Vier Prinsjesdag in de kleuterklas!

0
5409
Prinsjesdag in de kleuterklas

Vier prinsejsdag in de kleuterklas op de derde dinsdag van september. Toch wel een bijzondere dag. Een aantal steekwoorden: de koffer, de troonrede, hoedenparade, koningspaar. Tijdens prinsjesdag worden de plannen van het kabinet bekend gemaakt via de troonrede van de koning. Er is veel aandacht voor de ceremonie en toch ook wel aandacht voor de serieuze plannen voor het komende jaar. Maar deze zakelijkheid wil je de kleuters toch niet bijbrengen?’ hoor ik je al zeggen. Prinsjesdag hoort ook in de kleuterklas en ik vertel je graag hoe ik hier voorgaande jaren aandacht aan heb mogen besteden.  Prinsjesdag in de kleuterklas

Waarom aandacht voor prinsjesdag?

Prinsjesdag heeft veel te maken met de Nederlandse maatschappij. Op scholen wordt actief gewerkt aan burgerschap en Prinsjesdag is wel één van de dingen die behoren tot onze maatschappij. Vaak wordt er in de bovenbouwgroepen rond Prinsjesdag gewerkt om de kinderen actief als burger te betrekken, maar ook om onze maatschappij en de daarbij behorende democratie te leren kennen. En waarom zou je de kleuters al niet leren kennismaken met prinsjesdag?

Prinsjesdag in de kleuterklas

Maar hoe ga je nu aan de kleuters vertellen over prinsjesdag? Natuurlijk gaat prinsjesdag niet om de hele ceremonie, maar om de ‘papieren’ in het koffertje. Graag vertel ik je hoe ik voorgaande jaren prinsjesdag onder de aandacht van de kleuters gebracht heb:

 Activiteiten tijdens prinsjesdag

Mijn tips voor de invulling voor een prinsjesdag in de klas:

 • Start de dag met de aankondiging dat het de dag prinsjesdag is. Vertel kort waar wat er op deze dag gaat gebeuren en laat hierbij afbeeldingen zien.
 • Laat de kinderen op een later moment kennismaken met de Koninklijke familieleden. Maak hierbij gebruik van materialen over het koningshuis. 
 • Vertel aan het eind van de ochtend wat er de middag gaat gebeuren in Den Haag.
 • Zet rond 1 uur de live-uitzending (NPO1/NPO2/NPO3) aan. Vanwege drukte kost dit altijd weer wat langer de tijd.
 • Zorg ervoor dat het scherm in de kring goed te zien is. Op onze school start de middag om 13.10 uur weer en op dat moment is vaak juist de tocht met de gouden koets zichtbaar en rond half 2 zijn de Koning en Koningin gearriveerd bij de Ridderzaal. Dat is vaak het moment dat ik het geluid even uitschakel en nog een korte kringactiviteit met de kinderen doe.
 • Tijdens het spelen in de hoeken zet ik de live-uitzending aan en leg voor het digibord allemaal kussentjes. Veel kinderen komen tussendoor even op de kussens zitten om even te kijken naar het Koninklijk paar.
 • Zorg in de huishoek of poppenhoek voor wat extra materialen zoals hoeden (in alle vormen en maten) en koninklijke kleding. De kinderen kunnen nu alles naspelen.
 • Zelf houd ik de uitzending in de gaten en wanneer het moment van de balkonscene is aangebroken, verzamel ik alle kinderen bij het digibord. Samen met de kinderen zwaaien we naar het Koningspaar.

 

Mijn ervaringen

 •  Opa’s en oma’s die de kinderen op school komen brengen reageren vaak erg enthousiast dat wij ook in de kleuterklas hier aandacht aan besteden. Vaak blijven ze op deze dag langer en kijken samen met hun kleinkind naar het scherm. Zij vertellen dan ook graag wat er gebeurd. Prinsjesdag is iets voor jong en oud!
 • Kinderen maken goed kennis met het Koninklijk huis en dit spreekt de kinderen erg aan.
 • Een dag zet je prinsjesdag centraal en dit kost weinig extra moeite. De geplande kringactiviteiten pas je vaak makkelijk aan. Aan het eind van de dag kunnen de kinderen veel vertellen over Prinsjesdag. Dit schept een band met de oudere broers en zussen, die deze dag ook gewerkt hebben over Prinsjesdag.

Vorig artikelWeek van de alfabetisering: kom in actie tegen laaggeletterdheid!
Volgend artikelKom erbij! -Week van de eenzaamheid 2017-
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in