Leesbingo herfst

0
5755

Een leesbingo is één van mijn favoriete leesbevorderende activiteiten voor in de vakanties. Door regelmatig te lezen blijft het leesniveau op peil en voorkom je een leesdip. De maand oktober staat toch al in het teken van de kinderboekenweek waar het lezen centraal staat. En als dan de herfstvakantie start, stimuleer je met de leesbingo om nog even lekker verder te lezen. Een leesbingo is een leesbevorderende activiteit.

Deze leesbingo zet je in tijdens de herfst

Al eerder deelde ik tijdens de kinderboekenweek verschillende leesbingo’s: worden wat je wil (beroepen), en toen? (geschiedenis), voor altijd jong (grootouders) en een feestelijke leesbingo. Leesbingo zet je in als leesbevordering.
Er is maar één plek waar je echt van de herfst kunt genieten: in de natuur. En laat het in oktober net van gi-ga-groen veranderen in allerlei andere kleuren. Bij deze nieuwe leesbingo heb ik de seizoensverandering én thema van de kinderboekenweek én de herfst gecombineerd in één leesbingo.

Zo zet je de leesbingo in!

Belangrijk is om ouders eerst te informeren om aan te geven waarom je een leesbingo inzet en de ‘spelafspraken’ zijn met een leesbingo. Je kunt dan denken aan afspraken als: één opdracht per dag, per opdracht 5, 10 of 15 minuten lezen. Binnen de leesbingo’s zit er wat verschil, maar voor ouders is het ook van belang om te weten welke alternatieve opdracht ze kunnen inzetten als een opdracht niet uitgevoerd kan worden en welke verwachtingen je hebt over het inleveren. (bijv. uiterlijk inlevermoment)

Bij het inleveren kun je de kinderen verrassen met iets kleins voor hun inzet. Dit kun je doen door een grabbelton te vullen met kleine prullen zoals bellenblaas, geur- of glitterpen, knikkers etc. Of je kunt een thermometer maken waarbij de klas een vakje kleurt voor alle ingeleverde leesbingo’s en zo sparen voor een gezamelijke activiteit.

Download de herfstleesbingo

In de download kun je verschillende versies vinden in kleur of zwart-wit:

  • Mijn leesverzameling/ leesbingo herfst: de kinderen kleuren voor elk gelezen boek een blad
  • Herfst leesbingo: de kinderen voeren opdrachten uit in de natuur.

Mijn leesverzameling

De kinderen kleuren voor elk gelezen boek/verhaal een blad. Deze activiteit is passend bij het prentenboek ‘de blaadjesdief’

Herfstleesbingo

Bij deze herfst leesbingo krijgen de kinderen opdrachten om uit te voeren: ze lezen een x aantal minuten met bepaalde attributen of op een bepaalde plek. Al deze opdrachten hebben te maken met de natuur of natuurverschijnselen in de herfst.

Veel leesplezier!

–> Dit materiaal maakt deel uit van de verzameling materialen rond herfst en het bos.

Vorig artikelDagritmekaarten natuur
Volgend artikelDe blaadjesdief
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in