Nu is het tijd voor een digitale opruiming!

0
1442
digitale opruiming

Zo de kerstvakantie stond dan voor de deur en dit keer had ik eigenlijk helemaal geen plannen. Oke, op de feestdagen na dan. Heerlijk vind ik dat… gewoon even niets en doen wat goed voelt op dat moment. Nou dat heb ik geweten: ik had een goede verkoudheid onder de leden en ik was niet de enige thuis die kwakkelde. Vervelend, maar ik kon mij ook wel lekker toegeven aan, waar ik op dat moment zin in had. Een van die klusjes: ordenenen.

Rust en ruimte in mijn hoofd

Na vele drukke schoolweken vind ik het altijd heerlijk om lekker te rommelen. Inmiddels kent iedereen mij zo en laten ze me gerust mijn gang gaan. Muziek aan (jammer dat de top2000 pas later startte) en opruimen, poetsen en organiseren. Heerlijk.

Digitale opruiming

Als het huis dan gedaan is, is het ook tijd voor mijn pc. De externe harde schijf zat bijna vol en na het bekijken van de schijf kwam het idee om ook dit even uit te zoeken. Veel oude pabo-werkstukken verwijderd en ik kwam zelfs nog fotomappen van festiviteiten van vorige scholen tegen. Weg… een digitale opruiming. Ik geef toe dat ik een aantal werkstukken nog wel doorgelezen heb en alleen mijn afstudeeronderzoek nog wel bewaard heb.  Maar niet alleen mijn externe harde schijf was aan een opruimbeurt toe, ook mijn schijven op de pc. Allemaal bestanden ‘waar ik nog iets mee moest’  en heel veel in een map dat naar de externe overgeplaatst moest worden. Nou..sorteren, verplaatsen en opgeruimd maar weer!  Wat een klus…  Deze vakantie heb ik mijn mailbox laten zitten. Dat komt een volgende vakantie wel weer.

Digitaal opruimen van Pinterest

De afgelopen week heb ik mij weer helemaal kunnen toegeven aan mijn pinterest-verslaving. Heerlijk de dag even beginnen met een rondje inspiratie. Maar ik ontdekte ook dat mijn pinterestborden eigenlijk een rommeltje waren.

Nu ben ik in het bezit van twee accounts, dus twee keer rommel. Doel voor dit jaar: dit op orde houden.

Allereerst start ik met mijn persoonlijke pinterestboard. Als je hem een keer bezocht hebt, kun je zien dat het veel overzichtelijker is geworden. Op het laatst had ik zoveel borden (vooral veel themaborden) maar ook een aantal borden die dubbel waren of eigenlijk niet passend waren.

Eerste stap: organiseren van de mappen. Zo is er één map gekomen met thema’s en projecten en daaronder allemaal secties per thema. Misschien zie je nu in niet in één keer welk materiaal er is, maar uiteindelijk is dit veel overzichtelijker. Ik vond het wel pittig, dat je door het samenvoegen van mappen heel veel volgers kwijtraakt. SLIK…
En zo onstaat er dus ook een map Methodes waaronder materiaal voor Staal, Lijn3 etc. te vinden is. Alle vakken waren los georganiseerd en bevinden zich nu ook geordend in één map.

Tweede stap: Alle pins nalopen. Door de jaren heen heb ik zoveel kunnen verzamelen, maar sommige pins bevatten geen link en zijn eigenlijk niet bruikbaar zonder link. Of materiaal dat eerst werd aangeboden op een site, is niet meer beschikbaar. Opgeruimd staat netjes.

Uiteindelijk is dit mijn georganiseerde Pinterestboard geworden, al moet je even klikken om het echt te zien 😉

Jufanja.eu Pinterestboard

Nog niet zo lang geleden heb ik een jufAnja.eu pinterestboard aangemaakt.
Misschien vraag je je af waarom er twee accounts moeten zijn. Mijn persoonlijke Pinterestboard gebruik ik vooral om inspiratie op te doen of ideeen te verzamelen.

Mijn Jufanja.eu pinterestboard is vooral om alle materialen te delen. Ik kan mij voorstellen dat er door de jaren heen materialen zijn gemaakt die voor een ieder handig zijn, maar een beetje op de website verdwijnen omdat er nog zoveel andere, nieuwere materialen zijn. En je bent juist specifiek naar iets op zoek, dan is Pinterest er voor je om deze materialen voor je op te zoeken.

Ook vind ik het fijn om via Pinterest met iedereen te delen dat er nieuwe materialen zijn. Wanneer je dit bord gaat volgen, komt er direct een pin wanneer er nieuw materiaal is. Handig, zo ben je altijd op de hoogte!

Wat ook zo leuk is aan Pinterest

Ken je het groepsbord -Leerkrachtbloggers; de beste tips en lesideeën-  al? Wanneer je dit groepsbord volgt ben je niet alleen op de hoogte van alle nieuwe materialen die ik plaats, maar ook de materialen van andere leerkrachtbloggers worden op dit bord gedeeld.  Elke keer zitten er weer mooie nieuwe materialen tussen!

En daar bleef het digitaal opruimen niet bij…

Nee joh, dit was nog niet eens alles. Af en toe moest ik mijzelf laten luisteren naar mijn lichaam. Maar als ik even de energie had, ging ik weer verder. Mijn harde schijf is weer helemaal schoon en opgeruimd. En ik vond weer nieuwe materialen die zo goed als af waren, maar nog niet online stonden en binnenkort dus wel online staan.
Opgeruimd staat netjes, maar voor hoe lang?

Is het dan klaar? Nee, ook mijn mailboxen verdienen wel een opruiming. Maar dat bewaar ik weer voor een volgende vakantie. Dit is nu lekker opgeruimd en daar ben ik heel tevreden mee!

Vorig artikelInspiratieblog: welk project in januari en februari?
Volgend artikelClose reading -werken aan dieper tekstbegrip-
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in