Oefen getalbegrip op school en thuis met deze activiteiten!

0
692
getalbegrip

Naar mijn mening is het van belang dat kinderen oefenen met rekenen met een activiteit die passend is bij de ontwikkeling van de kinderen. Zelf zet ik veel activiteiten in tijdens een rekencircuit, maar je kunt de activiteiten ook afzonderlijk aanbieden én ze zijn ook thuis vaak goed te gebruiken. Wanneer je thuis extra wil oefenen, mag het ook leuk en gezellig zijn, toch? Per leerdoel zet ik alle activiteiten centraal, zodat je goed het overzicht kan houden en een goede keuze kan maken. Dit keer activiteiten waarbij je getalbegrip ontwikkelt en kinderen inzicht krijgen in de getallenlijn.

Aanbod om getalbegrip te ontwikkelen

Onderstaande rekenactiviteiten zet ik op een verschillende manier in. Soms kies ik ervoor om activiteiten in te zetten als keuzeactiviteit wanneer kinderen hun werk hebben afgerond en een andere keer voeg ik het toe aan een rekencircuit. Veel van deze activiteiten zijn ook thuis in te zetten. Het zorgt voor betrokkenheid, gezelligheid en verbinding met elkaar. En is daardoor zeer effectief om te oefenen met rekenen.

Stippen- of puntentekeningen

Vroeger was ik zelf al groot fan van de stippentekeningen en nog steeds zet ik ze graag in. De kinderen leren verder te tellen en krijgen hierdoor grip op de getallenlijn. Vul deze zoekopdracht in bij Google en je hebt een breed aanbod. Er is wel wat verschil. Bedenk vooraf goed hoe groot je het aantal stippen maakt. Als richtlijn kun je daarbij houden: t/m februari groep 3 t/m 20/50 en na de voorjaarsvakantie puntentekeningen tot 100.

Hinkelbaan

Een hinkelbaan kennen we allemaal vanuit onze eigen jeugd, maar tegenwoordig zie je het niet veel. Terwijl een hinkelbaan toch echt rekenen en bewegen kan combineren.

Springen op de getallenlijn

Teken met stoepkrijt een getallenlijn door op elke tegel een getal tot 20 te schrijven. Rol nu met een dobbelsteen met meer/minder en met een ‘normale’ dobbelsteen. Laat de kinderen nu voorspellen op welk getal ze uit zullen komen. Nog leuker is om op een willekeurig getal te starten.

Is het weer om naar buiten te gaan? Met Stabilo Woody’s teken je deze getallenlijn gewoon op de grond en verwijder je dit met een vochtig boekje. Ook leuk om thuis te spelen!

Vorig artikelSommen oefenen tot 10, 20 en 50
Volgend artikelOefen met splitsen en behaal je splitsdiploma!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in