Mijn zelfleesboek voor groep 5

0
644
zelfleesboek

Regelmatig lees ik verschillende kinderboeken die ik graag onder jouw aandacht breng. In deze blog besteed ik aandacht aan ‘mijn zelfleesboek voor groep 5’

Praktische informatie

Titel: Mijn zelfleesboek voor groep 5
Auteur: diverse auteurs waaronder Arend van Dam, Rick de Haas, Vivian den Hollander, Alex de Wolf en Mirjam Oldenhae
Uitgeverij: Ploegsma
Aantal pagina’s: 166

Wat vind ik van het boek?

Dit boek is een lekker dik boek, wat misschien wat kan afschrikken. Toch zit het boek vol met verhalen van allemaal bekende schrijvers. Oftewel bij elk verhaal ken je het personage wel. Zij hebben inmiddels een bekende status in kinderboekenland. Voor de minder lezende kids, kan het ook juist een manier zijn om nieuwe verhalen te ontdekken. Zo komen we Mees Kees, Blitz, ridder Roa of Vos en Haas tegen.

In het boek kun je verhalen kiezen vinden met AVI niveaus E4, M5 en E5. Goede keuze, omdat er in groep 5 nog een kleine leesachterstand kan zijn en zo toch dit boek kunnen lezen. Al had ik zelf niet gekozen om in de titel het leerjaar te noemen. Deze teksten zijn juist ook geschikt voor bijv. kinderen in andere leerjaren die op dit niveau lezen. Juist wanneer er een grote achterstand is op het lezen is het niet leuk om geconfronteerd te worden dat je teksten van groep 5 leest.

In dit boek vind je nauwelijks nieuwe verhalen. Het is een bundeling van verhalen uit verschillende eerder verschenen boeken. Dit vind ik niet erg, omdat het juist een kennismaking kan zijn met een bepaalde personage. De verhalen bevatten veel afbeeldingen. Soms paginagroot, maar in ieder geval kleine afbeeldingen. De illustraties zijn verschillend per verhaal. Er is gekozen voor illustraties passend bij eerder verschenen verhalen en passend bij de personage. Zo heeft elk verhaal zijn eigen herkenbare illustraties.

Er is gekozen voor één duidelijk en fijn leesbaar lettertype. Met een hardcover blijft dit boek lang mooi en netjes.

Aansluiting bij andere lesactiviteiten

  • De teksten zijn zeer geschikt voor begrijpend leesactiviteiten. De teksten zijn maximaal 10 pagina’s en dus zijn ze zeer geschikt om te gebruiken.
  • Lees de verhalen voor en maak er een boekenhoek bij. Je zorgt er dus voor dat er van de verschillende personages één of meerdere hoeken in de boekenhoek geplaatst zijn. De kinderen kunnen nadat ze genoten hebben van een verhaal, direct een boek van dit personage lezen.
Vorig artikelSchrijf een valentijnskaart!
Volgend artikelSpellencircuit piraten
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in