Waar letterkaarten niet handig voor zijn..

0
22239
letterkaarten inzetten in de klas

Waarom deze letterkaarten onmisbaar zijn in jouw klas…

Elke klas heeft een basisuitrusting nodig, materialen die standaard in je klas te vinden en op veel verschillende manieren in te zetten zijn oftewel ‘bijdehandjes.’ Omdat ze je altijd bij de hand wilt hebben om in te zetten.

Een van de materialen die je graag bij de hand wilt hebben zijn letterkaartjes.
Natuurlijk zijn ze er om de letters te oefenen, maar je kunt ze ook op deze manier gebruiken:

Speel met de letterkaarten lettermemory

Letters oefenen in groep 3 kan op verschillende manieren.  Bij dit spel is er aandacht voor het visuele aspect maar oefenen we mede door de klank van de letters te benoemen.

Wat heb je nodig?

– Letterkaarten
– Lamineerfolie
– Snijmachine of schaar

Hoe maak je het?

* Print de letterkaarten 2x uit.
* Lamineer en knip de kaartjes uit.

Spelverloop

* Leg alle kaartjes op zijn kop op de tafel.
* Spreek met elkaar af in welke volgorde je de beurt krijgt.
* Draai 2 kaartjes om.  Bij elk kaartje die je omdraait benoem je de klank.  Zijn het 2 dezelfde kaartjes?  Je mag nu een stapeltje maken en je mag nog een keer.  Zijn het 2 verschillende kaartjes?  Helaas, je draait ze weer om en legt ze terug op de plek. Jouw beurt is voorbij.
* Alles alle kaartjes op verschillende stapels liggen, ga je bekijken wie de hoogste stapel heeft. Hij of zij is de winnaar.

Of ga samenwerken met de letterkaarten…

Letterkaartjes zijn ook heel goed te gebruiken om duo’s (of eventueel groepjes van drie of vier) Print de kaartjes tweemaal (of meer) uit en lamineer ze. Deel de kaartjes uit en laat de kinderen met dezelfde letter elkaar opzoeken. Samen gaan deze kinderen aan de slag.

 

En natuurlijk om te leren…

Je zou het bijna vergeten maar de letterkaarten zijn ook handig om de letters te leren. Je kunt ze zelf flitsen, maar de kinderen kunnen de letters ook natuurlijk ook zelf flitsen. Daarnaast kun je talloze spellen met de letters verzinnen waarbij je ondertussen oefent met de klank- en tekenkoppeling.

Zo heb jij deze letterkaarten ook bij de hand!

Ben je overtuigd dat je dit bijdehandje ook in de klas moet hebben?
Welk materiaal zet jij ook op vele verschillende manieren in?

letterkaarten inzetten in de klasletterkaartjes

Vorig artikelHoofdletters oefenen met hoofdlettermemory
Volgend artikelOverzicht: klinkers en medeklinkers
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in