Nieuwe kerstliedjes voor de kerstviering!

0
4183
nieuwe kerstliedjes voor de kerstviering

Een kerstviering is altijd een bijzondere afsluiting van de adventsperiode op school of in de kerk. Vaak is een kerstviering gezamenlijk met (groot) ouders, leerkrachten en kinderen.
Een kerstviering vraagt echt om het beleven van de kerstboodschap. Iedereen zal dit anders beleven en een andere toon geven aan de kerstboodschap. Juist daarom moet een kerstviering zoveel mogelijk aansluit bij alle mensen. Welke geloofsbeleving of welke leeftijd dan ook: de kerstboodschap is er voor iedereen! 

leuke winteruitjes

Nieuwe kerstliedjes voor de kerstviering

Kerst is een feest voor jong en oud. Samen vier je dat het kerst mag worden. Iedereen heeft hier een andere beleving bij. Het kan ophalen van herinneringen zijn, uitkijken naar de toekomst, wensen voor de toekomst. Maar daarnaast het samen beleven en delen van familie en vrienden. Liefde delen met elkaar en samen genieten staat naast de kerstboodschap centraal.

Dit hoort echt thuis tijdens de kerstviering!

Hierin kun je het natuurlijk volledig met mij oneens zijn en dat mag. De afgelopen jaren heb ik vele kerstdiensten bijgewoond en ik kan daaruit concluderen dat de kerstvieringen zo zijn opgezet dat ze aanspreken voor meerdere generaties.  Wat komt er dan in elke dienst terug:

  • moment alleen voor de kinderen: invulling is verschillend, maar de kinderen krijgen vaak de mogelijkheid om een lied te zingen of een kaars aan te steken of te lopen met kaarsje.
  • Zingen van kerstliederen
  • Kerstverhaal door het vertellen van een (spiegel)verhaal of door het uitspelen van het verhaal
  • Samenzang van liederen of een koor dat tijdens een dienst zingt

Elke gemeenschap zal het een beetje anders aanpakken en heeft de eigen gebruiken/tradities. Fijn dat het kerstfeest toch voor iedereen is.

Waarom nu nieuwe liedjes tijdens de kerstviering?

Ik vind het alijd heerlijk om naar een kerstdienst te gaan. Dit is voor mij echt een moment genieten van muziek, gezelligheid en ja… Niet te omschrijven dus.
Toch valt mij iets op:  de diensten zijn opgezet voor zowel jong als oud. Ik vind het fijn dat de ouderen kunnen genieten van de ‘jonkies’ en mee kunnen genieten van het ‘kinderlijk beleven’ van kerst. Fijn dat er in vele aspecten van de diensten rekening gehouden wordt met ouderen en jongeren. Maar qua muziekkeuze viel het mij op, dat dit nog minder is.

De volwassenen (20 t/m 100 jaar) krijgen een muziekaanbod waar voor iedereen wel iets herkenbaars in zit. Op dit nu een lied is uit de Top2000-kerstdienst of gewoon de ‘aloude bekende’ liedjes zijn waar we mee zijn opgegroeid. Natuurlijk vinden wij het prachtig als je van die jonge kinderstemmetjes deze liedjes zingen. Prachtig zijn de kinderstemmen!

Maar ik denk dat we er ook op mogen letten dat er ook een aantal liederen echt voor de kinderen worden gezongen. De afgelopen jaren ca. 15 jaar zijn er ook hele mooie, ‘hippe’, christelijke en vrolijke kerstliedjes uitgebracht. De golden oldies (Midden in de winternacht, Stille nacht, Komt allen tezamen etc.) moeten in een kerstdienst dan ook zeker gezongen blijven worden, maar laten we ook liedjes die voor iedereen prima mee te zingen zijn en voor de jongsten het kerstgevoel uitdrukken verwerken in onze kerstviering.

Ben je nu op zoek naar zulke prachtige, nieuwe nummers?  Dit zijn mijn favorieten:

 


Ik wens je veel succes met de voorbereiding van het kerstfeest en een fijn kerstfeest voor iedereen!  Welk lied zou jij anderen aanraden om toe te voegen aan de bekende reportaire?

 

Vorig artikelZo zijn de voorbereidingen voor Sinterklaas een heel stuk makkelijker!
Volgend artikelDeze hapjes maak jij voor het kerstdiner!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in