Home In de klas Problemen of conflicten oplossen doe je zo!

Problemen of conflicten oplossen doe je zo!

11
70625
problemen oplossen

Naar school gaan is niet alleen belangrijk om te leren, maar juist ook zeker voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Bij alle dagelijkse activiteiten kom je in aanraking met anderen. Denk maar samen spelen of samenwerken aan een opdracht. Soms heeft een groep of een leerling ondersteuning nodig bij het conflicten oplossen of problemen oplossen. Dit kan blijken uit jouw observaties op sociaal-emotioneel gebied, kindgesprekken of na het invullen van een sev vragenlijst (Sociaal Emotionele Vragenlijst) 
Hoe dan ook: het ervaren van een probleem of conflict is voor alle partijen niet fijn. Maar hoe zorg je er zelf voor dat het conflict of probleem opgelost is? Dat iedereen de situatie achter zich kan laten?  

 

Probleem oplossingenwiel voor het oplossen van conflicten

Al een aantal jaar geleden kwam ik op Pinterest een ‘Problem Solving Wheel’ tegen. Er zijn er online veel te vinden, maar de bron is mij onbekend. Er werd aangegeven dat een Nederlandse variant erg welkom was. Dat heb ik de afgelopen jaren ook geweten. Maar deze oplossingenwiel was aan een update toe. Dus hierbij een nieuwe oplossingenwiel om problemen/ conflicten op te lossen.

problemen oplossen

Preventie van problemen en conflicten

In het pakket kun je twee posters vinden waar een andere betiteling is gekozen. Je kunt de keuze maken voor problemen oplossen of conflicten oplossen. (Vreedzame school)
Deze posters zijn preventief in te zetten door ze in de klas op te hangen en ze regelmatig te bespreken. Zeker tijdens de basislessen van de sociaal-emotionele methode kun je deze posters ter ondersteuning gebruiken. Speel de oplossingsstrategieeen ook uit en laat de kinderen dit naspelen zodat ze ook ervaren hoe je deze oplossing inzet.

Extra ondersteuning aan sociaal emotionele ontwikkeling

Sommige kinderen zijn op het moment van een probleem/conflict niet in de mogelijkheid om op dat moment te bedenken hoe ze dit gaan oplossen. Samen met een kind kun je een afkoelplek of time-outplek afspreken. Het zou dan ook goed zijn om de persoonlijke oplossingswiel hier gelamineerd klaar te leggen zodat het kind op dat moment een oplossing kan uitkiezen. Met een knijper kan dan de oplossingsstrategie worden aangegeven.

Downloads

Je kunt alle materialen downloaden in het document: Problemen en conflicten oplossen doe je zo! Je kunt hierin vinden:

 • Oplossingswiel voor problemen oplossen
 • Oplossingswiel voor het oplossen van conflicten
 • Persoonlijke oplossingswiel

 

 

 

 

 

 

11 COMMENTS

 1. Hoi Anja, Fantastisch het poblemen oplossingenwiel. Ik ga op school onderzoeken of we het voor onze leerlingen kunnen gebruiken.

 2. Is deze poster te downloaden in hoge resolutie? Ik zou hem namelijk graag gebruiken, alleen is het plaatje erg onscherp.

  Alvast bedankt!

  • Ha Emma,
   Het bestand was te verouderd om nog online te plaatsen. Inmiddels kun je een vernieuwde versie vinden. Veel plezier met deze materialen.

 3. Hallo Anja,
  Graag wil ik de poster gebruiken: problemen oplossen doe je zo? Maar de plaatjes zijn onscherp als ik de afbeelding knip/plak.
  Kun je mij het origineel mailen?

  • Ha Sharon,
   De posters waren verouderd en ik heb er een flinke update aan gegeven. Je kunt nu een nieuwe versie downloaden. Veel plezier met de materialen.

 4. Hoi Anja, ik vind die ‘hoe kan ik het oplossen?’ poster wel bijzonder interessant voor mijn draakjes in groep 4. Weet je waar ik die kan vinden?

  • Ha Natascha,

   Inmiddels heeft de poster een grote update gehad. Misschien dat je de poster straks tijdens de zilveren weken kunt inzetten?

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Vul hier je naam in