Kleikaarten de boerderij

0
2762

De zintuigelijke ontwikkeling van kinderen is van belang als voorbereiding op het leren. Door zintuigelijk materiaal aan te bieden en aandacht te hebben voor de motorische ontwikkeling. Door te ervaren en in aanraking te komen ontwikkelen kinderen zich. Deze kleikaarten boerderij zijn aantrekkelijk en stimuleert verschillende ontwikkelingsgebieden.

 Waarom kleikaarten inzetten?

Kleikaarten zijn een zeer geschikt middel om lekker bezig te zijn met zintuigelijk materiaal. Al eerder schreef ik over het gebruik en het nut van kleikaarten. Nu zijn er nieuwe kleikaarten passend bij projecten over de koe of over de boerderij.

Voorbeelden van kleikaarten rond de boerderij

Weet je overigens dat deze materialen een onderdeel van een project over de boerderij zijn én dat je hier de verzamelpagina kunt vinden?

Kleikaarten voor de allerjongsten

project de boerderij
kleikaart boerderij

Deze kleikaart is in twee versies beschikbaar: zwart- wit en kleur. Deze kleikaarten boerderij zijn geschikt voor de jongsten. De kinderen kunnen met klei een zon, wolk en vlekken vormen. Deze kunnen ze op de aangegeven plekken vormen. Ze kunnen de koeien ‘aankleden’door vlakken te vormen en de uiers en de kop te vormen van klei. Daarnaast kunnen de kinderen grassprietjes vormen door ‘slangetjes’ van klei te maken.

Kleikaarten voor oudere kinderen

thema boerderij kleikaart

Deze kleikaart geeft wat meer ruimte voor creativiteit. Sommige kinderen hebben wat meer kaders nodig, dan zijn bovenstaande kleikaarten meer geschikt.
In deze afbeelding kunnen de kinderen de omgeving aankleden en de koeien letterlijk een gezicht en vlekken geven.

Materialen om bij de kleikaarten boerderij te gebruiken

Om deze kleikaarten effectief inzetten kun je gebruik maken van de volgende materialen:

Door een bestelling te plaatsen via deze link ontvang ik een kleine commissie om de onkosten te kunnen voldoen.

Downloads

Tips voor het gebruik van de kleikaarten

De volgende tips kan ik geven:

  • Vergroot de kleikaarten tot A3 formaat. Zeker de jongste kleuters hebben echt de ruimte nodig en zijn nog erg grof in het werken met zintuigelijk materiaal.
  • Lamineer de kleikaarten, zodat je met een vochtig doekje zo de kleikaarten weer schoon kunt maken.
  • Voor peuters en jonge kleuters kan het ook erg leerzaam zijn om de vlekken te maken door vinger op een stempelkussen te drukken en met vinger vlekken te maken.
Vorig artikelSpuit Elf wordt brandweerolifant
Volgend artikel5 tips voor als het even teveel is…
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in