Ontwikkel een werkhouding tijdens je schoolloopbaan!

0
3765
leerlijn leren leren

Tijdens de gehele basisschool leer je: vanaf de eerste stap in het schoolgebouw leer je en daar bouw je de volgende schooljaren aan je ontwikkeling tot een leerling die gericht is op het proces van leren en hierin zijn verantwoordelijkheid neemt. Maar je begrijpt ook dat hiervoor kennis en vaardigheden nodig zijn. 

 

Ontwikkelen van een werkhouding

Bij het leren leren gaat het om het ontwikkelen van inzicht en vaardigheden voor het verwerven en toepassen van kennis. In dit proces is een goede werkhouding belangrijk. Als je start op school heb je nog weinig inzicht en moeten je vaardigheden nog aangeleerd worden, terwijl je aan het eind van de basisschool hier meer zicht op hebt en heb je vaardigheden aangeleerd om iets met de kennis te doen.

Maar de kennis en inzicht in eigen vaardigheden en het leren van vaardigheden gebeurt niet zomaar. Aandacht voor het leren leren is dan ook belangrijk op school. Welke verwachtingen heb je van de kinderen in jouw klas? Welke vaardigheden hebben kinderen nodig om dit ook te kunnen? En zijn jouw verwachtingen wel realistisch?

Fijn is het dan ook dat de CED groep een leerlijn leren leren heeft gevormd om dit proces te kunnen volgen en hier de juiste acties in te nemen.

Waar kun je de leerlijn leren leren voor gebruiken?

Deze leerlijn kan jou natuurlijk zelf helpen om inzicht te krijgen hoe de leerlijn loopt. Welke doelen moet jij proberen te behalen met jouw klas aan het eind van het jaar? Of wanneer je de klas ziet en je een zorg hebt, kun je kijken wat jouw klas eigenlijk nu zou moeten kunnen. Welk inzicht of welke vaardigheden missen nog? Hier kun je in de klas mee aan de slag.

Een aanrader is om aan het begin van het schooljaar te bekijken welke doelen dit schooljaar centraal komen te staan. Hoe ga je kinderen dit inzicht geven of deze vaardigheden leren? Is dit te combineren met de sociaal-emotionele lessen? En op welke manier wil je de doelen centraal zetten?  Allemaal vragen die je aan jezelf kunt stellen. Ik denk dat het succes is om bewust bezig te zijn met deze doelen en op een manier passend bij de klas en bij jou als leerkracht aan gaat bieden.

Een groter succes gaat het worden wanneer jij niet alleen met jouw klas aan de slag gaat met de leerlijn leren leren, maar dat jullie teambreed hier aandacht aan besteden en samen kijken hoe je dit een rol kunt laten spelen in de klassen.

Zo zet ik de leerlijn leren leren in de klas in

De leerlijn leren bestaat uit meerdere deelgebieden: taakaanpak, uitgestelde aandacht, zelfstandig werken, samenwerken en reflecteren.
Per deelgebied is er een opbouw in vaardigheden die verder uitgebouwd worden tot en met groep 8. Dit betekent dat er in de onder- en middenbouw een basis gelegd wordt, waarop de bovenbouw kan bouwen.

Juist in de middenbouw vind ik het belangrijk om echt aan deze basis te werken.
Zelf werk ik de leerlijn uit in doelen voor mijn jaargroep. Hierna bekijk ik welke doelen prioriteit hebben voor mijn groep. Ik bekijk dan de leerlijn van het vorige leerjaar. Wat was daar het doel? Beheerst de groep dit al of moet ik eerst nog aan dit doel werken, voordat ik samen met de klas aan de slag ga met het doel van dit leerjaar.

Samen met mijn duo zet ik een doel per week centraal. Allereerst maak ik door middel van een dramastukje duidelijk welke vaardigheid we gaan leren en waarom dit van belang is.
Hierna leggen wij de hele week nadruk op dit doel. Na elke activiteit waar dit doel naar voren kwam, reflecteren wij hierop. Welke keuzes zijn er gemaakt? Waar liep je tegenaan? Hoe heb je dat opgelost? Hoe ervaarde je de activiteit?

Dit doel hangt zichtbaar op het bord d.m.v. een doelenposter. Afhankelijk van wat de behoeften van een groep zijn, is het mogelijk dat wij een beloningssysteem inzetten om dit proces positief te beïnvloeden of dat we er juist voor kiezen om een doel langer centraal te zetten om een vaardigheid goed in te oefenen.

Afsprakenposters groep 1-2
Doelenposters leren leren groep 3
Leren leren doelen groep 4

 

 

 

 

Vorig artikel8 tips voor het schrijven van rapporten
Volgend artikelZorg voor sfeer met een kerstslinger
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in