zijn en de strijd met de draak wil aangaan (ook nog zonder plan!) om een andere prinses én ridders te bevrijden. Je zou denken dat er sprake is van grote heldhaftigheid.

Daar is het Roa echt niet om te doen. Bij elk probleem of issue durft ze buiten de gebaande wegen te kijken en gewoon haar idee/gevoel te volgen. De mensen om haar heen zullen wel regelmatig achter de oren gekrabt hebben. Roa volgt dus niet de regels uit het Boek, maar maakt haar eigen keuzes.

Natuurlijk verbazen anderen zich ook over haar. In haar doel om de prinses en ridders van de draak te bevrijden, komt ze nog een aantal verrassende mensen tegen die hun rol (zoals in de sprookjesverhalen) ook anders aankleden. Andere gender, andere invulling van de rol, waardoor het verhaal verrassend blijft.

Maak je geen zorgen, natuurlijk moet een sprookje eindigen met een lang en gelukkig leven. Een bruiloft gaat er dan ook zeker komen, maar ook dit keer is dit net even anders.

Waarom dit boek in de schoolbieb hoort

  • Dit boek laat kinderen kennis maken dat je anders mag zijn en dat je je ook buiten de gebaande wegen mag wagen. Als je je hart maar volgt…
  • Er is aandacht voor de onderwerpen als inclusiviteit en genderneutraliteit. In onze samenleving mogen we nog meer accepteren dat iedereen zijn eigen keuzes maakt en dit accepteren.
  • Sprookjesverhalen is iets van generatie op generatie doorgegeven wordt. Een nieuwerwets tintje kunnen de oude sprookjesverhalen wel gebruiken. Zo kunnen de verhalen ook aan de volgende generatie doorgegeven worden.
  • Sprookjesverhalen horen in een schoolbieb. Oude sprookjesverhalen zijn vaak niet zo aantrekkelijk, maar dit verhaal brengt dit genre weer onder de aandacht.

 

 

Vorig artikelExpliciete directie instructie (EDI) bij kleuters
Volgend artikelStaal spellingsbingo
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in