One size fits all -hoe we passend onderwijs passender kunnen maken-

0
1241
hoe we passend onderwijs passender kunnen maken

Binnen de mode is het een bekend fenomeen One size fits all: de kleding is voor iedereen beschikbaar welke vormen of lengte je ook hebt. Als je soms denkt dat dit echt zo is… kan ik je uit ervaring vertellen wanneer je geen gemiddelde lengte of breedte hebt, je de kleding misschien wel aan krijgt maar of je het dan ook wil dragen? 

hoe we passend onderwijs passender kunnen maken

One size fits all

Misschien lijkt het dan zo, maar één maat is echt niet passend voor een ieder. Je kunt het misschien aan, maar daar is dan ook wel alles mee gezegd. Het is niet altijd flateus bij elk lichaam. In mijn geval heeft elke blouse of shirt te korte mouwen of heb ik altijd last van hoog water. He, maar het past wel he?

De vraag blijft dan is het wel zo passend? Het hangt er natuurlijk af waar je genoegen mee neemt.

Passend?

–Passend = pas·sen (paste, heeft gepast) 1 afmeten, afpassenop de juiste maat afmeten 2 zo voegen of schikken als je dat wenst 3(van een kledingstuk) kijken of het de vereiste maat heeft 4(van een kledingstuk) de vereiste maat hebben 5 (kaartspel) zijn beurt laten voorbijgaandaar pas ik voor uiting van onwil of weigering 6 nauwkeurig 7 niet buiten het kader vallen 8 voegen 9 geschikt zijngoed passen bij een goede combinatie —
(Bron: vandale.nl) 

Niet alleen kleding zou passend moeten zijn, want we hebben nu eenmaal niet dezelfde bouw en lengte en lichaamsvormen. Maar moet alles voor iedereen passend zijn? Maar hoe passend is onze samenleving? En hoe passend is ons onderwijs?

Een passende samenleving

Onze samenleving is niet passend voor elk individu. Vooral in diensten en/of producten zie je vaak dat er een aantal vragen worden voldaan, maar dat dit niet altijd passend voor een ieder is. Omdat de groepen die op zoek gaan naar andere kleding is minder grote getale aanwezig zijn en het voor ondernemers minder aantrekkelijk is om dit te verkopen.

Toch zie je dat een aantal bedrijven hierbij wel een aantal stappen nemen. Ze geven bijv.  de ruimte geven om je wensen aan te geven, zodat zij de dienst of product zo kunnen schikken dat het past bij veel mensen. Overigens moet ik wel daarbij aangeven dat er vaak wel hogere kosten zijn voor een dienst omdat deze aangepast moet worden. Soms worden deze specifieke vragen geclusterd tot een aangepaste dienst. Maar steeds meer zie je ook dat je individuele begeleiding kunt krijgen.

Passend onderwijs

Passend onderwijs is natuurlijk het ideaalbeeld. Ik wil ook zeker niet schetsen om daarvoor te gaan. Want elk kind moet kunnen leren op zijn of haar manier.
Passend onderwijs is een groot uitgangspunt. We moeten ons ook beseffen dat wanneer we echt passend onderwijs willen creëren, we eigenlijk gaan voor maatwerk per kind.  Is dit wat wel willen?  De samenleving is al zoveel individualistischer geworden, willen we dit ook binnen het onderwijs?

Ik denk dat veel kinderen samen kunnen leren door dezelfde leerlijn te volgen en dat je zorgvragen goed kunt clusteren.  Moeten we voor elk kind maatwerk leveren?

Is passend onderwijs pas passend wanneer alles draait om het individu? Nee, dat denk ik niet. We moeten wel kijken naar welke vorm van onderwijs passend is voor het kind, dus kijken van het individu naar het onderwijs. Niet specifiek alles aanpassen voor het kind, maar juist zoveel mogelijk aan laten sluiten bij anderen.
Leerkrachten zien altijd veel mogelijkheden en proberen echt het onderwijs te laten passen bij het kind. Maar soms is er wat meer nodig om het passend te maken.

Passend onderwijs betekent dan ook…

Net zoals je bij kleding voor lange vrouwen net even wat meer stof nodig hebt, terwijl het materiaal dan wel geschikt is. Maar helaas is het in onze samenleving nog niet zo makkelijk om aan kleding te komen dat wel passend is voor jouw figuur.  Net dat kleine beetje stof extra (of juist minder) is veel minder bereikbaar.

Ook voor deze kleinere doelgroepen is het belangrijk dat er aanvullende materialen nodig zijn.  Maak deze makkelijk beschikbaar, zonder veel zoekwerk of lange aanvraagprocedures.

Ik geef grif toe dat er soms meer maatwerk nodig. Soms is de zorgvraag en de nodige ondersteuning zo specifiek, maar wanneer we de eerste zorgen kunnen clusteren en de leerkrachten de ondersteuning krijgen die zij hierbij nodig hebben dan nemen wij pas een echte stap richting passend onderwijs.

Oh en als er dan toch specialistisch onderwijs nodig is?  Waarom bieden we dit niet op dorps- of stadsniveau aan? Ik kan mij voorstellen dat dit binnen kleine dorpen lastig gaat worden, maar bij grote dorpen of steden zou elke school specifieke zorg kunnen bieden voor bijv. leerlinen met een stoornis in autisme-spectrum, hoogbegaafdheid, speciaal basisonderwijs of ? Een eerste stap zou zijn om een SBO klas binnen een reguliere school te openen. Kinderen blijven zo binnen de vertrouwde dorp en stad en blijven contact houden met de kinderen uit om de omgeving. Maar er is zoveel meer mogelijk.

 

Deze blog kwam mij uit het hart. Zoveel kinderen zouden binnen ons onderwijs een plekje kunnen krijgen omdat het hart er bij de leerkrachten wel is. Maar de ondersteuning (en helaas ook de financieen) zijn er niet altijd voldoende. Juist de specialistische onderwijsplaatsen zouden naar mijn idee ook gecreeerd kunnen worden binnen onze reguliere basisscholen. In een maatschappij zijn we allemaal anders, dus op een school kan er toch ook plaats zijn voor iedereen?

 

 

 

 

Vorig artikelZo maak je een beloningssysteem persoonlijk!
Volgend artikelZo neem je afscheid van een klas!
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in