Low-budget een klas inrichten

0
12217

 

Een klas in richten hoeft niet duur te zijn! Met een beperkt klassenbudget (en mijn tips) kun je je klas omtoveren tot een leuke leeromgeving.  Zo kun je low-budget jouw klas inrichten:

1. Inspiratie opdoen

Je klas kun je heel low-budget inrichten, maar je voordat je aan de inrichting begint moet je op zoek naar een thema of stijl. Door het maken van een moodboard kun je een beetje een idee krijgen.  Kies je dit jaar voor een kleurige klas of  kies je voor één kleur met een patroon of kies je voor een bepaald (strip)personage. Een moodboard kan je verder op weghelpen of wat denk je van een inspiratiebord op pinterest?  En die inspiratie kun je ook verzamelen op pinterest?

 

2. Bekijk de ruimte eens met een neutrale blik

voorbeeld plattegrond klas

Wanneer ik me helemaal heb kunnen uitleven en weer veel inspiratie heb opgedaan, dan wil ik aan de slag! Maar is dat wel een goed idee?
Je hebt waarschijnlijk zoveel plannen, maar is dit wel haalbaar in elk lokaal?  Zo wil ik altijd graag een rekenhoek, een taal- en leeshoek, een schrijfhoek, een huishoek, bouwhoek, themahoek etc. Helaas is dit niet altijd haalbaar. Bekijk de ruimte eens goed rond. Waar kun je materialen ophangen? Welke afmetingen heb je voor de hoeken? Welke materialen heb je tot je beschikking?

 

3. Speur eens rond!

vergrootglas

Er is al veel materiaal te vinden want er zijn veel creatieve juffen en meesters te vinden die graag materialen en/of foto’s delen van het lokaal.  In mijn blog ‘een nieuw schooljaar..’ geef ik een aantal tips voor sites met leuke materialen. Speur ook eens rond bij de Action, Xenos, Big Bazaar, ikea of ?  Soms kun je hier leuke spulletjes vinden voor kleine prijsjes. Kijk ook eens op een facebookmarktplaats in jouw omgeving of de onderwijsmarktplaats facebookpagina.

4. Postertje hier, poster daar!

Er zijn verschillende posters te koop in de verschillende boekhandels of via bol.com.  Dit kunnen educatieve posters zijn die passen bij de leerstof van de groep. Maar je kunt ook denken aan posters met personages of passend bij je klassenthema. Teksten op posters zijn ook erg leuk óf hang een poster met afspraken van de klas.
Leuke posters voor in de klas kun je natuurlijk vinden op pinterest, maar heb je al eens gekeken op de site van Meester Tim?

 

5. Zelf aan de slag!

Je kunt wel materialen verzamelen, maar je moet natuurlijk ook zelf aan de slag!  Met lamineerfolie (Action), washi-tape, schoolverf, gekleurd kopieerpapier of papier met een leuk design (Hema) en overgebleven materialen kun je al vele leuke dingen maken. Zo maakte ik bijvoorbeeld met flesjes Carona deze leuke bloemenvaasjes voor in de klas:

diy bloemenvaasje

 

 

Lees meer:

 

 

Vorig artikelMagnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1)
Volgend artikelEen ontspannen schooljaar?!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in