De ontwikkeling van het leesniveau van één of meerdere leerlingen is niet voldoende. Je wilt met deze leerling(en) aan de slag. Laten we even rustig nadenken voordat we starten met het schrijven van een aanpak:
Welk doel heb ik met mijn leesondersteuning?
Je doel vaststellen is zeker niet je eerste stap. Want je kunt wel ‘zomaar’ een plan opstellen, maar het is goed om eerst eens te gaan analyseren. Waar valt de leerling op uit? Is er sprake van een tempoprobleem of heeft de leerling moeite met een bepaalde woordsoort uit te spreken of ??
Uiteindelijk zul je tot de conclusie komen dat vaak de leesondersteuning nodig is op één van deze gebieden:
– automatiseren om tot een hoger tempo te komen.
– de leerling beheerst een aantal leestechnieken nog niet bijv. het zingend lezen.
– de leerling maakt veel leesfouten tijdens het lezen
– de leerling leest radend
– leerling beheerst de techniek om een bepaalde woordsoort te lezen nog niet.
Welke technieken kun je gebruiken bij extra leesondersteuning?
Allereerst is het van belang dat er variatie is in de leesbegeleidingstechnieken.
Sommige technieken zijn meer geschikt voor spellende of radende lezer.
De volgende technieken kun je gebruiken bij het begeleiden van leerlingen die extra leesondersteuning nodig hebben:
- Flitswoorden maken van moeilijke woorden: haal uit de tekst moeilijke woorden. Flits deze woorden. Dit kan door een flitsprogramma of ze in powerpoint te zetten. (doel: automatiseren/tempo verhogen)
- Tekst kopieren: Tekst met elkaar lezen en de moeilijke woorden markeren. Hierna de tekst nogmaals van kopie lezen. (Nieuwe woordsoort aanbieden en inoefenen)
- Wanneer een leerling veel foutjes maakt is het verstandig dat hij/zij de hele zin opnieuw leest na een fout. (radende lezer)
- De tekst of woordrij 3x lezen. Tijdens de verschillende keren lezen houd je de tijd bij. Natuurlijk proberen we dan de tijd te verbeteren. Je kunt de tijd/aantal fouten ook vastleggen in een grafiek. (automatiseren/ tempo verhogen) Een voorbeeld hiervan zijn de race leesbladen.
- De leerling leest de woordrij of de tekst. Begeleider markeert de lastige woorden of de fout gelezen woorden. Hierna leest de leerling nog een keer de lastige/fout gelezen woorden. (nauwkeurig lezen/ nieuwe woordsoort aanbieden)
- Lezen van onzinwoorden: deze woorden kun je niet raden. Je moet dus echt gaan lezen. (nauwkeurig lezen)
Leesondersteuning bij leerlingen van groep 3
In groep 3 kun je natuurlijk ook gebruik maken van bovenstaande leesbegeleidingstechnieken, maar voordat je hiermee aan de slag gaat is het handig om te analyseren wat er aan de hand is waarom een leerling uitvalt. De struiksma toetsen kunnen je hierbij helpen.
In groep 3 kan het voorkomen dat het lezen nog niet lekker loopt omdat de leerling de klank-tekenkoppeling nog niet goed voldoende geautomatiseerd heeft. Tijdens het lezen moet de leerling met de andere letters zien te ontdekken welk woord er staat. Ga dan terug naar de basis en ga aan de slag met het stimuleren van klank-tekenkoppeling.
In groep 3 is het verder van belang dat er veel hardop gelezen gaat worden. Wanneer je dit vanaf het begin van het schooljaar dit doet zal het als gewoon ervaren worden. Halverwege het jaar zal het leesniveau veel gaan verschillen. Ook dan is juist hardop lezen goed en zorg dat voor een klimaat waarin zich ook hardop durft te uiten.
Ten slotte…..
Vergeet niet dat extra leesondersteuning alleen op het technische of begrijpende aspect moet liggen. Vergeet ook zeker de leesmotivatie niet en vraag je jezelf af: Hoe kan ik deze leerling ook leren om te genieten van lezen?