Neem je klas mee in de kerstgedachte!

0
837

Eén van de mooiste tijden van het jaar staat weer voor de deur. Deze donkere dagen zorgen ervoor dat we lekker thuis blijven en genieten van het samenzijn. Bij kerst hoort een echt kerstgevoel. Maar vergeten we de kerstgedachte niet? De kerstgedachte is een instelling het beste te doen voor mensen. Eigenlijk zouden we dit natuurlijk het hele jaar voor ogen moeten houden en laten zien aan de kinderen. Laten we dit dan zeker in deze moeilijke kerstperiode, waardoor noodgedwongen mensen eenzaam of alleen kunnen zijn, juist dit laten zien aan onze kinderen. Ondanks dat we door deze coronaperiode misschien meer op onze eigen kring mensen alert zijn is het ook goed om open te staan naar iedereen in deze wereld. Met een open houding en activiteiten waarbij er aandacht is voor anderen kun jij ook de kerstgedachte uitdragen!

Waar denk jij aan met kerst ?

Kerst zou wat minder in het teken moeten staan van eten, cadeaus of decoratie. Ik geniet hier ook enorm van, maar wat maakt nu dat iemand zich geliefd voelt. En dat is aandacht en betrokkenheid bij de ander. Juist het samenzijn en het samen ervaren zou centraal moeten staan. En dat betekent niet dat eten, cadeaus of decoratie daar niet bij horen. Maar zijn we niet te druk met ‘hoe het plaatje eruit ziet’

In de klas staat de kerstboom direct de werkdag na sinterklaas in de klassen, zingen wij kerstliedjes en knutselen wij met elkaar. Vaak vind iedereen dit een gezellige tijd, maar zullen we deze tijd verdiepen tot méér dan gezellig? Zullen wij ons meer richten op elkaar? Betrokken zijn bij elkaar, de ander erkennen om wie hij/zij is en aandacht geven. Laten we ons daar vooral met kerst mee bezig zijn. En om dit te leren hebben kinderen voorbeeldgedrag nodig. In deze blog lees je tips om te laten zien en ervaren waar het om draait met kerst!

Zo geef je aandacht aan de kerstgedachte in de klas

Op deze manieren kun je hier aandacht aan besteden:

Kringgesprekken

Neem juist in deze periode de tijd voor een kringgesprek. Stel daar niet centraal wat de kinderen voor geweldige activiteiten hebben in de kerstperiode, welke cadeaus ze ontvangen hebben, maar ga juist het gesprek aan over onderwerpen als eenzaamheid, alleen zijn, er voor een ander zijn. Laat de kinderen met elkaar nadenken wanneer je je voelt dat je gezien wordt of dat een ander je gevoelens erkent. De kinderen leren zich zo ook in te leven in een ander. Je vergroot de betrokkenheid en je leert de kinderen het waarom van bepaalde activiteiten. Deze kringgesprekken gaan vooraf aan de volgende activiteiten:

Een actie

Bedenk met elkaar een goed doel waar je voor wil sparen. Dit kan een doel zijn dat dichtbij de kinderen of de omgeving ligt (bijv. actie voor plaatselijk goed doel of de voedselbank) of juist een doel voor kinderen met een problematiek waar de kinderen minder mee te maken hebben. Laat de kinderen zelf bedenken hoe zij geld voor dit doel willen ophalen. Elke klas heeft andere talenten en vaak weten de kinderen zelf wel hoe ze dit kunnen gebruiken (flessen verzamelen, kerstbomen ophalen, kerstkoekjes bakken etc.)

Afbeelding: Lu Lettering (Pixabay)

Kerststukjes

Laat de kinderen kerststukjes maken. Natuurlijk is dit leuk om thuis neer te zetten, maar laat de kinderen een kerststukje voor een ander maken. Of maak een kerststukje voor een instelling in de omgeving (bijv. gezinsvervangend tehuis, verzorgingshuis of ziekenhuis)

Kerstliedjes zingen

Wie zingt er in de periode van kerst geen liedjes? Samen zingen zorgt voor verbinding. Zelf ben ik geen muzikaal wonder, maar samenzang is zo mooi. Zeker in de kerstperiode. In de coronaperiode is dit lastiger te organiseren, om niet alleen als klas samen te zingen, maar met anderen. Maar ook daar zijn de meest creatieve oplossingen voor. Zing via een livestream kerstliedjes voor ouderen, minderbedeelden, vluchtelingen of mensen in een opvanghuis. Of verzamel je als klas buiten bij een instelling en zing vanuit de buitenlucht met elkaar. Geloof mij maar dat de raampjes dan wel open gaan!

Afbeelding: Mediamodifier (Pixabay)

Een boodschap per post

Deze periode heeft mij geleerd dat woorden veel kunnen zeggen en ondanks hoe jij het ervaart, woorden je kunnen steunen. Maak samen de mooiste kaarten (leuke knutselactiviteit!) en laat de kinderen zelf een tekst uit het hart schrijven. Wanneer de kinderen hiervoor nog te jong zijn, volstaat natuurlijk ook een standaard tekst. Bezorg deze kaarten zelf bij de buren, ouderen of andere instellingen. Vergeten jullie de zorgmedewerkers niet?

Raamtekeningen

Ken je de raamtekeningen al? Met een krijtstift kun je de mooiste kerstafbeeldingen op de ramen tekenen en mensen in instellingen verrassen zonder dat er fysiek contact is. Je brengt zo de kerstsfeer in huis. En de ramen zijn simpel te verwijderen met een sopje. Maar daar wacht je mee tot na kerst, toch? Bij Edding kun je leuke sjablonen vinden!

Vorig artikelGetallenlijn voor kleuters en groep 3/4
Volgend artikelKerstviering voor de onderbouw
Juf Anja
Zelf denk ik graag in projecten/thema's en vanuit mijn ervaring in het basisonderwijs ontwerp ik materiaal dat ondersteunend kan zijn aan het lesdoel en deel ik onderwijstips.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in