Kleikaarten in de herfst: een paddenstoel

0
2910
kleikaart herfst

Denk je aan de herfst, dan denk je snel aan de prachtige natuur. Want geen ander seizoen zorgt voor prachtige aardse kleuren in onze natuur. Het echte herfstweer vergeet ik dan wel graag even. De paddenstoel is één van de natuurverschijnselen die een belangrijke rol heeft in het opruimen van de dorre bladeren. En prachtig zijn ze ook nog!

Op een grote paddenstoel

In de herfst zingen wij niet alleen graag over de paddenstoel, maar is het prachtig om de paddenstoel ook te ontdekken. Er zijn veel wereldorienterende activiteiten bij te bedenken en natuurlijk ga je er ook lekker op uit om alles te zien!

De herfst haal je ook in de klas door aandacht te geven aan paddenstoelen. Een kleikaart met een paddenstoel is zo in te zetten in de inloop of als werkactiviteit.

kleikaart herfst

Kleikaart paddenstoel

Zelf zet ik bij veel projecten kleikaarten in. Lees hier waarom kleikaarten een aanrader zijn én welke kleikaarten al beschikbaar zijn.
Paddenstoelen dagen kinderen uit om te rekenen.

Activiteiten met de kleikaarten

De volgende activiteiten kun je met de kleikaarten ondernemen:

Focusdoel: stimuleren van fijne motoriek
Je kunt de kinderen van klei een steel en hoed laten vormen en deze op de kleikaarten neerleggen. Met bolletjes van klei maken de kinderen stippen voor op de hoed.

Focusdoel: herkennen van dobbelsteenstructuur, vingerbeelden of cijfers
De kinderen maken met klei stippen (of herfstbladeren) en voegen het juiste aantal toe aan de kleikaart.

Focusdoel: splitsen
De kinderen splitsen het getal dat is aangegeven op de kleikaart.

Focusdoel: optellen en aftrekken tot 10
De kinderen leggen het aantal stippen op de kleikaart neer. Ze trekken nu een cijferkaart en leggen dit aantal stippen erbij of halen deze stippen weg.


Vorig artikelSla op de bel! – herfsteditie-
Volgend artikelSupergroen -helden en schurken van het voedselbos-
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in