To do lijstje effectief inzetten

0
769
to do lijstje

Zeker in de laatste maanden van het schooljaar is het lastig om het overzicht te houden. Bij het afsluiten van een schooljaar komt veel kijken: alle analyses en plannen afsluiten, overdracht en rapporten schrijven, eindgesprekken voeren met ouders, afscheid nemen van de klas (en soms ook van leerlingen), de klas opruimen, jaarbestelling doen etc. etc. Terwijl je ook het laatste restje energie nog over hebt. Een to do lijstje kan je helpen, maar hoe zorg je ervoor dat je deze effectief inzet? 

Taakoverzicht en verdeling met duo

De taken aan het eind van het schooljaar zijn niet moeilijk. Het zijn er veel in korte tijd. En doordat er ook van alles nog georganiseerd wordt, kan het zijn dat je je het overzicht kwijtraakt. Heb je mijn blog vol tips over overzicht houden al gelezen?

Een van deze tips is dus om to-do lijstjes bij te houden. Zelf vind ik het erg fijn om samen met mijn duo een online to-do lijstje bij te houden. Wanneer we een moment extra hebben starten wij met een taak en gaan dan gewoon aan de slag. Een ander neemt weer een andere taak op. Dit werkt voor ons fijn. Wil je meer weten over de samenwerking tussen duo’s?

Met andere duo’s werkte ik weer anders: vooraf spraken we af wie welke taak op zich nam en de ander las mee/gaf feedback. Ook dit is een fijne manier, maar je moet ook zeker kijken wat er bij je past.

To do-lijstjes kun je ook onsuccesvol inzetten

Maar om even terug te komen: to-do lijstjes. To do-lijstjes kunnen dus succesvol zijn. Maar ik ben zo iemand die hier ook weer haar valkuil tegenkomt. Op meerdere kladblokblaadjes, post-its, agendapagina’s of notitieschriften staan to do-lijstjes. Punten ‘die opeens opkomen’ in mijn hoofd of wat ik net besproken heb met een collega. Tja..

Overigens kan ik er ook duidelijk over zijn: veel punten komen overeen. Maar ze zijn wel erg dubbel. Soms vind ik dat op een later moment een niet afgevinkt to-do lijstje terug. Overigens heb ik de taken wel gedaan. Mijn hoofd kan veel onthouden, maar deze lijstjes zijn er juist voor om mijn hoofd te ‘ontlasten’ en even rust te geven in deze roerige tijden. Herkenbaar? Tijd dus om het anders te doen!

Een to do-lijstje succesvol maken

Voor mij is het dus nodig om alles te noteren op één plek. Met dat oogpunt heb ik een Bambook uitwisbaar notitieboekje gekocht.
Wat het fijne van dit notitieboekje is dat je zelf kunt kiezen welke inhoud de bladzijden moeten krijgen. Je begrijpt dat ik natuurlijk gekozen heb voor heel veel ‘lijstjes-bladzijden’

Dit product is door mijzelf aangeschaft en ik deel graag mijn succes. Bij aanschaf via bovenstaande link ontvang ik een kleine commissie.

Ik heb gekozen voor een notitieboekje met zachte kaft. Achteraf was een hardcover handiger geweest. Elke dag gaat het notitieboekje in de tas en dit zorgt er wel voor dat de softcover wat beschadigd bij intensief gebruik.
Daarnaast ontvang je een stift waarmee je alles kunt noteren.

Van to do-lijstje naar dagplanning

weekplanner

Maar niet alleen dit product gaat mij helpen. Ook moet ik zelf iets veranderen. Elk weekend plan ik een moment om een to-do lijstje te maken voor de volgende week. Alle taken die gedaan moeten worden noteer ik. Daarna maak ik een weekplanning. Ik bekijk ook welke andere taken er gepland staan en kijk wat er daarnaast nog mogelijk is. Dit zijn de verplichte taken van die dag. Andere taken mogen ook opgepakt worden en ongetwijfeld blijven er ook taken open staan. Maar ik heb met mijzelf afgesproken dat wanneer mijn to do- van de dag is afgerond de dag ook zeker afgesloten mag worden.

En nu op naar veel ta-da! ervaringen

De afgelopen periode heb ik dit uitgeprobeerd en dit heeft mij geholpen. Maar nu komt misschien wel de drukste periode van het jaar eraan. Het is dan wel het ultieme moment om te kijken of mij dit gaat helpen.

Vorig artikelInspiratieblog boeken voor kinderboekenweek ‘worden wat je wil’
Volgend artikelBedankjes waar je de leerkracht blij mee kunt maken…
Juf Anja
Zelf denk ik graag in projecten/thema's en vanuit mijn ervaring in het basisonderwijs ontwerp ik materiaal dat ondersteunend kan zijn aan het lesdoel en deel ik onderwijstips.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in