Letterbingo in feestelijke stijl!

0
3924
letterbingo

Letterbingo is een spel dat op elk moment leuk om te spelen is. Je oefent hiermee de letterkennis (klank- en tekenkoppeling) op een actieve manier! Zelf zet ik letterbingo altijd in tijdens het letterfeest.

Zo speel je letterbingo

Voorbereiding

Je hebt het document Letterbingo nodig en print deze uit. Snij de pagina in tweeen zodat je meerdere bingokaarten krijgt. Zorg voor stiften of pennen waarmee de kinderen de letters kunnen schrijven. Zet de presentatie klaar op het digibord.

Duurzaamheidstip: wanneer je van plan bent om dit spel meerdere malen (of meerdere schooljaren) in te zetten, is het verstandig om de bingokaarten te lamineren zodat de bingokaarten herhaaldelijk gebruikt kunnen worden.

Spelverloop van letterbingo

Laat de kinderen elk vak vullen met een letter die zij geleerd hebben.
Bespreek vooraf de afspraken bij bingo:

  • Wanneer een letter van jouw bingokaart langskomt, zet je een kruis door de letter.
  • Bij een volle bingokaart roep je bingo!
  • Is het een valse bingo dan zingt de hele klas een liedje.

Natuurlijk kun je van tevoren al letters op de bingokaart schrijven. Er is dan ook minder te knoeien met de letters die op de bingokaart staan. Voor een succeservaring voor elk kind is het juist goed om zelf de letters op te schrijven. Elk kind schrijft namelijk letters op die hij of zij (her)kent.

Start de presentatie op. Wil je kinderen rustig de tijd geven dan laat je na 5 seconden de nieuwe pagina zien. Wil je wat spanning in het spel brengen? Laat de kinderen dan de letter niet hardop benoemen (dat is vaak een natuurlijk proces) en laat de pagina maar 3 seconden zien.

Bingo!

En dan komt het moment dat er één of meerdere kinderen bingo roepen. Het spel leg je even stil en je checkt of alle letters al zichtbaar waren. Valse bingo? Zing met de hele klas een lied dat gekozen is door degene die een valse bingo heeft. Om het feestelijk te maken is een lekker gek lied natuurlijk erg leuk.

Bingo? Het is verstandig om wat kleine prijsjes te hebben, waarmee je de kinderen kunt verrassen. Wanneer de prijsjes op zijn, is het spel afgelopen. Denk bij prijsjes niet aan grootse voorwerpen. Kinderen zijn al erg blij met knikkers, toverpapier of een opschrijfboekje. Door het jaar heen kun je vast mooie materialen verzamelen.

Downloads

Voor deze letterbingo heb je de volgende materialen nodig:

–> Deze letterbingo maakt deel uit van een verzameling materialen rond feest.

Vorig artikelthema de boerderij
Volgend artikelBasispakket rekenen: telkaartjes
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in