Maak kennis met de superhelden van vroeger!

0
2078
geschiedenisverhalen voor groep 3 en 4

Het is door de jaren steeds duidelijker geworden dat schoolsucces samenhangt met het leesniveau. Om te blijven ontwikkelen is het van belang dat de kinderen plezier blijven ervaren in het lezen. En dat is soms een grote uitdaging!
Toch spreken heldenverhalen veel kinderen aan. Maar weet je dat er vroeger ook echte helden waren?  

boeken over ridders

Leesplezier bij kinderen

Hoe zorg je ervoor dat kinderen plezier krijgen in het lezen en zelf naar boeken grijpen?  Ik kan je een aantal tips geven:
-Geef zelf het goede voorbeeld: vertel zelf over de boeken die hebt gelezen, lees zelf voor en stel prikkelende vragen aan kinderen over het verhaal.
-Zorg voor een breed boekenaanbod. Niet elk boek is even aantrekkelijk voor elk kind. Zorg er ook voor dat de kinderen kennismaken met verschillende verhalen en genres.
Zo ken ik een kind dat veel moeite had met lezen en dit niet als leuk ervaarde. Terwijl hij wel een sterke interesse had in geschiedenis en informatie. Hij heeft door het lezen van de Donald Duck veel kennis opgedaan en hij leest nu dikke geschiedenisverhalen.
Daarom werd ik zo enthousiast bij het ontdekken van deze nieuwe boekenserie ‘duik in de tijd van‘  En waarom ik zo enthousiast werd?  Omdat dit verhaal net even anders is en dus heel aantrekkelijk kunnen zijn voor kinderen.
Daarnaast krijg je wel het ‘heldengevoel’ maar leer je echt iets over een bepaalde tijdsperiode uit de geschiedenis.

Over het boek:  een echte held

Titel: Een echte held
Boekenserie: Duik in de tijd van
Auteur: Suzanne Wouda
Uitgeverij: Zwijssen
Jaar van uitgave: 2020
Avi: E5
Trefwoorden: geschiedenis, ridders
Samenvatting van het verhaal
Splinter is de zoon van de ridder van Baljoen die al veel heldendaden op zijn naam heeft staan. Daar hoort een mooi wandtapijt bij, waar Splinter ook graag op zou willen. Maar hoe verdien je een plekje hierop? Natuurlijk met een heldendaad! Als Splinter dan opeens de kans krijgt om een heldendaad te doen dan gaat hij ervoor. Samen met zijn eigenzinnige paard (die graag geniet van modder) en wat hulp van Friede (dochter van de borduurster) moet dit lukken toch? Maar hoe bescherm je een geheime boodschap als er opeens rovers op je pad komen?
Over de serie
Dit jaar zijn er 3 verhalen van verschillende auteurs uitgegeven en volgend jaar zullen er nog meer volgen. Andere titels zijn: Achter de jagers aan (over boeren en jagers) en Laat me gaan (over het werken in fabrieken) Op de achterkant van de kaft kun je een tijdlijn vinden waarop is aangegeven in welke tijd dit verhaal afspeelt. Elk verhaal heeft een fictief hoofdpersoon die de tijd bewust ervaart.
serie duik in de tijd van
Mijn mening
Allereerst ben ik erg blij met deze serie. Naast informatieboekjes zijn er nog te weinig geschiedenisverhalen voor de lezers van E3 t/m E6 niveau. Deze boeken zijn ook goed te lezen voor kinderen in groep 3/4 met een hoog leesniveau. Er zijn nog voldoende bijpassende afbeeldingen om het verhaal te ondersteunen. Dit maakt het voor jonge lezers, maar ook voor kinderen die meer moeite hebben met lezen aantrekkelijk. Het zijn ook erg mooie en gekleurde afbeeldingen.
In het verhaal is gekozen voor een combinatie tussen fictie en non-fictie. Aan hoe de situatie vroeger was is niets afgedaan. Wel is er wat humor verstopt in het verhaal. Heb jij weleens een paard ontmoet die elk moment geniet van een modderbad? Daarbij zijn de namen van de graven en hertogen daarna leuk bedacht door een combi van namen uit die tijd met een vleugje aanpassing.
Is het een boek om echt alles te weten te komen over deze tijd? Nee, door het verhaal komen de kinderen wel iets te weten over de tijd: dat heldendaden van belang waren, de standen, het laten zien van je daden, het leven in en rond het kasteel komen aan bod. Maar dit is voldoende voor deze lezers.  Ik vind dat de schrijfster een mooie verbinding heeft weten te leggen met de tijd van nu. Er komen ook hier herkenbaar onderwerp aan bod: luisteren en aandacht voor wat een kind zegt. Geen oordeel wordt hier aangegeven.

Verdiepen van het verhaal

schild knutselen
Wil je dit verhaal verdiepen? Dit doe je door deze activiteiten:
– Schrijf een heldenverhaal. Schep zoveel mogelijk op over je daden.
– Ontwerp een wandkleed met jouw heldendaden.
– Vertel een verhaal met jouw heldendaden. Voeg hier een heldendaad toe die je niet hebt gedaan. Wie ontdekt er wat er niet waar is?
– Teken een plattegrond voor Splinter zodat hij de volgende keer niet de weg kwijtraakt
– Schrijf een bladzijde in je schrijfschrift met een ganzenveer.
– Maak een geheime boodschap voor iemand anders in de klas. Dit kan door een rebus, zelfbedachte tekeningen of ?
– Knutsel echte materialen voor een ridder, zodat ook jij de held kan uithangen! Bij het project ridders en kastelen kun je verschillende knutsels vinden.
Veel leesplezier!
Vorig artikelBewegend leren lezen met de piraten!
Volgend artikelEen Hubelino Pi knikkerbaan voor jong & oud!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in