Kleikaarten tijd (voor een nieuw jaar)

0
1614

Elk moment is er tijd. Tijd voor wilde plannen, voor rust en soms ook om een nieuw jaar te vieren. Tijd vliegt zomaar voorbij, maar het is wel goed om bewust te zijn van de tijd. De periode van de jaarwisseling, wanneer je werkt over een nieuw jaar is een goed moment om hier aandacht aan te besteden. Overigens kun je op de pagina ‘jaarwisseling’ nog meer materialen rond tijd vinden.

De minuten vliegen voorbij en dan is het tijd om af te tellen!

Aftellen… de laatste minuten vliegen voorbij. Nog een korte terugblik op het jaar met alle moeilijke, maar ook geluksmomenten. Met alle successen en herinneringen. Elk jaar opnieuw besteden wij hier aandacht aan en tijd is zo’n abstract iets waar kinderen moeilijk vat op krijgen. Toch hebben wij meetinstrumenten bedacht om de tijd te kunnen blijven meten, zodat we op elkaar kunnen afstemmen. De kalender en de klok zijn toch onze houvast tijdens een werkdag.

Oefenen met klok kijken

Rond de jaarwisseling kun je spelenderwijs oefenen met klok kijken met onderstaande kleikaarten. Het materiaal nodigt uit om aan de slag te gaan.

Zo gebruik je de kleikaarten

Met de kleikaarten kun je o.a. de volgende activiteiten uitvoeren:

  • Maak van strengen klei de cijfers en zet ze op de juist volgorde op de klok. Leuke oefening met een oefening in de juiste klokrichting.
  • Maak van strengen klei een korte en een lange wijzer. Zet de tijd vooruit of achteruit. Je kunt hier gebruik maken van een dobbelsteen om het aantal uur vooruit te bepalen.
  • Kinderen die van wat extra uitdaging houden kun je de klok op bepaalde tijden zetten. Denk aan hele en halve uren.

Tip! Je kunt zo op elk moment van de dag de jaarwisseling vieren. Zet de wijzers vooruit en tel samen af! Sterretjes en het eten van oliebollen maken het feest helemaal af!

–> Dit materiaal maakt deel uit van een lesmateriaalaanbod rond een nieuw jaar.

Vorig artikelTel- en cijferkaarten jaarwisseling
Volgend artikelDit nieuwjaar vier jij met deze knijpkaarten!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in