Minder onderwijzen, meer leren (HGW 2.0)

0
3323

Als leerkracht en intern begeleider wil ik blijven ontwikkelen. Dit doe ik mede door vakliteratuur te lezen. Van kleuter tot zorg;  er komen verschillende onderwijsboeken voorbij. Ik deel graag met jouw mijn mening over de verschillende boeken die ik lees.
Vandaag deel ik je graag mijn ervaring met: Minder onderwijzen, meer leren HGW 2.0 van Nico van der Meer

Minder onderwijzen, meer leren (HGW 2.0)

Titel: Minder onderwijs, meer leren (Handelingsgericht werken 2.0)
Auteur: Nico van der Meer
Uitgeverij: Bazalt Educatieve uitgaven
ISBN: 978-94-6118-218-0

Koop bij bol.com

 

 

Inhoud

De volgende onderwerpen komen in dit boek aan de orde:

  1. Handelingsgericht werken: hoe en waarom?
  2. De school als een fijne plek om te leren
  3. De goede dingen doen
  4. Een andere tijd: heroriëntatie op leren en onderwijzen
  5. De school als een groot gezin: steun, acceptatie en eigenwaarde
  6. Passend onderwijs vraagt omdenken: leren persoonlijk maken, flexibele organisatie, invloed van de leraar
  7. De uitgangspunten, misverstanden van HGW en de werkwijze van HGW 2.0
  8. Hoe nu verder: HGW 2.0



Over het boek

Passend onderwijs voor iedere leerling: Hoe krijg je dit als leeraar voor elkaar? hoe voorkom je dat HGW en administratieve last wordt in plaats van een hulpmiddel? 
HGW 2.0 combineert de inzichten van John Hatties Leren zichtbaar maken met de uitgangspunten van HGW. Daarbij worden leerlingen meer eigenaar van de eigen ontwikkeling. Niet alleen maar onderwijzen, maar ook leerlingen doen leren. In dit boek krijg je antwoord op de vragen waarom je dat zou willen, hoe je dat kunt realiseren en wat je dan in de praktijk kunt doen.

De harde kaft zorgt ervoor dat het boek netjes blijft. Op de kaft is duidelijk de cyclus van Handelingsgericht werken zichtbaar. Alles is gedrukt op lichtglanzend papier. Tussen elk hoofdstuk is een gekleurd tussenblad te vinden, waardoor je snel van hoofdstuk kan wisselen. Vaak is op deze bladzijde een quote of voorbeeld te vinden.

Dit boek bestaat uit 162 pagina’s met tekst over HGW 2.0 en daarnaast nog enkele bijlagen. In één van de bijlagen wordt er verwezen naar andere literatuur voor wanneer je verdieping zoekt.

HGW 2.0 doelen zichtbaar maken

Mijn mening

Op het moment dat dit boek uit kwam, was ik natuurlijk nieuwsgierig. Misschien kan dit boek mij (en vele anderen met de zoektocht binnen HGW) meer inzicht geven in een aangepaste aanpak. De auteur schrijft ook in het nawoord dat hij op zoek is gegaan om de hobbels van HGW te doen vermijden en meer het leerproces bij de leerkracht en leerling wil leggen.

In het boek is duidelijk aangegeven dat er in boek voort gebouwd wordt op het boek ‘Handelingsgericht werken: een handreiking voor het schoolteam’   Wanneer je zelf bekend bent met het HGW cyclus en de toepassing hiervan in de praktijk, kun je dit boek gewoon lezen. In dit boek komt ook veel basiskennis van HGW aan bod, zoals bijvoorbeeld heel hoofdstuk 7. Ik vind het wel een goed idee om een hoofdstuk aan de misverstanden van HGW te besteden. Sommige van deze kreten heb ik de afgelopen jaren gehoord binnen verschillende scholen.

Binnen dit boek is er ook een stukje visie-ontwikkeling: hoe kijk jij naar de school? Als een machine of als een levend systeem? Hier komt een stukje geschiedenis van het onderwijs in terug en een stukje herorientatie.

minder onderwijzen, meer leren

In hoofdstuk 9 komt dan de werkwijze van HGW 2.0 naar voren. Je kunt daarbij tips vinden om de onderwijsbehoeften sneller en makkelijker in kaart te brengen, op een effectieve manier met doelen te werken, leerlingen inbreng te geven in het leerproces en om te kijken of je aanpak effectief is. Op de daaropvolgende hoofdstukken gaat de auteur hier verder op in. In het boek kun je bijvoorbeeld een schema vinden waarop je op verschillende gebieden kunt bepalen hoeveel inbreng je van de leerlingen in de les wilt toestaan.

En de groepsplannen? Zij krijgen een andere invulling, het gaat meer over het leren van de leerlingen.  Wat ik zo fijn vind aan dit boek is dat er ook voorbeelden (foto’s van praktijksituaties) te vinden zijn om het leren van leerlingen vorm te geven. Zelfs ook voor kleuterklassen!

Daarnaast is er ook nog aandacht voor de schoolleider hoe hij deze ontwikkeling kan vormgeven. Voor mij, als ib’er vind ik dit ook een heel interessant stuk. Je kunt de hoofdstukken afzonderlijk van elkaar lezen, al horen sommige hoofdstukken wel bij elkaar.

Conclusie

Een waardevol boek om HGW verder te ontwikkelen. Het boek zorgt voor inspiratie voor een andere aanpak wanneer we het over de adminstratieve romplomp hebben, maar ik denk dat de scholen al toe zijn aan een 3.0 versie. De aanpassingen zijn nog te weinig om de adminstratie te verminderen.

Dit boek geeft ook veel informatie, tips en ideeen om HGW verder uit te bouwen. Juist hiervoor moet je dit boek zeker kopen! Fijn ook dat het aansluit bij de theorieen van Carol Dweck en John Hattie en dat de leerlingen een grotere rol krijgen. Fijn dat er ook tips gegeven worden welke vaardigheden er aangeleerd moeten worden en welke ontwikkeling je als leerkracht moet doormaken.

Een goed boek om je te laten inspireren, je aanpak van HGW door te ontwikkelen, maar verwacht niet dat je van de ‘adminstratieve rompslomp’ afkomt door dit boek.

In deze blog deel ik mijn mening over een product. Dit product is door mijzelf aangeschaft. Door dit product aan te schaffen via bovenstaande link, kun je mij steunen. Lees hier meer over in mijn disclaimer.  Graag werk ik met u samen voor een review, bekijk de mogelijkheden voor een samenwerking. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vorig artikelHelp! Het eind schooljaar komt in zicht!
Volgend artikelSamenwerken peuterspeelzaal en basisschool
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in