In februari vieren wij valentijnsdag. Liefde is er overal en dit mogen wij deze dag laten zien. Deze dag hoort niet alleen te draaien om verborgen liefdes, maar gewoon om van elkaar te houden om wie je bent voor een ander. In mijn klassen heb ik dan ook altijd aandacht gegeven aan deze liefdesdag. Ben jij op zoek naar lesidee valentijn? In een eerdere blogs (Valentijn in de onder- en middenbouw en valentijn in de bovenbouw) deel ik al tips om invulling te geven aan deze dag. Toch was ik ook op zoek naar een invulling voor de reken- en taalactiviteiten. Daardoor onstonden deze cijfer- en letterharten. En hiermee is veel te leren….
Van lesidee valentijn naar een taal- en rekenactiviteit
Van de zoektocht naar een lesidee valentijn naar een taal- en rekenactiviteit is niet altijd zo makkelijk. Met onderstaande download kun je veel verschillende (korte) activiteiten uitvoeren. Afhankelijk welke leerstof jij zou willen herhalen/inoefenen maak je een keuze uit geschikt materiaal. In deze blog kun je enkele lessuggesties vinden, maar elke leerkracht geeft hier zijn eigen invulling aan.
Download de cijfer- en letterharten
Lessuggesties met cijfer- en letterharten
inleiding
Rekenactiviteiten met cijferharten
Met de cijferharten kun je de volgende activiteiten bedenken:
- Cijferrace:
- Plaats cijferharten op de grond in willekeurige volgorde. De kinderen maken de getallenlijn af door de juiste harten op de juiste plaats neer te leggen.
2. Telactiviteit:
- Geef elk kind een aantal cijferharten. Laat voorwerpen in de ruimte tellen en leg hierbij het juiste cijferhart neer.
3. Cijferpatronen:
- Maak een reeks cijferharten in de juiste getalrij. Laat er een getal ontbreken. Laat de kinderen de getalrij afmaken.
Rekenactiviteiten met de splitsharten
- Splitskaartenspeurtocht:
- Plaats splitskaarten in de (speel)ruimte (bijv. op de speelplaats of in het klaslokaal)
- Hang de getallenkaarten in de ruimte en laat de kinderen de splitskaarten bij het juiste getal inleveren.
2. Splitspuzzel:
- Maak gebruik van de halve harten. Verdeel de gesplitste harten. Laat de kinderen de kaarten bij elkaar zoeken om een splitsing te maken. Dit kan dus ook betekenen dat het hart meerdere kleuren heeft. Schrijf de splitsing die jullie maken zichtbaar op het bord. Als de kinderen een splitsing hebben gemaakt, wisselen de kinderen van kaart.
- Geef de helft van de kinderen een splitskaart en de andere helft een cijferkaart. Het kind met de splitskaart zoekt een leerling met een getal dat bij zijn splitskaart past.
Lesidee valentijn met letterharten
- Koppeling letterkennis en klank/ auditieve vaardigheden:
- Leg een aantal letterharten in de ruimte. Noem een cadeau dat je een ander zou willen geven. Benoem de beginklank en teken het cadeau met een woody op de tafel/vloer bij de letter die bij de beginklank hoort.
- Je kunt er ook voor kiezen om het woord in klanken te hakken en de letterkaarten hierbij te pakken en neer te leggen.
- Geef de kinderen een letterhart of laat ze een letterhart kiezen. Laat de kinderen in de klas op zoek gaan naar voorwerpen waar ze deze klank in horen.
2. Letterzoektocht:
- Verspreid de letterharten in de ruimte of buiten rond de speelplaats. Laat de kinderen met een zelfingevulde bingokaart de letters zoeken.
- Of laat de kinderen de harten zoeken en de blokletter en hoofdletter aan elkaar koppelen.
3. Spelling:
- Laat kinderen met hartjes woorden of een zin maken. Wat wil jij tegen de ander zeggen?
En ongetwijfeld zijn er nog veel meer lesidee valentijn te bedenken. Deel je ze met mij via social media? Ik voeg ze graag toe aan dit lijstje.