op reis/ het reisbureau

Voordat je op reis gaat, is er een goede voorbereiding nodig. Tijdens het project op reis ga je juist met deze voorbereiding aan de slag: het uitzoeken en boeken van een reis, een route bepalen en het inpakken van een koffer.
Eventueel kun je dit project verlengen door op reis te gaan met de trein, het vliegtuig, de trein of met de fiets of juist op bezoek brengen aan verschillende landen. Tijdens de kinderboekenweek 2019 staat Reis je mee centraal. 

kinderboekenweek 2019 reis je mee met project op reis

Start van dit project

Taal en woordenschat

De volgende activiteiten stimuleren de (mondelinge) taalontwikkeling en/of woordenschat: 

(Prenten) boeken

De volgende boeken zijn geschikt om te gebruiken bij dit project:

De Willewete-serie heeft meerdere boeken over reizen; op reis met de auto, trein, vliegtuig of juist over je verblijfplaats zoals de camping. Allemaal aanraders afhankelijk hoe je het project vorm geeft.

Auditieve oefeningen

Auditieve oefeningen op reis (vakantie)

Bij het thema op reis zijn er nu auditieve oefeningen samengesteld zodat je ook nu in de klas een goed aanbod in dit thema kunt aanbieden.

Kringactiviteiten

*…

paspoort knutselen

Paspoort knutselen:Rekenen:

Knijpkaarten

rekenen op reis

Geef de kinderen een bakje met knijpers, laat de koffers tellen en de knijper bevestigen aan het juiste aantal. Leerzame telactiviteit om bijv. in te zetten tijdens een inloop.

 

Kleikaarten

Of je nu de natuur opzoekt, het strand, de stad of met de trein reist. Een gevulde koffer gaat mee. Maar wat neem jij mee? Vul de koffer met voorwerpen die je van klei maakt. In deze blog kun je de oude en vernieuwde kleikaarten vinden met daarbij behorende spelactiviteiten.

kleikaart koffer

Hoeken

Taal- en leeshoek

In de taal- en leeshoek maken de kinderen kennis met

Speelhoek

Het reisbureau

In het reisbureau kunnen de kinderen zich laten informeren over de wereld en de reizen die zij over de wereld kunnen maken. Ze kunnen hier ook een reis boeken.

speelhoek op reis
speelhoek het reisbureau

Inchecken op het vliegveld

Na alle voorbereidingen kun je je met je vliegticket dan melden bij de gate en incheckbalie.
Na het inchecken, het invullen van de reisticket, hang een Etiket aan de koffer en het plaats de koffer op de band en dan kan de reis beginnen…
Speel dit spel na bij de incheckbalie:

speelhoek incheckbalie bij vliegveld
hoeken project op reis

 

In deze materialenlijst deel ik alle materialen die bruikbaar zijn om de hoeken aan te kleden. Deze reisticket kunnen de kinderen zelf invullen.

Overige activiteiten:

Landkaart maken:   vlaggetjes zetten waar iedereen heen geweest is.
Route tekenen op plattegrond van je huis naar school.

Spellen:

Reisspel: Het vliegtuig gaat snel:  je mag nog eens gooien. De koffer moet worden opgehaald:  je moet een beurt overslaan. Het huis betekent dat je je paspoort nog thuis is:  je moet opnieuw beginnen. De kinderen spelen het spel. Ze lezen de woorden die ze onderweg tegenkomen. Met het woord waarop ze terecht komen maken ze een zin.

Knutselen:

Koffer inpakken:
Van karton een koffer vouwen. Knip plaatjes uit tijdschriften en plak deze in de koffer.  Schrijf de naam erbij.