Sjoerd en de stapelstad

0
281
sjoerd en de stapelstad

Tijdens de kinderboekenweek 2023 staat het thema ‘bij mij thuis’ centraal. Bouwen en wonen is één van de onderwerpen die centraal kunnen staan. Een passende titel bij dit onderwerp is ‘Sjoerd en de stapelstad’

Verhaalschets

Sjoer heeft als ambitie om architect te worden. Hij bedenkt en tekent graag mooie gebouwen. Deze gebouwen zullen er anders uitzien dan de stad waarin hij woont. Het is er volgebouwd en er is dan ook weinig ruimte voor natuur en om te spelen. Natuurlijk bedenkt Sjoerd hier een oplossing voor: het stapelen van huizen tot hoog in de wolken. Hij maakt een schets en gaat dan aan de slag. De bouwmachines en bouwvakkers staan klaar om Sjoerd te helpen! Helaas blijkt het gebouw al snel instabiel te zijn. Toch zet Sjoerd door en begint hij opnieuw aan de bouw. Sjoerd geeft niet op!

Dit prentenboek geeft je de boodschap mee dat je mag dromen en er voor moet gaan. Doorzetten is nodig wanneer het moeilijk is. Wijze levenslessen zijn dit. De stad is voor sommigen bekend van de Zaanstreek. Dit kwam voor mij niet helder naar voren en je hoeft dus geen binding te hebben met. Naast dat het verhaal al uitdagend is, is er ook nog veel te zien (en ook nog te vinden door te zoeken) Dit prentenboek stimuleert de leervaardigheden en is in te zetten wanneer je werkt over de architect of over bouwen.

Lessuggesties

Naast een project over bouwen zijn deze los op zichzelf staande activiteiten aan te raden:

  • Laat de kinderen een stad ontwerpen. Elke woning vormt een onderdeel van de stad.
  • Speel huizenbingo: ga in de buurt op zoek naar kenmerken van huizen
  • Plak op kartonnen doosjes (bijv. kartonnen pakken van levensmiddelen) en kopieer de huisjes uit het boek. Plak deze op de kartonnen doosjes en bouw met deze ‘huizen’ de stapelstad;
  • Ontwerp een huis door elk kind een streep te laten zetten.
  • Laat elk kind een schoenendoos inrichten als een eigen kamer. Stapel deze kamers op tot een huis.
  • Laat bijzondere gebouwen nabouwen met verschillende materialen. Denk aan: blokken, plankjes, rietjes, sateprikkers, knijpers.

En besteed daarnaast veel aandacht aan het bouwproces: van schets tot oplevering van een gebouw.

*Deze recensie is geschreven met een zelf aangeschaft exemplaar.

Vorig artikelCreatieve activiteiten ‘Bij mij thuis’
Volgend artikelHerfstdecoratie in de klas: de herfstslinger
Juf Anja
Zelf denk ik graag in projecten/thema's en vanuit mijn ervaring in het basisonderwijs ontwerp ik materiaal dat ondersteunend kan zijn aan het lesdoel en deel ik onderwijstips.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in