Alles wat je wilt weten over klei kaarten

0
5780
klei kaarten

De klei kaarten zijn helemaal hip en hot!  Maar hoe werken kleikaarten en wat kun je er allemaal mee? 

Kleikaarten; wat zijn dat?

Een kleikaart print je uit op A4 en bij voorkeur zelfs op een A3 formaat. Een lamineerlaag zorgt ervoor dat elke plaat vaker te gebruiken is. Elke kleikaart geeft weer andere uitdagingen. De kleikaarten hebben vaak een thema, zodat je het kunt gebruiken bij een project waar je over werkt. Maar natuurlijk kan dit ook als losse activiteit themaloos ingezet worden. Bij kleikaarten worden kinderen zintuigelijk, motorisch en vaak rekenkundig uitgedaagd. Bekijk hier welke kleikaarten allemaal al beschikbaar zijn.

Waarom klei kaarten?

Kinderen ontwikkelen op veel verschillende manieren, waaronder een natuurlijke ontwikkeling. Soms is het zo dat je iets expliciet aanbiedt om een ontwikkelingsgebied te stimuleren of je kiest ervoor kinderen in aanraking te laten komen met activiteiten dat ze kunnen uitvoeren passend bij de eigen ontwikkelingsfase. Ook al zitten er verschillen tussen de verschillende kleikaarten, deze ontwikkelingsgebieden worden (on)bewust gestimuleerd, passend bij de ontwikkelingsfase van het kind. Daarnaast kan er bij de verschillende kleikaarten zowel 3D als 2D gewerkt worden.

Voor wie zijn de klei kaarten geschikt?

Kleikaarten worden in kleuterklassen veel gebruikt, maar zijn ook heel geschikt om thuis of bij de kinderopvang in te zetten. Voor kinderen van ca. 3 t/m 7 jaar zijn de kleikaarten nog een leuke uitdaging.

Benodigde materialen

Bij het gebruik van klei kaarten heb je vooral klei nodig. In alle kleuren, geuren en formaten.

Er zijn verschillende soorten, waar je een keuze uit moet maken. Je kunt gebruik maken van de klei in potjes in alle kleuren, die je maar kunt bedenken. Ze zijn handig op te ruimen en te sluiten, zodat je het vaker kunt gebruiken en daarnaast zijn er heel veel kleuren.

Ook kun je gebruik maken van klei dat qua geur en kleur helemaal bij thema’s of projecten passend zijn. De kleipotjes van ‘invitation to imagine’ zijn hier een mooi voorbeeld van. Alle zintuigen worden hierbij aangesproken.

Natuurlijk kun je ook zelf klei in een bijpassend kleur maken. Juf Bianca heeft een prachtig stappenplan wat je helpt een lekker soepel kleideeg te maken. Met enkele basismaterialen kun je lekker kleien.

Vorig artikelDigibordles winter: splitsen van 6
Volgend artikelKleikaarten: gesorteerd per project
Juf Anja
Zelf denk ik graag in projecten/thema's en vanuit mijn ervaring in het basisonderwijs ontwerp ik materiaal dat ondersteunend kan zijn aan het lesdoel en deel ik onderwijstips.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in