Racelezen met leesbladen met leesmoeilijkheden

0
57098
racelezen

Al een aantal jaar staan er raceleesbladen behorende bij de oude versie Veilig Leren Lezen online en in de afgelopen jaren is dit materiaal veel gedownload. In deze jaren is ook de discussie over o.a. racelezen ontstaan. Ik heb overwogen om dit materiaal te verwijderen, maar ik denk dat Racelezen zeker een rol in het leesonderwijs kan spelen. Als je het maar op de juiste manier inzet. 

Waarom racelezen?

Racelezen is een werkvorm dat als doel heeft om het leestempo te verhogen. Racelezen is dus vooral in te zetten nadat er instructie is geweest op een leesmoeilijkheid, dit ingeoefend is en als je dit wilt herhalen. Als de kinderen de woorden voldoende kunnen lezen, ga je het automatiseringsproces van lezen in. Racelezen is dan een gepaste activiteit, maar er zijn nog vele andere vormen hoe je kunt werken aan het verhogen van het leestempo. Racelezen is ook een activiteit dat je goed kunt toevoegen aan een leescircuit.

Race lezen 2

 Aan de slag met racelezen

Race lezen is een werkvorm om het automatiseringsproces van het leren lezen te stimuleren. Race lezen kan je zelfstandig, maar ook in duo’s.

Zo ga je aan de slag met een bladzijde:

  1. Lees rij 1 rustig en goed
  2. Lees rij 1 rustig en op tempo. Noteer de tijd in het eerste vak.
  3. Lees rij 1 nog twee keer en probeer elke keer net iets sneller te lezen en noteer deze tijden in de tweede en derde vak. De tweede en derde keer lezen kan ook op een ander moment/andere dag.
  4. Herhaal dit bij rij 1 t/m 4.
  5. Lees nu de gehele bladzijde rustig en goed.
  6. Lees nu rij 1 t/m 4 op tempo en noteer de tijd in het eerste vak. Herhaal dit een tweede en derde keer.

Werk je in duo’s, dan kun je dit op twee manieren uitvoeren:

  • De duo’s lezen na elkaar de rijen en verder volgen ze bovenstaande aanpak
  • Ook is het mogelijk om leerling 1 rij 1 en 3 te laten lezen en leerling 2 rij 2 en 4.

Tip! Je kunt deze race leesbladen ook mee naar huis geven, maar een goede instructie hiervoor is van belang. Zorg ervoor dat de leesmoeilijkheden intensief zijn geoefend in de klas. Laat de kinderen elke dag twee rijen en de tijd noteren.

Overzicht van race leesbladen

Raceleesbladen leerjaar 3

Race leesbladen per leescategorie:

Racelezen leerjaar 4

Race leesbladen per leescategorie:

Racelezen bij Karakter groep 4


Dit materiaal bestaat uit een grote verzameling materialen en werkvormen om de leesontwikkeling te stimuleren.

Vorig artikelWoordenschat oefenen met tussendoortjes en spelletjes
Volgend artikelProject Lente
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in