Race-lezen groep 3

3
57119
racelezen

Race-lezen groep 3 is een werkvorm dat je inzet bij het automatiseren van lezen. Dit betekent dat je bij de leeslessen eerst hebt geinvesteerd in het inoefenen van het lezen van bepaalde leesmoeilijkheden. Na dit proces zet je in op automatisering en race lezen zorgt voor het verhogen van de leestempo.

Waarom race lezen?

Met race-lezen oefen je met het verhogen van het leestempo. Vooraf gaat natuurlijk een goede leesinstructie met bijbehorende inoefening. Als dan het moment komt om het leestempo te verhogen, kun je race-lezen inzetten. Bij het racelezen staat herhaling centraal: door veel te herhalen gaat het decoderen van woorden steeds sneller. Deze werkvorm stimuleert kinderen om zichzelf te verbeteren, wat een stimulans is om actief bezig te zijn met lezen. Je kunt race-lezen ook inzetten tijdens een leescircuit.

Race lezen 2

Wat is race-lezen?

Race-lezen groep 3 is gericht op aangeboden leesmoeilijkheden, zodat kinderen op een doelgerichte manier maar met plezier het tempo kunnen verhogen. Geschikt om in te zetten om kennis te maken met de DMT afname. Duo’s kunnen met race-lezen aan het werk, maar ook tijdens RT kan er op een andere manier worden gewerkt.   Race-lezen maakt het tempo of het aantal fouten inzichtelijk, waardoor de leerling zichzelf kan verbeteren.

Hoe werk je met de race leesbladen?

Je hebt een stopwatch en gekleurde marker nodig om aan de slag te gaan.  Bepaal eerst wat je doel is bij het werken bij de leerling.  Het tempo verhogen of het aantal leesfouten verminderen.   Je kunt dan op de volgende manieren aan de slag:

1. Tempo verhogen:  elke vakje is bijv. 2 seconden: probeer zo min mogelijk vakjes gekleurd te krijgen.

2. Fouten verminderen:  elk vakje is een fout. Kleur het aantal vakjes.  Lukt het de volgende keer om minder fouten te maken?

Je hebt met elk leesblad 3 kansen. Je krijgt dus 2x de kans om jouw scores te verbeteren.  Dit daagt leerlingen uit en bij elke leerling is er op zijn of haar niveau een ontwikkeling te zien.

race lezen

De leesbladen hebben een echte race uiterlijk om de kids te enthousiasmeren.

Downloads race-lezen groep 3:

Race leesbladen bij Veilig Leren Lezen:
Kern 6 VLL
Race leesbladen kern 7
Race leesbladen kern 8
Race leesbladen kern 9
Race leesbladen kern 10
Race leesbladen kern 11
Race leesbladen kern 12

Dit materiaal maakt deel uit van een verzameling met race leesbladen met o.a. leesbladen voor groep 4.

Vorig artikeleen kindvriendelijke nieuwjaarsborrel
Volgend artikelDigibordles winter: splitsen van 6
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

3 REACTIES

 1. Hey juf Anja, u heeft leuke ideeën ! Toch blijft het moeilijk om met een klasgroep in Veilig en Vlot te oefenen, vind ik. Dit komt vooral omdat ik bij iedereen eens wil gaan luisteren of ze foutloos lezen. Er zijn ook kinderen die nog te jong zijn om zelfstandig te oefenen. Hun aandacht is snel weg en dan zeggen ze dat ze ‘alles’ al gelezen hebben, wat niet mogelijk is . Ik voel me onmachtig omdat ik niet iedereen kan controleren. Heeft u nog tips voor mij ?
  Dank u wel

  • Ha Karin! Fijn dat je deze vraag stelt.
   Natuurlijk is het altijd belangrijk om te horen hoe kinderen lezen. In eerste instantie gaat het vooral om goed lezen en hoeft dit niet op tempo.
   Maar je kunt niet altijd bij alle kinderen luisteren. Deze materialen zijn er niet voor om in te zetten in de leesles, maar meer voor zelfstandig oefenen met lezen. Dus als extra naast je aanbod in de klas.
   In de klas zou je ook een leescircuit kunnen inzetten met zelfstandige activiteiten en daarnaast één activiteit dat jij begeleidt waarbij je dus met een klein groepje gaat lezen. Je hoort zo elk kind lezen. En vooral belangrijk in alle groepen: hardop laten lezen. Je hoort dan al zoveel! Succes!

 2. Reactie op twitter van Juf Margreet: heb t meegegeven als extra oefening voor thuis en ouders zijn zéér enthousiast! Goed voor leestempo en -motivatie dus bedankt!!

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in