Binnen dit thema zijn er veel mogelijkheden om spelenderwijs te leren. Door lekker aan het werk te gaan kunnen kinderen veel onderzoeken en daardoor veel ontdekken!
Taal
Vorm een zin als afzetlint
Met dit zinnenbouw spel leren de kinderen om zinnen te maken en zinnen langer te maken. Door steeds gebruik te maken van een wit kaartje en hierna een rood kaartje ontstaat er een afzetlint. Te gebruiken in zowel de kleutergroepen als in groep 3 en 4. Keuze uit kaartjes met afbeeldingen of kaartjes met tekst. En natuurlijk lege kaartjes om zelf de zin langer te maken. Lees hier alles over dit materiaal.
Prentenboeken
Tijdens dit project heb ik meerdere prentenboeken gebruikt. De volgende boeken zijn echte aanraders:
Verteltafel
Met een verteltafel oefenen de kinderen met zoveel aspecten op taalgebied. Hier lees je meer waarom je een verteltafel in de klas moet hebben. Bij het thema bouwen hoort dus ook een verteltafel. Om deze snel en makkelijk aan te kleden, maak ik graag gebruik van rustige achtergronden, zodat je zelf met speelmateriaal invulling aan het verhaal kunt geven. Rond bouwen zijn er nu ook achtergronden beschikbaar. Hier lees je hier meer over de achtergronden en hier kun je ze bestellen.
Woordenschat
Woordkaarten
Woordkaarten zet ik in om de woordenschat uit te breiden, maar ook om bijvoorbeeld woorden na te laten schrijven. In deze blog kun je de woordkaarten vinden én krijg je speltips om expliciet de woordenschat te vergroten.
Bingo
Aan het einde van dit project heb ik bingo gespeeld waarbij alle aangeboden woorden nogmaals aan bod komen. De kinderen spelen dit spel in duo’s. De juf vertelt wat er op het kaartje staat en laat dit niet zien. De kinderen zetten met een whiteboardstift een kruis over het plaatje (wanneer kaart gelamineerd is) of leggen een fiche op de afbeelding.
Woordparachute
Op onze school werken we volgens de Viertakt van Verhallen. Wij bieden woorden ook aan met woordenparachutes.
De volgende woordparachutes zijn hierbij downloadbaar:
Woordparachute: het gereedschap
Woordparachute: de bouwvakker
Rekenen
Tijdens dit project is er veel aandacht voor beginnende gecijferd en visuele waarneming.
Crea
Natuurlijk laat je de kinderen veel bouwen en dit ook ontdekken en ervaren in de hoeken. Maar ook op creatief gebied kun je aan de slag:
Meetlint
Laat de kinderen een meetlint uitknippen. Ze gaan dit meetlint vullen met getallen. Je kunt de kinderen de keuze geven voor verschillende meetlinten. Zo heb ik allemaal streepjes gezet en moeten ze de cijfers van 1 t/m 10 schrijven, maar heb ik ook een meetlint gemaakt
De bouwkraan
Na het lezen van het prentenboek ‘Kom uit de kraan’ gaan we aan de slag met het bouwen van een kraan.
Hoeken
In de verschillende hoeken kun je activiteiten aan het thema bouwen koppelen. Ik geef je hier graag een aantal voorbeelden:
Poppenhuis
Laat de kinderen het huis inrichten. Zorg voor kleine stukjes stof en stukjes behang. Laat de meubeltjes verdelen en in de juiste kamer bij elkaar plaatsen.
Bouwhoek
Natuurlijk dat de bouwhoek ook aangepakt is door mij. De bouwhoek is omgetoverd tot een bouwplaats. Afgezet met een lint zodat duidelijk is dat het er gevaarlijk terrein is. De kinderen met bouwhelmen op en allemaal oude bouwmaterialen. Samen kunnen ze de mooiste bouwsels maken. Ook andere materialen voeg ik aan de bouwhoek toe: bouwtekening, bouwhelmen, plankjes, speciekuip, troffel.
Je kunt hier gebruik maken van het hoekenpakket ‘de bouwmarkt’
Rekenhoek
De rekenhoek heb ik omgetoverd tot het architectenbureau. Hier hangt het vol met bouwtekeningen en kunnen de kinderen zelf een huis ontwerpen. Verder zorg ik ook voor andere rekenkundige materialen die kinderen hier misschien goed bij kunnen gebruiken: duimstok, rolmaat, linialen.
Huishoek
In de huishoek ga je praktisch aan het werk. Het huis is inmiddels gebouwd, maar om er nu te gaan wonen? Dat is nog een stap te ver. Laat de kinderen de huishoek inrichten. Welke kamers hebben we in het huis nodig? Verdeel met elkaar de kamers en breng de materialen op de juiste plaats. Zorg voor klusmateriaal waarmee de kinderen het huis kunnen inrichten. Ik denk dan aan: behang, verfpotten, verfkwasten en andere decoratiematerialen.
Je kunt er in de huishoek ook omtoveren tot bouwmarkt waar de klussers de winkel bezoeken. Maak hierbij gebruik van het hoekenpakket ‘de bouwmarkt’
Zandtafel
De zandtafel kun je op twee manieren inzetten bij dit thema. Je kunt de kinderen met sjovels en kranen de bouwplaats gereed laten maken. Je kunt er ook een stukje archeologie bij pakken en de kinderen kunnen laten ontdekken dat er heel veel schatten verborgen zitten onder de grond. Wanneer je hier voor kiest is het leuk om als extra materiaal een loep, een kwastje en bakjes te geven zodat ze elke bodemschat kunnen bestuderen. Je zorgt er natuurlijk wel voor dat er veel schatten worden gevonden.
Klasinrichting
Vlaggetjeslijn
Met een vlaggetjeslijn kun je sfeer geven aan het klaslokaal. Gebruik verder wat bouwlint om af te zetten en de sfeer is gezet. De vlaggetjeslijn kun je hier vinden.