Een letterfeest in groep 3!

0
4253
letterfeest

Alle letters geleerd? Dan is het tijd om een letterfeest te vieren! Ben je op zoek naar inspiratie om deze dag te vullen? In deze blog kun je dit vinden, zodat jij er met jouw groep een fantastisch feest van kan maken!

Voorbereiding van het letterfeest

Heel eerlijk? Deze blog staat vol fantastische activiteiten. Maar wil je de betrokkenheid van de kinderen vergroten en de kinderen zelf eigenaar laten zijn van hun leerproces en dus zeker de afsluiting hiervan? Dan is het een goed idee om samen met de kinderen te vergaderen over de invulling van dit feest. Mijn ervaring is dat de kinderen zo betrokken zijn dat ze de dagen voor het letterfeest, met versiering naar school komen. Want wat is een feest zonder versiering? Zo hing er een zelfgemaakte slinger met alle letters en versierden we de klas met ballonnen. Laat je dus eerst inspireren door de kinderen en probeer hier een dagstructuur van te maken. En soms voeg je ook activiteiten die jij verzonnen hebt toe. Er mag wel iets een verrassing zijn!

Dagactiviteiten

Met deze activiteiten zorg je voor een speelse inoefening van de letters:

Letterbingo

letterbingo

Bingo is altijd al een geweldig spel en op vele manieren in te zetten. Dit keer spelen wij letterbingo! In deze blog kun je lezen hoe je dit speelt en kun je ook het bijbehorende materiaal vinden.

Letterverstoppertje

Verstop verschillende lettervormen in de beschikbare ruimte. Heb je geen lettervormen? Je kunt dan ook gebruik maken van de feestelijke letterkaarten. Laat de kinderen met gevonden letters woorden maken en deze op een groepsposter schrijven. Naar welke letter moeten we nog met elkaar op zoek?

Confetti-dictee

Het confetti-dictee is een aangepaste vorm van het sneeuwballendictee. In mijn nieuwe blog lees je alles over het confetti-dictee en kun je de bijbehorende materialen vinden.

Kleuren met letters

Soms is er even een moment van rust nodig (oftewel tijd om een andere activiteit voor te bereiden) Deze kleurplaat van lang lief leren geeft even wat ontspanning en helemaal in letterstijl.

Koekjes bakken

Maak samen letterkoekjes met het suikerkoekjesrecept van Laura’s Bakery. Met de versierstiften van dr. Oetker kunnen de kinderen de koekjes nog versieren met letters.

Cadeautjes uitpakken!

Bij een feest hoort natuurlijk ook het uitpakken van cadeautjes. Koppel het letterfeest aan een nieuw boekenaanbod in de klas of schoolbieb. Pak daarom verschillende (nieuwe) E3 boeken in. Laat de kinderen zo kennismaken met een nieuw leesaanbod.

Bij een feestje hoort zeker wat lekkers!

Natuurlijk hoort er wat lekkers bij een feest. En dit keer natuurlijk in letterstijl.

Lettercake

Een plak cake versieren hoort volgens mij echt bij een feest. Zet vooraf bakjes met versiersels klaar en lepels om dit te kunnen strooien. Allereerst smeren de kinderen een laagje jam of je spuit een toef slagroom op de plak cake. Hierna kunnen de kinderen de plak cake versieren met hagelslag, mini-marshmallows, letterkoekjes of lettersprinkels en tum tummetjes.

Feestelijke drankjes

Doop de bovenkant van de plastic bekers vooraf in water of limonade. Doop het hierna in een laagje suiker of discodip. De kinderen kunnen zelf ook de buitenkant van kartonnen bekers vooraf versieren. Of je maakt gebruik van de bekeromhulsels passend bij Veilig Leren Lezen.

Pannenkoekenfeest

Volgens mij (en daar zullen andere vast anders over denken) is een feest pas echt een feest, wanneer er pannenkoeken worden gegeten. Laat ouders (mogelijk samen met hun kinderen) vooraf pannenkoeken bakken. Deze pannenkoeken kun je versieren met letters door de kinderen met stroop te laten schrijven, met versiersels zoals tumtummetjes de letters neer te leggen of met poedersuiker kun je de letters stempelen. Tips om pannenkoeken te versieren kun je in deze blog lezen.

Overhandig een letterdiploma!

Maak er een echte diploma-uitreiking door een speciaal iemand uit te nodigen. Denk dan aan de directeur, de biebmedewerker of ? Na de uitreiking maak je het feest af met een disco en laat je een confettikanon afgaan.

Klasinrichting

Natuurlijk kleed je de klas ook feestelijk aan. Je kunt natuurlijk de letterballonnen van o.a. Xenos/Hema gebruiken en ook de volgende feestvlaggetjes:

Feestvlaggetjes

feestversiering feestvlaggetjes

De feestvlaggetjes zijn in drie verschillende varianten beschikbaar: letters, cijfers en afbeeldingen. Leuk om zelf voor de versiering te zorgen.

Heel veel letterplezier!

–> Heb je de verzamelpagina met alle materialen rond feest al gezien? Inspiratie gegarandeerd!

Vorig artikelVier een spellingfeest met confetti dictee
Volgend artikel5x winterse rekenactiviteiten
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in