Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1)

0
5909
magnetische en beschrijfbare dobbelsteen; rijmen

Vorige week ontving ik de ‘beschrijfbare dobbelsteen’ van Credu.nl:  een webwinkel vol met prachtige educatieve materialen, maar ook voor knutselmateriaal ben je daar op het juiste adres.

Magnetische én beschrijfbare dobbelsteen

Een dobbelsteen is handig te gebruiken in een kleuterklas. Het spelelement wat de dobbelsteen toevoegt, zorgt voor plezier. In de meeste kleuterklassen kun je wel een dobbelsteen vinden, want veel kleuterjuffen en meesters weten dat je deze op verschillende manier kunt inzetten.
En nu is daar dan…. de magnetische, maar ook beschrijfbare dobbelsteen!   Welke toevoeging kan deze geven aan ons onderwijsaanbod?  Bij het bekijken van het filmpje zie je al een aantal toepassingen voorbij komen. Maar dit is nog maar één van de vele toepassingen. Ik laat je graag zien op welke manier je deze dobbelsteen kunt inzetten bij de taalontwikkeling van een kleuter.

 

Vertellen

Sommige kinderen vinden het lastig om te vertellen, terwijl juist dit zo goed is voor de taalontwikkeling.  Daarom een aantal activiteiten om te oefenen met vertellen:

* Teken een aantal afbeeldingen op de dobbelsteen. Laat het kind wanneer het aan de beurt is gooien met de dobbelsteen. Laat hem hierover vertellen.

* Lees met elkaar een (prenten)boek.  Ga hierna dieper in op het verhaal. Teken op de dobbelsteen afbeeldingen die passen bij de vragen:  Wie?  Wat?  Waar?  Wanneer?  Laat de kinderen gooien en laat de kinderen meer vertellen over het prentenboek.

 

Rijmen

* Teken op de dobbelsteen een aantal afbeeldingen die passen bij het thema waar je over werkt. Schrijf het woord eronder voor de beginnende lezers.  Ga in een kring staan of zitten en laat de kinderen om de beurt met de dobbelsteen gooien. Laat de kinderen de afbeelding benoemen en hierna een rijmwoord erbij bedenken.

* Teken op de dobbelsteen een aantal afbeeldingen die passen bij het thema waar je over werkt. Schrijf het woord eronder voor de beginnende lezers. Leg midden in de kring allemaal materialen of kaartjes met afbeeldingen welke rijmen op één van de woorden. Ga in een kring staan of zitten en laat de kinderen om de beurt met de dobbelsteen gooien. Laat de kinderen een rijmwoord zoeken tussen de materialen in de kring.

* Gooi met dobbelsteen waarop een aantal afbeeldingen zijn getekend. Maak een zin waarbij een rijmwoord aan het eind van de zin te vinden is. Maak als leerkracht nu een tweede zin erbij, maar vergeet het laatste woord te noemen. Weten de kinderen een rijmwoord te bedenken?

magnetische en beschrijfbare dobbelsteen; rijmen

 

Woorden en zinnen

* Teken op de dobbelsteen een aantal afbeeldingen die passen bij het thema waar je over werkt. Schrijf het word eronder voor de beginnende lezers. Ga in een kring staan of zitten en laat de kinderen om de beurt met de dobbelsteen gooien. Laat de kinderen de afbeelding benoemen en met dit woord een zin maken.  Je kunt dit spel pittiger maken door kinderen twee maal te laten gooien en met deze twee woorden en zin te laten maken.

 

Woordenschat

* Laat een kind met de dobbelsteen gooien, maar de overige kinderen mogen de afbeelding niet zien. Laat het kind het woord omschrijven. Wie raadt over welke woord dit kind veel te vertellen heeft?

* Laat een praatplaat zien. Laat een kind met de dobbelsteen gooien en de afbeelding benoemen.  Laat hem/haar nu de afbeelding zoeken op de praatplaat en vertellen waar de afbeelding te zien is op de praatplaat.

magnetische en beschrijfbare dobbelsteen; letters en klanken

Klanken & letters

* Schrijf op elk deel van de dobbelsteen een letter. Laat een kind de dobbelsteen gooien en benoemen welke klank bij de letter hoort. Laat het kind nu een woord (binnen aangeboden thema?) bedenken met deze letter.

* Schrijf op elk deel van de dobbelsteen een letter. Laat een kind de dobbelsteen gooien en met deze letter een woord maken en de overige letters achter de letter schrijven.

* Teken op de dobbelsteen verschillende afbeeldingen. Laat een kind de dobbelsteen gooien en hierna het woord hakken en plakken.

* Teken op de dobbelsteen verschillende afbeeldingen. Laat een kind de dobbelsteen gooien en hierna het woord hakken.  Laat een ander kind het woord weer plakken.

 

Waarom moet je deze dobbelsteen écht hebben?

Deze dobbelsteen is vooral zo handig om te hebben in de klas omdat het op vele verschillende manieren is te gebruiken. Ik heb hierboven alleen nog maar een aantal toepassingen gegeven voor de taalontwikkeling.  Ben jij geen tekenwonder?  Je kunt van te voren ook afbeeldingen printen op magnetisch papier, zodat de afbeeldingen duidelijk zijn. Niet alleen daarom wil jij deze dobbelsteen gebruiken, hij is ook gewoon handig ‘er snel even bij te pakken’  wanneer je even flexibel moet reageren.  Het tekenen of schrijve op de dobbelsteen is zo gedaan, waarna je direct aan de slag kunt. De dobbelsteen is handig voor een korte activiteit.  Verder is de dobbelsteen voor iedereen goed zichtbaar en kun je alles er makkelijk weer afvegen waarna je direct door zou kunnen met een nieuwe activiteit.

Deze dobbelsteen is verkrijgbaar bij Credu.nl

 

Lees binnenkort meer

Met de dobbelsteen aan de slag met de rekenontwikkeling (2)
Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen (3): leren lezen
Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen (4): toepassingen in de midden- en bovenbouw

 

Deze blogpost is mede mogelijk gemaakt door:
magetische en beschrijfbare dobbelsteen credu.nl

 

 

 

Vorig artikelThema humor? Agent en boef en de fopmoppen!
Volgend artikelLow-budget een klas inrichten
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in