Praatstoel/ Vertelstoel

0
3415
vertelstoel in de klas

vertelstoel

Een praatstoel of een vertelstoel kan de doorgaande lijn zijn van groep 1 t/m 8.

Wat is het doel van een praat/vertelstoel?

Je kunt het verschillende doelen mee behalen.
In de onderbouwgroepen zal dit anders zijn dan in bijv. de bovenbouwgroepen.
Een doel kan bijv. zijn:  het oefenen met een verhaal vertellen aan een groep of het leren presenteren.  Je kunt er verschillende sociaal-emotionele doelen aan verbinden, maar je kunt je doelen ook meer richten op de cognitieve ontwikkeling.

Wanneer zet ik de praatstoel in?

In mijn verschillende klassen had ik een vast ingeroosterde ‘praatstoeltijd’  Elke dag was er tijd voor een leerling. Behalve deze kwartiertjes elke dag zet ik de praatstoel ook in bij bijv. wat meer zakelijkere vakken of juist bij opdrachten bij taal.  Als een kind bijv. een nest met eitjes heeft gevonden, dan mag hij/zij hier wat meer over vertellen. Als een kind een spreekbeurt wil geven (ja, dat komt voor in de onderbouw) dan kan dit. En als een kind iets uit een boek wat hij of zij gelezen heeft wat wil laten zien, dan kan dat ook.   Er zijn eindeloos veel mogelijkheden.  Om te voorkomen dat de praatstoel de hele dag aan de beurt is, kun je ervoor kiezen om een schema op te hangen waarbij de kinderen zich kunnen inschrijven.  In groep 4 of 5 zou je het meer kunnen gaan verplichten. Leerlingen moeten allemaal een keer wat vertelt hebben, maar tijdstip en onderwerp hangt nog heel erg van leerling af.

Waarom een praatstoel?

Voor de leerlingen is het duidelijk dat juist daar vertelt kan worden over een (leerzaam) onderwerp. Een kind leert ook omgaan met alle aandacht die op hem/haar gericht is.  Ook leert een kind verder nadenken over onderwerpen omdat er door andere kinderen aan het eind ook vragen gesteld kunnen worden. Kinderen leren tevens zonder eisen iets te presenteren en zonder schaamte kunnen ze vertellen. De stap naar bijv. een boekbespreking/spreekbeurt in de bovenbouw is veel minder groot.

Hoe ziet zo’n praatstoel eruit?

Eigenlijk kun je van elke stoel een praatstoel maken. Het hangt van de ruimte in je klas af of je bijv. een lekkere grote luie stoel kunt plaatsen. Maar ook een hoge kruk of andersoortige stoel is prima. Voor de kinderen is deze stoel ook bijzonder omdat er op andere tijdstippen niemand in zit.
Zelf heb ik gebruik gemaakt van de Ikea kuipstoel. Deze is handig in hoogte verstelbaar en de kinderen kunnen er lekker inkruipen. kuipstoel

Wat zou jij nog graag willen weten over de praatstoel/vertelstoel?

Vorig artikelWindlicht
Volgend artikelZo maak je de verjaardag van een leerling tot een feestje!
Juf Anja
Zelf denk ik graag in projecten/thema's en vanuit mijn ervaring in het basisonderwijs ontwerp ik materiaal dat ondersteunend kan zijn aan het lesdoel en deel ik onderwijstips.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in