Kunst is een breed begrip. Kunst kan zich op vele manieren uiten en dan hebben we het niet eens over creatief denkvermogen. Wanneer je in de klas met project Kunst aan het werk wilt gaan, is het wel van belang om het project iets te kaderen. Zo kun je werken over beroemde schilders of juist een bepaalde kunstvorm. Op deze projectpagina kun je alle vormen van kunst ontdekken.
Tijdens dit thema kunnen o.a. deze onderwerpen aan bod komen:
- de levensgeschiedenis van beroemde schilders of kunstenaars
- het inrichten van een tentoonstelling
- het museum
- verschillende vormen van kunst
Taal
De volgende materialen kun je inzetten om de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren:
Woordenschat
De volgende materialen stimuleren de woordenschatontwikkeling:
Woordkaarten kunst
De woordkaarten van kunst laten je in aanraking komen met verschillende aspecten van kunst. Lees over deze materialen en download de woordkaarten in deze blog.
De eerder verschenen woordkaarten kun je hier nog tijdelijk downloaden: woordenkaarten over kunst.
Woordenparachutes
Download alle woordparachutes project kunst
Prentenboeken
Ik werk bij mijn projecten altijd graag rond prentenboeken. De boeken zijn vaak informatief en brengen de informatie dichtbij de belevingswereld van kinderen:
Door één van deze boeken aan te schaffen via bovenstaande link, kan ik het delen van materiaal via deze website bekostigen.
Een gedicht of verhaal in een schilderij schrijven
Deze activiteit is zeer geschikt voor de groepen 3 en 4. In deze blog kun je verschillende tips vinden voor een spellings- of schrijfactiviteit. Hang de kunstwerken op in de ruimte.
Klankenpalet
Beschikbaar vanaf januari 2025
Dit spel is passend voor kleuters die uitdaging nodig hebben of bij de start van de leesontwikkeling in groep 3. Bij dit spel bepalen de kinderen de beginklank van een afbeelding en knijpen deze klank vast bij de letter van deze klank. Lees hier meer over het klankenpalet.
Kunstige spellingsactiviteit
Beschikbaar vanaf januari 2025
Er is op het doek geschilderd en toch blijft het doek wit? Ontdek wat er op het doek geschilderd is en schrijf deze woorden op. In deze blog lees je meer over deze kunstige spellingsactiviteit. Overigens is dit materiaal ook in te zetten om communicatie te stimuleren of toe oefenen met auditieve analyse.
Taalspellen:
- Ik zie, ik zie wat jij niet ziet: een belangrijk onderdeel van kunst ervaren is het bekijken en bestuderen. Het spel ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ is daarom in te zetten op verschillende manieren: bijvoorbeeld het zien van vormen, kleuren of ?
Abstract tekenen
Doel: kennismaken met out-of-the-box denken/ klanken tot woord vormen
Ik heb deze activiteit in twee stappen gedeeld om de kinderen te laten wennen aan het anders denken. Wanneer kinderen hier meer gewend mee zijn, kun je stap 1 ook overslaan.
Stap 1: Vertel een verhaal waarbij je omschrijft wat je ziet. Sommige woorden hak je. Bijv. in het midden staat er een h-ui-s. De kinderen tekenen alles wat jij vertelt.
Stap 2: Vertel hetzelfde verhaal als bij stap 1. Vertel nu dat de kinderen alles fout moeten tekenen. Geef aan dat dit kan door bijv. andere vormen en kleuren te kiezen. Je vertelt het zelfde verhaal en je hakt sommige woorden. De kinderen tekenen.
Rekenen:
- Leer de kinderen aan hoe ze kunnen betalen, zodat ze dit kunnen gebruiken in de huishoek.
Motorische activiteiten:
- Laat de kinderen een binnen en buitenkring maken waarbij het ene kind naar de rug van de ander kijkt. Laat hem/haar een vorm op zijn of haar rug tekenen. Welke vorm werd er getekend?
- Leg grote vellen papier op de grond of rol een rol papier uit. Laat elk kind een figuur tekenen en de volgende leerling maakt hier een figuur aan vast. Zo ontstaat een groepskunstwerk.
- Geef de kinderen wattenstaafjes en laat ze een onderwerp bedenken waarover ze gaan ‘schilderen’ door het onderwerp te stippelen.
- Pak een kralenplank en laat de kinderen met Loom-elastiekjes een kunstwerk maken op de kralenplank.
Creatief
Vormen
Geef de kinderen een wit blad en laat ze verschillende vormen op het blad tekenen. Laat ze nu alle vormen met verschillende kleuren inkleuren. Je kunt hierbij ook kiezen om alleen de koele kleuren te gebruiken. Zo ontstaat een schilderij in de stijl van Kandinsky.
3D vormen
Doel: het herkennen en benoemen van vormen/ construeren van figuren
Geef elk kind een vierkant vouwblaadje waarop hij alle vormen moet plakken. Geef aan dat de kinderen een strook moeten knippen. Lengte of breedte mag het kind zelf bepalen. Nu maakt hij/zij er een figuur mee en plakt deze op het vouwblaadje. Start met het aanbieden van een cirkel, maar daag de kinderen uit om ook andere vormen te construeren.
Hoeken
In de hoeken kun je kunst tot uiting laten komen:
Het atelier
Benodigdheden:
– prentenboek naar keuze.
– schildersezel
– palet
– kwasten
– mengbakjes
– verschillende kleuren verf
– verschillende soorten verf: olieverf, accrÁlverf, waterverf
– verfdoeken
– penselen
– grafietpotloden
Opdracht:
Lees het prentenboek naar keuze voor in de klas en bespreek het met de
klas. In het atelier werken er 2 leerlingen. Leerling 1 kiest een plaat uit het
prentenboek uit en vertelt wat hij/zij ziet op de plaat.
De andere leerling schetst met grafietpotlood de plaat zoals hij/zij denkt
dat het er uit ziet. Hierna wisselen ze van opdracht.
Na het tekenen maken de leerlingen van de tekening een schilderij.
De leerlingen staan vrij in het gebruik van de verschillende soorten verf en
materialen.
Het museum
Verander de huishoek om tot museum:
– In de eerste week van het project ga je aan de slag met het inrichten van het museum.
– Vanaf de tweede week oefenen de kinderen met het runnen van een museum.
– In de derde week ga je samen met de kinderen het museum promoten door de school. Laat de kinderen zelf kaartjes bij de materialen schrijven en posters ontwerpen.
Deze materialen zijn handig in gebruik bij het museum:
De bouwhoek
Kunstzinnige vormen komen ook zeker voor in de architectuur. Kunst uit zich bijv door kleurgebruik, vormen en lichtgebruik. De bouwhoek tover je om tot en kunstzinnige bouwhoek door materiaal aan te bieden die dit uitlokt én door bijv. een opdracht toe te voegen.
Mogelijke materialen:
- Spiegels
- Regenboogblokken
- Stokjes
- Elastiekjes
- Sateprikkers
Je kunt de kinderen redelijk vrij een kunstwerk maken. Je kunt ook de kinderen een opdracht geven:
- Geef voorbeelden van beroemde gebouwen met een bijzonder architectuur. Laat de kinderen de afbeelding bekijken en dit nabouwen. Nog een stapje pittiger: laat een kind een beschrijving en aanwijzingen geven en de andere kinderen het bouwen. Je zult zien dat er nog een kunstzinniger gebouw ontstaat.
- Laat de kinderen een gebouw bouwen met een aantal eisen. Dit kan het gebruik van specifieke materialen zijn of juist iets wat je bij het gebouw zou moeten zien.
- Geef de kinderen een aantal van bovenstaande materialen en laat zelf een gebouw ontwerpen.
Afsluiting project kunst: een tentoonstelling
Om het project af te sluiten in stijl is het een aanrader om samen met de kinderen een tentoonstelling te organiseren of een museum in te richten en belangstellenden uit te nodigen.
Vooraf kun je al veel activiteiten aanbieden zodat de kinderen zelf alle functies kunnen bekleden:
- Leer de kinderen om toegangskaartjes te verkopen
- Maak samen met de kaartjes informatiebordjes bij de kunstwerken.
Deze materialen zorgen ervoor dat je eindigt met een echt museum of tentoonstelling:
- Toegangskaartje ‘tentoonstelling project kunst‘ waarbij zelf de informatie ingevuld kan worden.
- Toegangskaartje ‘Museum’ waarbij je zelf de informatie kunt invullen.
- Poster tentoonstelling
- 3 verschillende posters voor museum
- Hang alle kunstwerken op aan de wanden, maar zorg ervoor dat er in het museum ook dingen te zien zijn op de tafels.
- Hang of zet bij alle kunstwerken een kaartje met uitleg van de kunstwerken. Op onze kaartjes stond de naam van de kunstwerken, de namen van de kunstenaars en vermelding van de opdracht.
- Zorg ervoor dat er in de klas ook iets te doen is (Volgens de kinderen: je kunt ook spelen in een museum) Wanneer je dicht bij Kandinsky blijft kun je de vormenblad van de kinderen (zie creatief) kopieren en dit door iedereen laten inkleuren. Verder hebben wij ervoor gekozen om op de tafel ook kunstwerken te laten maken met mozaik en magneten.
- Onze leerlingen kwamen met het idee om een kassa bij het museum te plaatsen waarbij ouders een toegangskaartjes moesten kopen.
Om te bewaren: