Kunst

titelfoto kunstDit thema is geschikt voor de groepen 1 t/m 3 met nog wat lesideeen voor de overige groepen.
Dit thema is passend bij de Leessleutel groep 3 en kleurplein katern kunst.


Algemeen

Taal:

Woordenlijst 
Woordkaartjes (a.d.h.v. de leessleutel)
Strip van Donald Duck. 
Uitnodiging voor tentoonstelling maken

Rekenen:

toegangskaartjes tentoonstelling/museum

Spelletjes:

– ik zie, ik zie wat jij niet ziet
– tableau vivant (drama)

Beeldmateriaal

Huisje boompje beestje;  project kunst

Knutselen

Handvaardigheidcircuit
Lesideeen Huisje Boompje Beestje;  project kunst

Hoeken:

Materialenlijst  + opdracht  Atelier

 

Kandinsky

Kandinsky heeft in zijn leven verschillende werken laten zien waarbij de volgende onderdelen duidelijk naar voren komen:

  • vormen
  • abstract schilderen
  • kleurgebruik (koele kleuren)

Prentenboeken Kandinsky

 

Dit boek is een echte aanrader om in de kleuterklas of groep 3 voor te lezen. Op een kinderlijke manier laat de schrijver kennismaken met abstract schilderen. Tevens staat het levensverhaal van Kandinsky centraal.

Koop bij bol.com

 

 

 

 

 

Kringactiviteiten

  • Laat de kinderen een binnen en buitenkring maken waarbij het ene kind naar de rug van de ander kijkt. Laat hem/haar een vorm op zijn of haar rug tekenen. Welke vorm werd er getekend?

 

Creatief

Abstract tekenen

Doel:  kennismaken met out-of-the-box denken/ klanken tot woord vormen

Ik heb deze activiteit in twee stappen gedeeld om de kinderen te laten wennen aan het anders denken. Wanneer kinderen hier meer gewend mee zijn, kun je stap 1 ook overslaan.

Stap 1:  Vertel een verhaal waarbij je omschrijft wat je ziet. Sommige woorden hak je.  Bijv. in het midden staat er een h-ui-s.  De kinderen tekenen alles wat jij vertelt.
Stap 2:  Vertel hetzelfde verhaal als bij stap 1.  Vertel nu dat de kinderen alles fout moeten tekenen.  Geef aan dat dit kan door bijv. andere vormen en kleuren te kiezen.  Je vertelt het zelfde verhaal en je hakt sommige woorden.  De kinderen tekenen.

 

Vormen

Geef de kinderen een wit blad en laat ze verschillende vormen op het blad tekenen. Laat ze nu alle vormen met verschillende kleuren inkleuren. Je kunt hierbij ook kiezen om alleen de koele kleuren te gebruiken. Zo ontstaat een schilderij in de stijl van Kandinsky.

 

3D vormen

Doel: het herkennen en benoemen van vormen/ construeren van figuren

Geef elk kind een vierkant vouwblaadje waarop hij alle vormen moet plakken. Geef aan dat de kinderen een strook moeten knippen.  Lengte of breedte mag het kind zelf bepalen. Nu maakt hij/zij er een figuur mee en plakt deze op het vouwblaadje.  Start met het aanbieden van een cirkel, maar daag de kinderen uit om ook andere vormen te construeren.

 

Aankleding van de klas

  • Hang alle kunstwerken op  aan de wanden, maar zorg ervoor dat er in het museum ook dingen te zien zijn op de tafels.
  • Hang of zet bij alle kunstwerken een kaartje met uitleg van de kunstwerken. Op onze kaartjes stond de naam van de kunstwerken, de namen van de kunstenaars en vermelding van de opdracht.
  • Zorg ervoor dat er in de klas ook iets te doen is (Volgens de kinderen:  je kunt ook spelen in een museum)  Wanneer je dicht bij Kandinsky blijft kun je de vormenblad van de kinderen (zie creatief) kopieren  en dit door iedereen laten inkleuren. Verder hebben wij ervoor gekozen om op de tafel ook kunstwerken te laten maken met mozaik en magneten.
  • Onze leerlingen kwamen met het idee om een kassa bij het museum te plaatsen waarbij ouders een toegangskaartjes moesten kopen.

 

 

 

Bekijk mijn pinterestboard voor meer ideetjes.