Low-budget een klas inrichten

0
12497
klas inrichting

Een klas inrichting is belangrijk voor het leren: niet teveel prikkels en een klas met een fijne sfeer. Maar niet altijd is er budget beschikbaar om je klas in te richten en je hoeft niet zelf niet veel in te investeren om een fijne klas, waar kinderen zich kunnen ontwikkelen, te creëren. Met een beperkt klassenbudget en de volgende tips voor klasinrichting kun je je klas omtoveren tot een leerzame omgeving. Zo kun je low-budget jouw klas inrichten!

Inspiratie voor een klas inrichting

Je klas kun je heel low-budget inrichten, maar je voordat je aan de inrichting begint kan je op zoek naar een thema of stijl. Door het maken van een moodboard kun je een beetje een idee krijgen. Het is goed om jezelf af te vragen wat voor jou (en jouw leerlingen) belangrijk is in de klas? Denk dan aan: energiegevend/rust/sfeer. Het is ook belangrijk om de schoolvisie hierin mee te nemen. Aan de hand hiervan kun je een stijl kiezen of een keus maken voor een thema waarin je voor aankleding van de klas zorgt. Je kunt dan bijv. kiezen voor een klas met een bepaald (strip)personage of juist een bepaald patroon om de klas in te richten. Een moodboard kan je verder op weghelpen of wat denk je van een inspiratiebord op pinterest?  Vorm zo een eigen moodbord.

Bekijk de ruimte eens met een neutrale blik

voorbeeld plattegrond klas

Wanneer ik me helemaal heb kunnen uitleven en weer veel inspiratie heb opgedaan, dan wil ik aan de slag! Maar is dat wel een goed idee?
Je hebt waarschijnlijk zoveel plannen, maar is dit wel haalbaar in elk lokaal?  In de kleutergroepen of middenbouwgroepen wil ik graag nog hoeken en spelmateriaal beschikbaar stellen. In de midden- en bovenbouw groepen wil ik graag verschillende werkplekken creeren. Helaas zijn niet altijd jouw wensen haalbaar. Bekijk de ruimte eens goed rond. Welke ruimte heb je? Je moet hier soms ook rekening houden met de grote groepen. Waar kun je materialen ophangen? Welke afmetingen heb je voor de hoeken? Welke materialen heb je tot je beschikking? Hoe kun je de zelfstandigheid van de kinderen bevorderen, zodat materialen snel voor handen zijn?

Speur eens rond!

Er is al veel materiaal te vinden want er zijn veel creatieve juffen en meesters te vinden die graag materialen en/of foto’s delen van het lokaal. Speur ook eens rond bij de Action, Xenos, Big Bazaar, ikea of ?  Soms kun je hier leuke spulletjes vinden voor kleine prijsjes. Kijk ook eens op een facebookmarktplaats in jouw omgeving, doe een oproepn in facebookgroepen of de onderwijsmarktplaats facebookpagina.

Een poster kan een aanvulling zijn

Er zijn verschillende posters te koop. Je kunt posters ophangen vanwege de gezellige afbeeldingen, maar bedenk ook dat je educatieve posters kunt inzetten. Door posters kun je lezen bevorderen of juist de groepsregels visueel zichtbaar maken. Ook heb je posters waarbij de leerstof voor de groep terugkomt. Volop keuze dus, maar ik denk dat het vooral belangrijk is om te bedenken wat je doel met de poster is. Is het leerstof dat je direct in de komende weken gaat aanbieden? Dan kun je deze poster prima ophangen, maar als het leerstof is dat niet aangeboden gaat worden óf niet bij lessen nodig hebben, is het de vraag of deze poster een aanvulling is.

Naast dat je naar de poster zelf kijkt is het ook belangrijk om te kijken waar de poster in de klas komt te hangen. Als je leerstof wilt laten herhalen, moet de poster wel voor alle leerlingen zichtbaar zijn. Posters die voorin de klas hangen moeten voor de gehele groep van belang zijn. Bedenk ook dat vele posters veel prikkels kunnen brengen. Zorgvuldig nadenken over de poster en de plaats in de klas is dus ook van belang.
Geschikte posters voor klas inrichting kun je vinden via Voor de Leerkracht, educatieve uitgevers en voor de kleuterklassen kun je bij Kleuteruniversiteit terecht.

Natuurlijk kun je in plaats van een poster ook zelf een kunstwerk maken, wat voor een bepaald sfeergevoel geeft aan de klas.

Groen doet ertoe!

Naast dat natuur in de klas, voor een zuivere lucht kan zorgen, zorgen planten ervoor dat een ruimte ook snel is aangekleed. Om zo low-budget mogelijk bezig te zijn, ga je naar de kringloopwinkel voor terracotta bloempotten om zelf te kunnen beschilderen of ontdek je andere bloempotschatten. Doe een oproep voor stekjes, zodat je de eigen plantjes kunt laten groeien.

Zelf aan de slag!

Je kunt wel materialen verzamelen, maar je moet natuurlijk ook zelf aan de slag!  Met lamineerfolie (Action), washi-tape, schoolverf, gekleurd kopieerpapier of papier met een leuk design (Hema) en overgebleven materialen kun je al vele leuke dingen maken. Door flesjes te verzamelen, te verven met Gesso en hierna een kleurtje te geven, heb je direct iets sfeervols in de klas staan.

Deze blog maakt deel uit van een verzameling met blogs rond de start van het schooljaar en het inrichten van klassen: Start schooljaar: van groepsvorming tot lesmateriaal, Verlies het doel van je klasinrichting niet uit het oog, checklist inrichten van een kleuterklas of een midden- en bovenbouwgroep of dagritmekaarten voor schoolgebruik.

Vorig artikelMagnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1)
Volgend artikelEen ontspannen schooljaar?!
Juf Anja
Zelf denk ik graag in projecten/thema's en vanuit mijn ervaring in het basisonderwijs ontwerp ik materiaal dat ondersteunend kan zijn aan het lesdoel en deel ik onderwijstips.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in