Tijdens project ziek zijn zet je deze matrix in!

0
1898
project ziek zijn

Een matrix is geschikt lesmateriaal rond thema ziek zijn. Dit lesmateriaal ziek zijn past bij alle activiteiten binnen het gehele project ziek zijn. Een matrix is in te zetten als ontwikkelingsmateriaal voor de reken- en wiskundige ontwikkeling van kinderen. Al eerder deel ik de herfstbladerenmatrix.

Waarom je een matrix wil inzetten

Een matrix is een wiskundige activiteit, waarbij je tegelijkertijd werkt met twee coordinaten. Dit zorgt ervoor dat je uitgedaagd wordt op meer dan één kenmerk te letten. Het is een andere manier van denken en door hiermee aan het werk te gaan in de kleuterleeftijd ontwikkelen de kinderen vaardigheden die zij later bij wiskundige activiteiten nodig hebben. Oftewel ze leren een voorwerp te classiferen op twee kenmerken. En dit natuurlijk helemaal in stijl van het project ziek zijn! Dus met pillen, poedertjes en drankjes…

Ontwikkelingsmateriaal inzetten in je klas

Een matrix behoort tot ontwikkelingsmateriaal en dit geval bevordert het de reken- en wiskundige ontwikkeling van een kind. Binnen het thematisch aanbod kun je dit ontwikkelingsmateriaal inzetten zonder dat dit een focusdoel is binnen je aanbod. Afhankelijk van jouw onderwijsvisie en organisatiemogelijkheden zet jij dit materiaal in de klas. Het is natuurlijk goed om je af te vragen of je deze activiteit verplicht wil aanbieden of dat het een activiteitn naar keuze is. Het is dan goed om je af te vragen wat dan het meest geschikte moment is om het aan te bieden. Bedenk je dat er enkele kinderen zijn die hulp nodig hebben bij de opstart. Zij hebben dan vooral hulp nodig bij de manier waarop je de coordinatoren koppelt.

Zo gebruik je de matrix

Een matrix is voor leerlingen in leerjaar 2 zelfstandig uit te voeren, nadat zij een instructie hebben gehad. Er gaat wel wat voorbereiding aan vooraf. Wanneer je de materialen vaker wil gebruiken is het verstandig om de spelkaarten te lamineren. Daarnaast moeten alle losse kaartjes uitgeknipt worden. Lamineer deze ook, wanneer je dit spel vaker wilt gebruiken. Natuurlijk kun je ook afzonderlijk uitprinten per kind en de kinderen de kaartjes op laten plakken.

Benodigde materialen

–> Alle materialen rond ziek zijn kun je op de verzamelpagina vinden.

Vorig artikelBeterschapskaartje voor een zieke
Volgend artikelWoordkaarten feest
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in