Natuurpad herfst

0
9407
natuurpad herfst

De herfst optimaal beleven….. dan moet je buiten in de natuur zijn!  Elk kind beleeft de natuur op zijn eigen manier. Het afgelopen jaar had ik een aantal kinderen in de klas die met een plastic zak naar buiten gingen om alles te bekijken, onderzoeken en te verzamelen. Maar die plastic tasjes zijn niet erg milieuvriendelijk én kun je in mindere mate nu krijgen. Tijd voor een oplossing! Daaruit ontstond dit natuurpad herfst, speciaal geschreven voor de herfst.  Een natuurpad waarbij kinderen kunnen verzamelen, maar ook uitgedaagd worden om op zoek te gaan naar verschijnselen. Ga jij ook mee op natuurpad in de herfst?

natuuractiviteiten in de herfst

Natuurpad herfst

Om het natuurpad te kunnen lopen, heb je de natuurtas herfst nodig. Over de inhoud vertel ik straks meer. Op mijn school hebben we een redelijk groene speelplein voor de kinderen. Om echt aan de slag te gaan met de tas kun je ook een park opzoeken of een ander natuurgebied. In ieder geval is het belangrijk dat er voldoende en verschillende struiken en bomen te vinden zijn.

speurtocht in de herfst

 

Inhoud van de tas

Ik heb een tas zelf genaaid van stof met een herfststofje zodat ik direct weet bij welk seizoen de tas past.  Je kunt de tas met meerdere materialen vullen, maar ik heb de volgende materialen in mijn tas gestopt:

vergrootglas voor kinderen kopen

 

Koop bij bol.com

Samen met een loep op zoek naar dieren of dierensporen

 

 

 

 

insectenkijker
Koop bij bol.com

In deze doosjes/bakjes kun je een insect stoppen en hem eens van alle kanten bekijken.

 

 

 

 

 

whiteboardstift kopen

 

Koop bij bol.com

Met de whiteboardstift kunnen de kinderen wanneer ze dit willen een kruis op de zoekkaart zetten wanneer ze iets gevonden of gezien hebben. Zo kunnen ze aan het eind bekijken wat ze allemaal gevonden en gezien hebben.  De kaart kun je na gebruik uitvegen zodat je bij het volgende gebruik alsnog kunt gebruiken. De zoekkaart natuurpad herfst moet dan wel gelamineerd zijn.

 

 

 

 

natuurpad herfst

 

Zoekblad natuurpad herfst

De kinderen kunnen met dit zoekblad noten, vruchten en bladeren verzamelen. In de tweede kolom kun je o.a. dieren vinden die je mag aankruisen wanneer ze je ze gezien hebt. Dus je gaat echt op zoek naar aanwijzingen van de aanwezigheid van dieren.

Download:  zoekblad natuurpad herfst

 

 

 

 

Hoe zorg je voor een goede tas?

speuren in de natuur herfst

Mijn ervaring is dat de kinderen graag verzamelen, maar dat er dan ook nog wat achterblijft in de tas. En bij een echte herfst zijn deze materialen vaak ook nog wat vochtig. Daarom heb ik ervoor gekozen om een tas te naaien met een leuke herfstprint aan de buitenkant.  Bij budgetstoffen.nl kun je goedkope stofjes bestellen, maar dan moet er wel iets herfstigs bij zitten voor je. Op stoffenfeest.nl heb je veel meer keus, maar betaal je wel wat meer.

Voor de binnenvoering van de tas heb ik gebruik gemaakt van ander materiaal. Ik heb gekozen voor een outdoorstof, maar je kunt ook kiezen voor tafelzeil. Ook met tafelzeil kun je heel goed naaien. Zo blijft de viezigheid in de binnentas en deze kun je makkelijk reinigen. Je kunt de tas ook wassen wanneer dit nodig is.

Ik heb het Elisanna patroon gebruikt. Hier kun je de werkbeschrijving vinden.

 

 

 

Ten slotte….

wil ik je graag vertellen dat ik hoop dat de kinderen zo steeds meer van de mooie herfstnatuur mogen ontdekken. Want wat is er veel te zien, te proeven en te ruiken in de herfst!
Meer herfstmaterialen kun je vinden bij de pagina’s  herfst  en  thema herfst: appels

 

red-squirrel-570936_1280

 

In deze blog kun je een aantal verwijzingen vinden naar bol.com.  Bol.com geeft voor elk aangeschaft product n.a.v. een adverentie een commissie. Mede door dit bedrag kan ik de website blijven onderhouden. Wanneer je van plan bent om een aankoop te doen via bol.com, wil je dan eerst op één van de afbeeldingen of  buttons van bol.com op zijn site klikken en hierna je bestelling doen?  

 

Vorig artikelVoor altijd jong: leesbingo!
Volgend artikelSuperheldencadeau voor papa
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in