Leren met natuurlijk herfstmateriaal

0
3879
herfstbladeren

Leren in de groepen 3 en 4 is meer dan alleen in een werkboek werken. Inoefenen of herhalen kan op veel meer andere manieren dan te werken in werkboeken: door eigen spel met passend spelmateriaal, met spelletjes of in de hoeken. In deze blog wil ik je graag laten zien hoe je tijdens de kinderboekenweek aan de leerdoelen vanuit de taalmethodes op een letterlijke- en figuurlijke natuurlijke manier kunt werken.

Werken aan rekendoelen

Tijdens de kinderboekenweek kun je aan verschillende rekendoelen aandacht besteden. In de volgende voorbeelden wil ik je laten zien hoe je de natuur in het leren binnen de klas naar voren kan laten komen:

Splitsen

Met takjes maak je een splitstabel en met blaadjes kunnen de kinderen de splitsingen neerleggen. Ze leggen in elke kolom het aantal blaadjes. Zijn de kinderen al verder in de ontwikkeling? Dan kun je ook de blaadjes met de cijfers uit de downloads gebruiken.

Sommen tot 10/20/100

Gebruik de blaadjes met de cijfers. Geef elk kind een plus en/of min en een =. Laat ze bladeren verzamelen (‘bij elkaar harken’) en met deze bladeren sommen maken. Laat ze de sommen noteren op onderstaand blad.

Hoeveelheden

Verdeel de bladeren door de ruimte. Laat de kinderen een cijferkaart trekken en het juiste aantal bladeren hierbij zoeken.

Spelling- en leesdoelen

Ook het schrijven van woorden of het oefenen met lezen kun je met natuurlijk materiaal:

Lezen met natuurlijk materiaal

Schrijf de woorden van het rijtesboek, woordklapper of van DMT oefenlijsten op de (lege) bladeren. Laat de kinderen zoveel mogelijk bladeren verzamelen en deze bladeren lezen. Hierna mag het kind de bladeren weer ‘laten waaien’

Spellen met herfstmateriaal

In de binnenkort verkrijgbare bladerenbundel kun je materiaal vinden om spelling te oefenen met herfstbladeren.

Hoe zorg ik voor dat de kinderen met natuurlijk herfstmateriaal tot een activiteit komen?

Besef je allereerst dat kinderen even de tijd moeten hebben om een spel te kunnen bedenken met natuurlijk herfstmateriaal. Gun kinderen ook even de tijd om te ontdekken wat je met het materiaal kunt. Natuurlijk kun je het materiaal aanbieden met een doel, maar dan geef jij de kaders van het spel aan. Wil je hier meer over weten? Ik raad je de volgende vakliteratuur aan:

Hoe kom ik aan het benodigde materiaal?

Er zit niets anders op om lekker de natuur in te gaan? Een herfstwandeling kan je ook nog veel ontspanning geven. Zit je toch in tijdsnood of heb je andere prioriteiten? Vraag de kinderen om takjes, verschillende bladeren en herfstvruchten te verzamelen. Zorg er wel voor dat je de materialen goed laat drogen.

Daarnaast kun je de materialen beschrijven met een Posca stift:

Om wat voor reden dan ook kan ik mij voorstellen dat bovenstaand idee in bepaalde situaties niet geschikt is. Je kunt dan gebruik maken van de download met bladeren met letters/cijfers. Overigens zit hier wel veel knipwerk in.

Download herfstmateriaal

Dit materiaal is één van de materialen uit de bladerenbundel. In de bladerenbundel zul je o.a. dit materiaal vinden in hogere kwaliteit.

Vorig artikelHerfstbladerenmatrix
Volgend artikelKleikaarten in de herfst: een paddenstoel
Juf Anja
Zelf denk ik graag in projecten/thema's en vanuit mijn ervaring in het basisonderwijs ontwerp ik materiaal dat ondersteunend kan zijn aan het lesdoel en deel ik onderwijstips.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in